Björnstad som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Björnstad av Fredrik Backman helt gratis i 7 dagar via Nextory. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Björnstad av Fredrik Backman helt gratis i 7 dagar via Nextory.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Björnstad av Fredrik Backman

”Utan tvekan hans mästerverk!” New York Journal of Books

Aktuell som HBO-serie hösten 2020

Allt. Den betyder bara allt.

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma.

Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. Det är en berättelse om kärleken till en folkrörelse,men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Björnstad är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Björnstad: Om författaren

Fredrik Backman, svensk författare, journalist och bloggare, röstades fram till Sveriges mest framgångsrika författare 2013.

Backman växte upp i Helsingborg, studerade jämförande religion men hoppade av och blev istället lastbilschaufför. När gratistidningen Xtra lanserades 2006 kontaktade ägaren Backman, då fortfarande lastbilschaufför, för att skriva för tidningen. Efter en testartikel fortsatte han att skriva kolumner för Xtra.

Backman gifte sig 2009 och blev pappa året därpå. Han bloggade om förberedelserna inför sitt bröllop i ”Bröllopsbloggen” och om att bli pappa på bloggen ”Någons pappa”. Under vinter-OS 2010 skrev han den olympiska bloggen för Magazine Cafe-webbplatsen och har fortsatt som permanent bloggare för sajten.

Se även  Lär dig spanska snabbt online med ljudbok GRATIS i 7 dagar

2012 debuterade Backman som författare och publicerade två böcker samma dag: en roman, En man som heter Ove (släpptes i USA 2014) och ett facklitteraturverk, Things My Son Needs to Know About the World. Hans andra roman, My Grandmother Send Me to Tell You She’s Sorry, kom ut 2013 (släpptes i USA 2015).

Björnstad: Sammanfattning

En kväll i slutet av mars går en tonåring in i skogen, sätter ett hagelgevär mot en annan tonårings panna och trycker på avtryckaren.

I början av mars, i den lilla staden Björnstad, Sverige, ser alla fram emot morgondagens semifinal i hockey i den nationella ungdomsturneringen. Björnstads förmögenheter har minskat i åratal, och staden har förlorat jobb, människor och till och med sin position på hockeylistan. Nu, tack vare en 17-årig stjärna, den rike Kevin Erdahl, har deras juniorlag äntligen chansen till en titel. En seger i morgon kan leda till en stor ekonomisk vändning för staden.

Presidenten för Björnstads hockeyklubb planerar att sparka den mångårige A-lagstränaren Sune, och han kommer att få General Manager Peter Andersson att berätta, även om Peter idoliserar Sune. Peter växte upp i Björnstad, blev NHL-stjärna i Kanada och återvände till sin hemstad tillsammans med sin fru Kira och sin dotter Maya efter att deras son Isak dog i en barndomssjukdom.

Sune upptäckte och mentorde både Peter och David, som är tränare för juniorlaget. Sune ersätts av David eftersom klubbhierarkin och sponsorerna föredrar Davids vinnarbesatta tränarmetoder, medan Sune föredrar att låta spelare utvecklas gradvis och uppmuntra dem att spela med hjärtat. I synnerhet vägrar Sune att främja Kevin till A-laget, eftersom han tror att han ännu inte har den mognad som krävs. Han tror att hockey handlar om mer än att producera ”pojkar som aldrig förlorar”.

På tröskeln till semifinalen erkänner till och med Sune att Bears saknar något — nämligen fart. Han lägger märke till att 15-åriga Amat, en spelare i pojklaget, tränar spurter på isen, och han uppmanar David att överväga pojken inför morgondagens match.

Amat växte upp i den fattiga delen av staden med en ensamstående mamma, Fatima; trots att han är mycket mindre än sina lagkamrater har han en enorm naturlig talang. Den eftermiddagen bjuder David in Amat till juniorernas träning. Juniorerna mobbar Amat och David utsätter honom för en grym en-mot-en träning mot en storspelare, Bobo. Amat vägrar dock ge upp och får spela semifinal.

Maya Andersson är kär i Kevin och Amat är kär i Maya. Medan Maya och hennes bästa vän, Ana, busar runt på isbanan innan matchen, går Amat fram till dem och försöker blygt bjuda ut Maya, men Kevin föregriper honom smidigt och bjuder in Maya till festen hemma hos honom den kvällen. The Bears fortsätter att vinna semifinalen på ett spektakulärt sätt, vilket gör att staden firar ett häftigt firande.

Se även  Syndabocken som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Festen hemma hos Kevin är fylld av berusade tonåringar. Maya blir snart full med Kevin, och Kevin slår tyst med sin vän Lyt om att han kommer att kunna sova med generaldirektörens dotter. Maya följer med Kevin till hans sovrum och kysser honom, men han våldtar henne en kort tid senare. Amat har under tiden vandrat upp på övervåningen på jakt efter Maya; När han hör ljudet av en kamp från Kevins rum öppnar han dörren och ser allt och avbryter överfallet. Maya flyr partiet och förstör senare alla bevis på våldtäkten.

Med Anas uppmuntran bestämmer sig Maya för att berätta för sina föräldrar vad som hände följande lördag, precis innan hockeyfinalen. Kevin arresteras precis innan laget åker till matchen i huvudstaden. Även om Bears kämpar hårt även utan Kevin, förlorar de till slut. Senare på kvällen kommer nyheter om Mayas anklagelse, och de flesta människor i staden vänder sig våldsamt mot henne.

De hävdar att hon ljuger, att hon ville ligga med Kevin och att anklagelsen var medvetet tidsinställd för att kasta av sig Bears sista match. Maya insisterar på att gå till skolan på måndag, trots att hon är utfryst och mobbad av sina kamrater. Samtidigt går de flesta av hockeyspelarna samman för att stödja Kevin, och hans far, Mr. Erdahl, börjar mobilisera sponsorer och andra hockeyklubbsupportrar mot Peter Andersson.

Herr Erdahl pratar med Amat och berättar att han inte såg vad han trodde att han såg på Kevins fest. Han erbjuder också Amats mamma ett bättre jobb och pengar för dyra nya skridskor i utbyte mot Amats tystnad. Amat släpper pengarna på marken.

Hockeyklubben håller ett möte för att rösta om att sparka Peter som General Manager. Lagkamraten Lyt försöker skrämma Amat att gå med i laget utanför rinken för att visa stöd för Kevin. Men när Amat anländer prutar han in på mötet och avslöjar modigt allt han såg på festen. Ramona, som driver puben Bearskin och är en älskad lokal fest, påverkar många människor, inklusive en grupp elaka hockeyfans som kallas The Pack, att rösta för Peters fördel, och han förlorar inte sitt GM-jobb. Det avslöjas senare att David har sagt upp sig och kommer att flytta till den närliggande staden Hed för att träna det bättre begåvade professionella laget där, och ta med sig många av Björnstads bästa juniorspelare. Sune blir kvar i Björnstad som A-lagstränare.

Se även  Livet efter dig som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Amats lagkamrater misshandlade honom för hans illojalitet, och de misshandlade också Bobo, som har blivit Amats vän och ställer upp för honom i sista minuten. En tittande medlem av The Pack avbryter våldet och ger också tillbaka pengarna som Amat hade tappat. Amat använder senare pengarna för att köpa Maya en ny gitarr.

Våldtäktsfallet mot Kevin avskrivs på grund av en förmodad brist på tillräckliga bevis. Strax efter tar Maya ett hagelgevär som tillhör Anas pappa och överraskar Kevin medan han joggar.

Hon håller pistolen mot Kevins huvud och får honom att tro att hon kommer att döda honom, även om pistolen faktiskt aldrig är laddad. Hon finner ett mått av rättvisa i vetskapen om att Kevin, precis som hon, nu kommer att vara mörkrädd för resten av sitt liv.

När säsongen är slut hjälper Sune till att starta ett flickhockeylag i Björnstad – ett första steg mot att utmana stadens sexistiska hockeykultur. Amat, Bobo och några av de andra som var kvar i Björnstad hjälper till att undervisa de små barnen.

Ett av dessa barn, en fyraårig flicka från ett våldsamt hem, kommer att finna sin tillflykt på isen och bli den mest begåvade hockeystjärnan Björnstad någonsin har sett.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇