Gösta Berlings saga som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Gösta Berlings saga som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Gösta Berlings saga: Introduktion

Gösta Berlings saga är skriven av Selma Lagerlöf och handlar om livet på landet runt Frykensjöarna i Värmland på 1820-talet. I centrum står tre personer, varav den ena är prästen Gösta Berling som avsatts eftersom han misskött sig och brukat alkohol. De andra två personerna är den kraftfulla majorskan på Ekeby gård, och slutligen den elake brukspatron Sintram som är i förbund med djävulen.

Gösta Berlings saga är Selma Lagerlöfs debutroman och utgavs 1891. Många kapitel bjuder på alternativa historier, där bipersoner skildras ingående och färgstarkt och är efterföljd av många fantastiska romaner skrivna av Selma. Boken är idag översatt till mer än 50 språk i och har även filmatiserats 1924 i en stumfilm med Greta Garbo i en av huvudkaraktärerna.

Se även  Blågul maffia som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Gösta Berlings Saga är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Gösta Berlings saga: Handling

Gösta Berlings saga utspelar sig i i Ekeby i Värmland i början av 1800-talet. Gösta Berling är en präst i byn och han har en förkärlek till brännvin. På grund av att han dras så mycket till alkoholens rus så har han problem med att sköta sitt jobb som präst som han ska. Han kommer ofta sent till kyrkan, eller så kommer han aldrig dit och det kommer in allt fler och fler klagomål.

Ärkebiskopen ställen Gösta mot väggen men församlingen, som fick chans att yttra sina klagomål, höll tyst. Detta gjorde att Gösta trots sitt misskötande av sin post som präst, ändå fick behålla sin tjänst. Men Gösta kände sådan otrolig skuld över vad han hade gjort och kände sig inte längre värdig sin post och valde själv att avsluta allt och flytta från prästgården. Gösta slutade som tiggare på gatorna, där hans egen önskan var att få avsluta sitt liv.

Tills Majorskan erbjuder honom en plats bland de 12 kavaljererna, där han blir utvald att vara lärare åt greve Henrik och Ebba på borg. Ebba blir kär i Gösta, men tar senare sitt liv när hon inser att han är en försupen gammal präst och inte hennes drömprins. Boken skildrar hela Göstas liv och detta är bara början av den ånga historia du som lyssnare får ta del av när du lyssnar på Gösta Berlingssaga ljudbok.

Se även  10 ljudböcker med Jonas Malmsjö som uppläsare [GRATIS]

Gösta Berlings saga: Sammanfattning

Selma Lagerlöf är en av de kändaste författarna genom tiderna och Gösta Berlings saga var hennes absolut första trycka roman. Men den är en gammal bok och skriven på ett sätt som verkligen tar dig tillbaka till gammalsvenskan och hur de levde här i Sverige på den tiden. Boken skildrar tydligt hur det kristna samhället ofta styrde vår känsla av vördnad och respekt för oss själva.

Att Ebba tog livet av sig för att Gösta var en gammal försupen präst är ett exempel på händelse som i nutid skulle kännas något överdramatiskt. Men det var ofta dramatiska öden som karaktärerna gick till mötes i dåtidens romaner. Gösta Berlings saga som ljudbok är ett måste om du gillar att hänföras av dåtidens historier och biogarfier.

Se även  Av skuggor märkt som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇