1. Folk med ångest
”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills.
”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud.
Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna:
Hur lyckades rånaren fly?
Varför är alla så arga?
Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?
Folk med ångest är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Tänk om jag är knäpp?! Om någon du känner har ångest, tvång, panik, fobier
Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!
Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?
Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest,
panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.
Christina Gustavson , medicine doktor och specialistläkare, beskriver på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt olika psykiska problem, som hör till våra stora folksjukdomar.
Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga.
Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen.
Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.
Författaren beskriver olika problemområden och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är. Hon berättar om olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.
Christina Gustavson har tidigare givit ut boken ”Om någon du känner har en depression.” Hon är Medicine doktor, forskare, specialistkompetent läkare och författare och har lång erfarenhet av arbete med människor med psykiska problem.
Tänk om jag är knäpp?! Om någon du känner har ångest, tvång, panik, fobier är tillgänglig som ljudbok.
3. Vad är det med Lisa?: en bok om ångest
Vad är det med Lisa? är uppföljaren till ”Coolt med ADHD” och ”Jag har ADHD”. Den handlar om Lisa som är 13 år och går i samma klass som Alice som har ADHD och är huvudperson i de andra böckerna. Lisa bor med sin mamma och sin katt Smulan. Hon spelar gitarr och Minecraft. Och så har hon ångest.
Boken handlar om trettonåriga LIsa som lider av ångestattacker. Hon är bland annat överkänslig för starka ljud, oväntade situationer och när det ställs för många krav på henne. I skolan blir det skolsystern Sofie som tar hand om henne när det är som värst. Hemma är det den förstående och tålmodiga mamman som försöker hjälpa henne. I berättelsen beskriver författaren att Lisa också är i kontakt med BUP. På BUP möter hon klasskamraten Alice som har ADHD. Flickorna blir kompisar och även klasskamraten Tore börjar ibland att umgås med tjejerna.
Tanken med denna bok är att lyfta och sprida kunskap om ångest och psykisk ohälsa. Den är tänkt som ett stöd för ängsliga, oroliga och ångestbenägna barn och deras föräldrar samt lärare i grundskolan.
Det är som om de kommer i klunga, mörka och stora. Inkränktar i huvudet på henne. Hon sitter helt stilla, försöker fokusera blicken på tapeten. Hennes andning blir snabb och hon knyter ihop händerna för att de inte ska börja darra. De är svettiga. Lisa vill skrika för att allt det där ska försvinna bort. Hon blundar igen för att se om det hjälper. I bakgrunden hör hon Kristin skrika: När du stupar nästa gång så vill jag bära dig. Låt mig vara din soldat.
Vad är det med Lisa? : en bok om ångest är tillgänglig som ljudbok.
4. Fri från oro, ångest och fobier: Råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi
”Psykologerna Maria Farm Larsson och Håkan Wisung beskriver metoder för självhjälp som faktiskt fungerar.”Amelia
cognoscere, som betyder ”att veta”. Kognitioner kan sägas vara en sammanfattande term för det som vi vet, det vill säga våra tankar, föreställningar, åsikter och värderingar. KBT söker att förändra inte bara hur man tänker utan även hur man beter sig, hur man handlar.
Dessa förändringar leder vidare till förändringar i stämningsläge, känslor och ibland även hur kroppen reagerar och känns. Boken tar upp: specifika fobier, paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom (som innebär att man oroar sig för nästan allt), tvångssyndrom, trauma och posttraumatiskt stressyndrom.
Depression, som ofta är följeslagare till ångest, beskrivs också i ett av kapitlen.Boken vänder sig främst till vuxna men i slutet av varje kapitel finns ett kortare stycke om barn och det aktuella ångesttillståndet.
Längst bak finns uppgifter om var man kan hitta mer information om KBT och KBT-terapeuter och litteraturlistan innehåller råd om vidare läsning.
Fri från oro, ångest och fobier : Råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi är tillgänglig som e-bok.
5. Fri från oro och ångest
Oro, rädsla och ångest har ökat i omfattning på grund av alla krav och alla förväntningar som vi möter i vardagen. Det är nu dags för dig att bryta dig loss från dessa känslor.
Med hjälp av guidad självhypnos, som riktar sig till ditt undermedvetna, kan du frigöra dig från dessa känslor. Om du på ett medvetet plan hade kunnat få bort ångest, oro eller rädsla så hade du redan lyckats. Att du inte lyckats betyder att oron, rädslan och ångesten finns lagrad i ditt undermedvetna.
Självhypnos kan hjälpa dig att få bort ångest och oro.
Lider du av oroskänslor och återkommande ångest? Kan du känna dig orolig eller nervös även fast du vet att det inte finns någonting att oroa sig för? Kan du känna att hjärtat slår när du går in i ett rum med okända människor? Skakar dina händer när du är tvungen att hälsa på någon som du inte känner? Kan du ibland få hjärtklappning eller svårt att andas när känslor av fasa väller över dig?
Känner du ångest eller obehag inför kommande händelser? Oroar du dig för att saker ska hända eller inte hända, eller känner du dig tyngd av saker som inträffat? Denna obehagliga oro eller skuldbeläggande av dig själv kan kännas ytterst obehagligt.
Du är inte ensam, det finns miljontals människor som lider av oro och/eller ångest och många är tvungna att till mediciner för att klara situationen.
Detta kan vara helt rätt för många som en tillfällig lösning, men det tar i långa loppet inte bort de känslor av ogrundad rädsla och okontrollerbar panik som många kan uppleva. Medicinen kväver de negativa känslorna för ett tag, ända tills dom jobbar sig tillbaka igen. Vore det inte bättre att kontrollera oron, rädslorna och ångesten på ett naturligt sätt?
Få bort ångest och oro genom avslappning
Att vara avspänd och avslappnad innebär ett tillstånd fritt från spänningar, stress, oro och ångest. Att lära sig och utöva avslappningsteknik på ett djupare plan anses kunna bidra till att bibehålla den harmoni och balans som krävs mellan själ och kropp.
Självhypnos är ett naturligt sinnestillstånd som kan öppna upp dina inre dörrar och programmera om dina tankar på ett djupt plan. Nästan all form av oro och ångest är knutna till konflikter i det undermedvetna, vilket innebär att all form av förändringsarbete bör rikta sig dit. Detta självhypnos-program kan hjälpa dig att omprogrammera ditt undermedvetna så att du kan få njuta av ett lugnare och mer tillfredsställande liv.
Självhypnos för att få bort ångest och oro
Självhypnos mot ångest syftar till att nå ditt undermedvetna. Genom användandet av kraftfulla suggestioner sker en bearbetning för att forma en positiv förändring. Dessa suggestioner kan ofta skräddarsys för att hjälpa dig att förstå vad som triggar din ångest och varför, likaväl som att ändra ditt tankemönster.
Denna ljudbok syftar till att få bort ångest och oro genom att bryta vanan med ängsligt negativt tänkande. Detta är något som urholkar din självkänsla och suger musten ur glädjen i livet. Suggestionerna i detta program, som kombinerats med Theta-ljudvågor för att göra dig extra mottaglig, når djupt in i ditt omedvetna. Syftet är att omforma hur du tänker på det som varit, hur du tänker på din tillvaro just nu och hur du skapar din framtid.
Den kraftfulla kombinationen av suggestioner för att minska ångest, musik och Theta-ljudvågor förs in i din hjärna och åstadkommer ett djupt behagligt tillstånd av avslappning. Ett upprepat lyssnande kommer att ge dig en ljusare syn på livet, ett självförtroende och en självkänsla som strömmar ut från ditt inre. Du kommer att se fram mot det okända med en hälsosam positiv attityd. Du kommer också att känna en lättnad i att bara vara eftersom du frigör onödiga bekymmer som har tyngt
Fri från oro och ångest är tillgänglig som ljudbok.
6. Social ångest
Social ångest är ett av de vanligaste ångestsyndromen, och kallades tidigare social fobi. Kärnan utgörs av en stark rädsla för att bli granskad och att göra bort sig – med undvikande, oro och nedstämdhet som följd.
Anna Kåver berättar initierat vad social ångest är, varför man drabbas och hur KBT- behandling går till, både individuellt och i grupp. Denna nya utgåva är uppdaterad med de nya diagnoskriterierna i DSM-5 och beskriver även hur imaginära tekniker kan hjälpa klienter med traumatiska sociala minnen. Hon diskuterar även hur temperament, personlighet – och mer specifikt introversion – påverkar oss i våra sociala liv.
Social ångest är skriven för studerande och yrkesverksamma psykologer, psykoterapeuter, socionomer och läkare – samt för alla som själva lider av social ångest.
”På ett tydligt och respektfullt sätt presenterar Anna Kåver den mest framgångsrika modellen för social ångest (och hennes) KBT-kunskap och omfattande kliniska erfarenheter lyser hela tiden igenom.”
Ur förordet av Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings Universitet.
På www.nok.se/socialangest finns extramaterial.
Social ångest är tillgänglig som e-bok.
7. När du känner ångest – Vägledd meditation
När du känner ångest – Vägledd meditation
Tid: 18 min 1 sek.
Ibland är rädslan, motståndet, handlingsförlamningen massiv. Ångesten total. Kraften urstark och din potential likaså. När du står där ensam, utan väg att gå, då masserar vi fram din kraft igen.
Din styrka i en rytm som stimulerar själens flöde, lättar på allt tryck, så att du återigen får känna dig fri att agera. Fri att andas. Fri att ta plats. Ett steg i taget. För det du längtar efter. Just så. Vara skillnaden.
Meditationen innehåller theta-vågor.
Musik: Christopher Lloyd Clark
Läs mer här: https://lindadahlqvist.se
När du känner ångest – Vägledd meditation är tillgänglig som ljudbok.
Kalla det rädsla, kalla det social fobi eller kalla det social ångest. Namnet är inte viktigt för ditt inre, men du vill inte bli granskad av rädsla för att göra bort dig. Rädslan dyker upp i olika situationer där du känner dig uttittad och du önskar att du vore fri från den bördan. Hos många finns rädslan där hela tiden som en stark plåga med isolering som följd. Du skäms för du tror att du i vissa eller många sammanhang inte räcker till inför andra. Du är långtifrån ensam. Var stolt över dig själv, rädslan är nämligen bara en del av dig och ditt inre har lösningen.
Den inre lösningen är att du i den här inspelningen kommer att få möta olika delar av dig själv, kalla dem för delpersoner. Det kanske låter märkligt, men tänk så här: Du är inte exakt samma person i olika sammanhang. När du är glad känner du dig på ett helt annat sätt än när du är ledsen. Du upplever att du efter omständigheterna fungerar på olika sätt beroende på var du befinner dig, vad du gör, vilka du möter etc. Du känner ju också till att man kan säga: Jag kände inte igen mig själv.” Tänk om du nu kunde få den här delpersonen som har ångest att känna sig trygg genom att tala med den och förklara att den inte behöver vara rädd eller be andra delpersoner att hjälpa den, vore det inte till stor hjälp? Det är vad den här talboken går ut på, att få dig att förstå att du som alla andra är en sammansatt person där det finns delpersoner med mycket stora resurser att göra gott för dig.
Carl Bergfors Leg. läkare, psykiater, leg psykoterapeut med hypnos som specialitet
Social Fobi. Lär dig hantera rädslor och social ångest på ett nytt sätt. är tillgänglig som ljudbok.
9. Minut för minut – min väg ut ur ångest och depression
Min blogg heter www.kerstinskanslor.se Där är mitt liv som högkänslig i fokus men där skriver jag också om ångest och depression, hur jag hanterar det idag om det fladdrar förbi.
Jag fokuserar på det positiva och ser varje utmaning som ett sätt att utvecklas. Och utmaningar får jag! Men hemligheten är att jag aldrig, aldrig ger upp. Och det vill jag dela med mig av till er som tänker den tanken ibland.
Minut för minut – min väg ut ur ångest och depression är tillgänglig som e-bok.
10. Effektiva lösningar för ångest och stress
Många av oss lider av stress, ångest och panikattacker, som i de flesta fall lätt kunde undvikas.
Det här är orsaken till att Frederic ger oss några effektiva lösningar för att överkomma problemen.
I boken ger Frederic mer än endast lösningar, han hjälper oss att få en tydlig förståelse av processen som sker inom oss.
Han visar oss tydligt roten till orsakerna av stress och ångest medan han erbjuder oss ett sätt att tillintetgöra problemen i deras ursprung.
Boken är strukturerat på ett sätt som gör att det är lätt att följa förklaringarna och koppla dem till vårt dagliga liv.
På detta sätt kan vi själva se vad som behöver ändras och hur.
Effektiva lösningar för ångest och stress är tillgänglig som e-bok.
11. Samma djävla ångest
En dag bestämde jag mig att det fick vara nog. Efter ett liv med ångest, droger, självsvält och misshandel kändes det som om jag missat hela meningen med livet. Nu väntade jag mitt första barn och allting tog sig en helt ny vändning.
Det här är en bok om att vända något som verkar hopplöst till en styrka. En styrka som tagit mig dit jag är idag. Boken speglar mina tankar från barndom upp i vuxen ålder. Den förklarar indirekt vad det kan bli av ett liv som inte får det stöd som det fanns behov av under uppväxten, som ung vuxen samt i ett förhållande som nästan tog livet av mig.
Det här är mina ord, mina erfarenheter och min historia.
Samma djävla ångest är tillgänglig som e-bok.
12. Kroppspanik: Fett, lögner och sjukt onödig ångest
”Jag vill att du ska kliva ner från vågen, släppa klämtaget om valkarna, verkliga eller inbillade, och sluta noja om tre eller åtta eller fyrtio kilo för mycket − eller för lite. Oavsett hur du ser ut, oavsett vad du väger, är det onödigt att oroa sig och må dåligt över det.”
Med vass humor och drastiska exempel från verkligheten gör Julia Skott upp med BMI-lögner, hälsomyter och skeva kroppsideal i Kroppspanik. Med hjälp av aktuell forskning, personliga erfarenheter och populärkulturella spaningar tecknar hon bilden av ett samhälle som drabbat av kroppspanik.
Julia Skott förklarar varför bantning inte fungerar i längden och att övervikt inte alltid är farligt medan däremot skräcken för att bli, eller betraktas som, tjock driver oss till hälsofarliga bantningsexperiment. Hon pläderar för en mer nyanserad bild av hälsa i en värld där alla kroppar tillåts må bra.
Kroppspanik : Fett, lögner och sjukt onödig ångest är tillgänglig som e-bok.
Ångest: En liten guide
Vad är ångest för något?
Ångest är en känsla av obehag, såsom oro eller rädsla, som kan vara mild eller svår.
Alla har känslor av ångest någon gång i livet. Du kan till exempel känna dig orolig och orolig över att göra en examen, eller att ha ett medicinskt test eller anställningsintervju.
Under tider som dessa kan det vara helt normalt att känna oro.
Men vissa människor har svårt att kontrollera sina bekymmer. Deras känslor av ångest är mer konstanta och kan ofta påverka deras dagliga liv.
Ångest är huvudsymptomet på flera tillstånd, inklusive:
- panikångest
- fobier, såsom agorafobi eller klaustrofobi
- posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- social ångestsyndrom (social fobi)
Informationen i detta avsnitt handlar om ett specifikt tillstånd som kallas generaliserat ångestsyndrom (GAD).
GAD är ett långvarigt tillstånd som gör att du känner dig orolig över ett brett spektrum av situationer och problem, snarare än en specifik händelse.
Personer med GAD känner sig oroliga de flesta dagar och kämpar ofta för att komma ihåg när de senast kände sig avslappnade.
Så snart en orolig tanke är löst, kan en annan dyka upp om en annan fråga.
Symtom på generaliserat ångestsyndrom (GAD)
GAD kan orsaka både psykologiska (mentala) och fysiska symtom.
Dessa varierar från person till person, men kan inkludera:
- känner sig rastlös eller orolig
- har svårt att koncentrera sig eller sova
- yrsel eller hjärtklappning
- När ska man få hjälp mot ångest
- Även om känslor av ångest vid vissa tillfällen är helt normala, uppsök en husläkare om ångest påverkar ditt dagliga liv eller orsakar dig ångest.
Din husläkare kommer att fråga om dina symtom och dina bekymmer, rädslor och känslor för att ta reda på om du kan ha GAD.
Vad orsakar generaliserat ångestsyndrom (GAD)?
Den exakta orsaken till GAD är inte helt klarlagd, även om det är troligt att en kombination av flera faktorer spelar en roll.
Forskning har föreslagit att dessa kan inkludera:
- överaktivitet i delar av hjärnan involverade i känslor och beteende
- en obalans av hjärnkemikalierna serotonin och noradrenalin, som är involverade i kontroll och reglering av humör
- generna du ärver från dina föräldrar – du beräknas ha 5 gånger större risk att utveckla GAD om du har en nära släkting med tillståndet
- har en historia av stressande eller traumatiska upplevelser, såsom våld i hemmet, barnmisshandel eller mobbning
- har ett långvarigt smärtsamt hälsotillstånd, såsom artrit
- har en historia av drog- eller alkoholmissbruk
- Men många människor utvecklar GAD utan någon uppenbar anledning.
Hur många drabbas av generaliserat ångestsyndrom (GAD)?
GAD är ett vanligt tillstånd som uppskattas påverka upp till 5 % av den brittiska befolkningen.
Något fler kvinnor drabbas än män, och tillståndet är vanligare hos personer mellan 35 och 59 år.
Hur generaliserat ångestsyndrom (GAD) behandlas
GAD kan ha en betydande effekt på ditt dagliga liv, men det finns flera olika behandlingar som kan lindra dina symtom.
Dessa inkluderar:
- psykologiska terapier – du kan få psykologiska terapier som kognitiv beteendeterapi (KBT) på NHS; du behöver ingen remiss från en husläkare och du kan själv remittera till psykologisk behandling i ditt område
- medicin – till exempel en typ av antidepressiv medel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI)
Med behandling kan många människor kontrollera sina ångestnivåer. Men vissa behandlingar kan behöva fortsätta under lång tid och det kan finnas perioder då dina symtom förvärras.
Självhjälp för generaliserat ångestsyndrom (GAD)
Det finns också många saker du kan göra själv för att minska din ångest, till exempel:
- gå på självhjälpskurs
- träna regelbundet
- sluta röka
- minska mängden alkohol och koffein du dricker
- provar en av apparna och verktygen för mental hälsa i App Store på din telefon
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022