1. Pajer : salta, söta, matiga och gröna av Lena Söderström (2020)
Pajer för alla smaker!
På buffébordet, som lunchmat eller som dessert – det är alltid rätt med paj.
Men hjälp av en enkel och inspirerande pajskola med grundrecept kan alla lyckas i köket. En paj är också en bra grund för att rädda dina rester och skapa nya spännande rätter i ett frasigt pajskal! Paj passar alla oavsett om du är allätare, vegetarian eller vill bjuda på gluten- eller laktosfritt. Här finns inbakade och överbakade pajer, friformpajer, klassiska former och sött och salt i små portionsformar. Alla favoriter finns med, som västerbottenpaj med kantareller, laxpaj och smulpaj men också nya vegetariska, hälsosamma med råvaror i säsong. Dessutom bjuder Lena Söderström på sina bästa recept på goda tillbehör, sallader och röror.
Lena Söderström är matstylist och kokboksförfattare med ett öga för det vackra, ett välkänt namn för sina inspirerande och pedagogiska recept. Bokens härliga bilder med gamla bruksföremål och vackra spetsar är stylade av Lena Söderström och tagna av fotograf Eva Hildén.
2. Pajer : till vardag, fest & kafferep av Kristina Eriksson (2017)
Vardag, fest eller kafferep – en god hemlagad paj passar alla tillfällen!Kanske är det pajens geniala grundform som gör att den älskas av så många? I det härligt frasiga pajskalet finns det liksom ingen begränsning för vilka råvaror och smaker man kan kombinera. Tillsammans med en enkel äggstanning och riven ost blir slutresultatet alltid himmelskt!
Kokboksförfattaren och matskribenten Kristina Eriksson har här samlat 51 härliga pajrecept. En sann mästare på att variera och uppdatera våra allra mest älskade matklassiker bjuder Kristina Eriksson på smaker som är ofta bekanta men där de nya kombinationerna verkligen triggar igång smaklökarna och väcker lusten att laga paj. Värmande, mättande comfort food. Pajen är praktisk som bjudmat såväl på det dukade middagsbordet som på buffén – för att inte tala om hur trevligt det är att ställa fram en nygräddad paj till kafferepet eller kalaset. Pajen blir också perfekta luncher för matlådan, lätt att frysa in i behändiga portionsbitar.
Bokens pajrecept innehåller mycket grönsaker och rotfrukter, klassiska färska örter och mer exotiska kryddor, lax, kyckling, färs av olika slag, skaldjur och många smakrika ostar. Tillsammans med de olika variationerna på deg blir ingen paj den andra lik. Som pricken över i bjuder författaren på ett tiotal söta pajer till dessert eller fika – rika på frukt, bär och choklad!
Fotograf Anna Clarén har tagit alla inspirerande bilder på bokens pajer.
3. Mr American Pie : massor av goda pajer … av Marc Grossman (2015)
Klassiska amerikanska pajer som får det att vattnas i munnen. Enkla, effektiva recept på amerikanska efterrätter. Gamla godingar som rabarberpaj och katrinplommonpaj blandas med spännande läckerheter som Mississippi mud, pecan och coconut cream.
Här finns även salta recept som knish, små fyllda knyten, klassiker som cherry pie, apple pie, blueberry pie, honey pie och raspberry pie. Kort och gott, här finns allt för den som vill överraska med efterrätterna.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022