3 kokböcker om medelhavsmat att spana in

1. Medelhavsmat i solen av Sanna Töringe (2020)

Följ med Sanna Töringe till hennes paradis i ett litet hus på den italienska klacken. Här bjuder hon på enkla recept med havets läckerheter och solmogna grönsaker från den lokala marknaden.

Du lär dig grunderna i italiensk matlagning, vilka kryddor som får smaklökarna att jubla och att hitta örterna med det lilla extra. Samtidigt delar Sanna med sig av sin personliga berättelse om hur det är att skaffa och bo i ett litet stenhus omringad av en prunkande trädgård på landsbygden i Apulien.

Det här är en bok för dig som inte bara är nyfiken på maten kring Medelhavet, utan också vill veta mer om hur det är att bo på den italienska landsbygden.

2. Mitt medelhavskök: till bords med en italienare och två professorer av Fernando Di Luca, Mattias Jerslid (2019)

Varför är den goda Medelhavsmaten så bra för oss? För att ta reda på detta bjuder Fernando di Luca in två professorer vid Karolinska Institutet, Mai-Lis Hellénius och Paolo Parini, till ett samtal. Här pratas det fritt om matminnen, livsnjutning, hälsa, kemi och statistik.

Bland annat får vi lära oss om de hälsobringande så kallade polyfenolerna som enligt forskning kan vara den enskilt viktigaste fördelen med att äta på medelhavsvis. Rundabordssamtalen varvas med Fernandos favoritrecept, såsom grillade grönsaker i vitlöksvinägrett och spaghetti puttanesca.

Förutom smaken och hälsan finns en annan stor fördel med medelhavsmaten: den är så enkel att laga!

3. Medelhavsköket : goda recept från medelhavets alla hörn av Harald Nordli (2016)

Bouillabaisse från Frankrike, tortilla från Spanien, pasta från Italien, moussaka från Grekland, räktagine från Nordafrika och baklava från Turkiet – våra recept ger matlagningen en fläkt av Södern!

Gör en resa med oss genom Medelhavsområdet och låt dig förtrollas av de mångsidiga kökens variationsrika rätter.

Inlägg senast uppdaterat: 26 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇