3 böcker av Edward Blom du måste läsa

1. I full blom: mina betraktelser kring viktiga och oviktiga ting (2019)

Ett porträtt i helfigur av en av Sveriges mest färgstarka personer. I denna mycket personliga bok blandar Edward Blom humor och allvar, kultur och litteratur, högt och lågt, folkbildning med egna upplevelser.

I drygt trettio yviga kapitel får vi bland annat ta del av hans syn på herrmiddagens magi, döden, att bli far, alkohol, lyckan i manglat linne, bikten, rakning och den svåra saknaden av att inte längre vara en ung stofil.

Framträder bilden av en långt mer komplex och reflekterande person än den matglade livsnjutare vi lärt oss älska genom TV, radioprogram, poddar och tidningar.

2. Mums för minigourmeter och matgladisar (2017)

Byt ut de trista barnmatsburkarna mot gourmetpuréer med getost, kanel och champagnevinäger och låt småbarnen äta hälsosamma godsaker som pilgrimsmusslor, vaktelägg och kalvfärsfrikadeller!

Många barn visar tidigt ett stort intresse för mat, och föräldrar som själva älskar kulinariska upplevelser nöjer sig knappast med att låta sina småttingar äta stabbiga helfabrikat.

Mums för minigourmeter och matgladisar vill inspirera till att tidigt träna sina barn på spännande smaker och härliga råvaror, genom ett 70-tal recept på nyttig, läcker och smakrik barnmat. (Psst, många av rätterna passar även resten av familjen.)

Boken är fullmatad av goda råd, roliga krönikor och gedigna texter bland annat om smakutveckling och bebis- och barnmatens kulturhistoria och med härliga färgfotografier.

Se även  3 kokböcker om långkok att spana in

Välkända mat- och krogprofiler bidrar med sina erfarenheter. Denna lyxigt formgivna bok är tung som en fjärdedels nyfödd bebis nästan ett kilo!

Klotrygg med guldskrift.

Det är den perfekta dopgåvan eller presenten till nyblivna föräldrar eller varför inte ge till mor- och farföräldrar, som kanske behöver uppdatera sig vad gäller moderna barnmatsrön?! Eller att som förälder köpa själv, när man söker inspiration för att kunna ge sina barn matglädje och en smakstart i livet.

Gunilla Kinn Blom, Edward Blom och Henrietta Anefalk delar i Mums för minigourmeter och matgladisar med sig av allt de själva lärt sig som småbarnsföräldrar. Gör som de, och låt de små i familjen upptäcka den värld av härliga rätter som finns bortom makaronerna och pannkakorna!

I boken får läsarna bland mycket annat lära sig:

  • hur man smaksätter puréerna så att även vuxna vill äta av dem.
  • smarta tricks och knep för storkok av barnmat.
  • hur man undviker socker i maten, och ordnar barnkalas utan sockerstinna sötsaker.
  • hur man får sina minstingar att uppskatta fisk och grönsaker.
  • hur man lagar burgundisk köttgryta, baby ganoush, surkålsgryta, quesadillas och andra rätter från olika delar av världen.
  • hur man överlever restaurangbesök med småbarn.

Recepten i boken följer Livsmedelsverkets rekommendationer men Mums för minigourmeter och matgladisar är allt annat än präktig!

GUNILLA KINN BLOM är journalist och skrev i många år för magasinet Gourmet. Tillsammans med Edward Blom har hon tidigare skrivit Allting gott och alldeles för mycket och Kokkonst för livsnjutare.

Se även  3 kokböcker av Lotta Lundgren du måste spana in

HENRIETTA ANEFALK ansvarar för Arlas provkök. Hon är välrenommerad kock och måltidskreatör utbildad i Grythyttan, med stort intresse för barnmat med gourmetstuk.

EDWARD BLOM är landets kanske färgstarkaste kokboksförfattare. Med sin encyklopediska kunskap om mat- och dryckeshistoria har han befäst sig som en av Sveriges mest underhållande och informativa gastronomer.

Deras barn Melchior och Elsa är med i bokens många härliga bilder, som tar ut svängarna för hur barnmatskokböcker kan illustreras. Boken har fotograferats av ÅSA DELEAU WIKLUND, svensk mästare i porträttfotografi 2016 och representant för Sverige i World Photographic Cup 2017.  

3. Och så åt de också: nio svenska livsöden i en smaksatt historia (2015)

Årets Kokbok i Sverige 2015! 

Och så åt de också – har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen: Årets Kokbok, på måltidsakademins årliga prisutdelning. Boken tilldelas priset i kategorin ”årets gastronomiska anekdotpris”. Historien är full av människor som gått sin egen väg och stakat ut sitt eget öde.

Med en syn på omvärlden som inte följer standardramarna har de alltid valt den mindre befolkade stigen – den som kan leda dig vilse, men också ta dig till palatset med de gömda rikedomarna.

Robbe Eriksson berättar här, i sin debutbok om livsöden, historier och karriärer som inte låter sig naglas fast i konventioner och likriktning. Här får du träffa vitt skilda personer som Jan Stenbeck, Lasse-Maja, Stig Bergling och Karl XII bland andra.

Historierna knyts samman genom bokens gemensamma nämnare: maten de åt, och drycken som hörde till. Allt från Jan Stenbecks vida omtalade brakluncher till Johnny Bodes vidlyftiga skaldjursfrossande och whiskydrickande.

Se även  3 kokböcker om hamburgare vi älskar

Här får du menyerna och recepten som gör att du kan äta som de sanna originalen.

Maträtterna och dryckestipsen är komponerade av Riki Simic och David Mortimer-Hawkins, två av de tre författarna bakom succéboken ”Fotbollskokboken 2×45 minuter”.

Det här är en bok som gång på gång får dig att inse att verkligheten inte bara kan överträffa dikten; den tar ut svängarna på sätt som ingen skulle tro vara sant, om det inte de facto hade hänt.

Här ger också TV-profilen och kokboksförfattaren Edward Blom ögonblicksbilder om tidsepoker, människor, mat och fenomen.

Tillsammans med maten och historierna ger han huvudpersonerna liv och ytterligare dimensioner. När du väl börjat läsa kommer du inte sluta att fascineras.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇