Bästa boken om ölbryggning hemma du aldrig läst

Att brygga öl är inte bara för proffsen.

Det är lätt. Det är billigt. Det är en fascinerande, tillfredsställande och bemyndigande hobby.

Det har också blivit så populärt att det nu finns klubbar och nätverk av utövare som regelbundet utbyter och sprider idéer och information för att främja hemölbryggningshantverket. Genom de tillgängliga resurserna som de fritt gör tillgängliga på webben kan alla som vill lära sig att göra sin egen öl hemma.

För nybörjaren är det alltid klokt att börja med grunderna i ölbryggning hemifrån. För det första är det viktigt att ha en allmän förståelse för vad öl är och hur det tillverkas, tillsammans med några av de till synes tekniska termer som ofta används för att beskriva ölbryggningsprocessen.

Typiskt definieras öl som en alkoholhaltig dryck som huvudsakligen bryggs av mältat korn, humle, jäst och vatten. Innan korn, eller någon annan stärkelsekälla, kan användas för att göra öl, måste det ”mältas”, vilket betyder att det måste få gro tills en viss punkt nås när tillräckligt med enzymer har frigjorts för att producera det socker som kommer att mata jäst för att göra alkoholen i ölen.

Det mältade kornet ”blötläggs” eller blötläggs i kokande vatten för att göra ”vört”, vätskan som innehåller sockerarterna som kommer att fermenteras för att producera alkohol. Humle tillsätts sedan till den kokande sockerlösningen för att skapa den distinkta bittra, syrliga smaken. Vörten kyls och jäst tillsätts för att starta jäsningsprocessen. När jäsningen är klar, vilket är när vätskan slutar bubbla och börjar klarna, har du öl som du kan njuta av och dela.

I det här inlägget har vi därför valt att tipsa om en bok om ölbryggning du troligen aldrig tidigare läst och som är gratis att läsa första 7 dagarna.

Bästa boken om ölbryggning just nu!

Ölbryggarboken – brygg ditt öl hemma

Har du någonsin funderat på att brygga ditt eget öl hemma? Då är detta boken för dig. Här hittar du för steg -för-steg instruktioner för vad du behöver göra och vilken utrustning som behövs. Du får även en grundlig genomgång av de viktigaste råvarorna malt, humle, jäst och vatten. Givetvis medföljer även recept på olika öl. Här kan du hitta prisvinnande öl både från författaren och från andra hembryggare.

Det är 3 år sedan första upplagan av Ölbryggarboken Brygg ditt öl hemma kom ut och nu tyckte Peter M Eronson att det var dags att rusta upp boken. Den stora förändringen är att det är helt nya recept jämfört med första upplagan.

Se även  3 böcker av Leila Lindholm att spana in

Om författaren
Peter M. Eronson är bosatt i Göteborg och Ambjörnarp. Han har varit aktiv hembryggare sedan 2007, bryggt över 200 brygder hemma i sitt eget kök och är certifierad öldomare. Han har skrivit 9 böcker om öl varav fyra om hembryggning. Däribland Kreativ Ölbryggning – tekniker, recept och galna idéer tillsammans med Simon Svensson och även Klona öl Bryggöl efter recept från svenska bryggerier.

I september 2017 släppte han även en ölbok ihop med Jonas Darnell, skaparen av seriefiguren Herman Hedning Beer, Brewing & Bastards Herman Hednings brutalkompletta seriebibel om öl. I över 300 sidor kan du läsa Peters texter om olika länders öl, kultur, historia samt stilar och samtidigt skratta gott åt alla ölrelaterade Herman Hedning-serier.

Peter har även skrivit romanerna För att inte tala om döden och Bland skägg och släthyade. Tillsammans har hans titlar sålt i över 100 000 exemplar.

Läs också mer om hembryggning och öl på hans blogg Fat & flaska.

Ölbryggarboken – brygg ditt öl hemma är tillgänglig som e-bok.

Det här är kanske den bästa boken om ölbryggning du aldrig läst.


Vad är ölbryggning för något?

Enkelt uttryckt är ”ölbryggning” metoden att reglera interaktionerna mellan vatten, stärkelse, jäst och humle så att slutresultatet blir det som kallas öl.

Naturligtvis är själva bryggningsprocessen mycket mer komplicerad (full av skrämmande termer som lautering, vört och isomerisering). Det är bryggarens uppgift att ha så mycket kontroll över så många element som möjligt så att slutresultatet ligger nära det han eller hon tänkt sig.

På sätt och vis handlar ”ölbryggning” egentligen om att göra så mycket som möjligt för att påverka resultatet av en process som är helt på egen hand: jäsning.

Vi kan brygga öl (och dricka öl och spilla öl) av en anledning: encelliga organismer som kallas jäst, oftast Saccharomyces cerevisiae eller Saccharomyces pastorianius, gillar att metabolisera sockerarter från stärkelse till etylalkohol och CO2.

När vi brygger en öl, förbereder vi en viss mängd och variation av spannmål för att producera dessa sockerarter och tillsätter sedan jäst så att de kan festa och skapa alkohol.

Om du kan linda huvudet runt det, kan du förstå konceptet med bryggning. (Tänk på humle, den andra viktiga bryggingrediensen, som krydda, stabilisera bryggningen och lägga till smak.)

Ölbryggning behöver inte kosta så mycket

För en sann ölälskare är en av de mest givande hobbyerna att brygga din egen signaturöl. När du väl är klar med utrustningen och bastillbehören är det en ganska prisvärd hobby och du kommer att få mycket underhållningsvärde av att gå igenom brygg- och jäsningsprocessen.

Se även  Bästa boken om gin du inte läst

Den verkliga njutningen kommer dock från känslan av stolthet du får av att se njutningen på vänners ansikten när de smakar på en öl du gjort.

En av fördröjningarna som hindrar många från att börja brygga hemma är startkostnaden. Låt oss inse det – om du någonsin har tagit en rundtur i ett bryggeri och sett de enorma maskinerna och lagringstanken, kan det vara svårt att se hur du kan göra öl i ditt kök med bara några enkla enheter.

Som tur är finns det en hel hembryggningssubkultur som har rest sig helt baserat på att kunna göra öl i små omgångar och till relativt låga kostnader. Det är lagligt, det är roligt och att brygga öl kan också bli en stor hobby.

Allt som sagt, det är sant att de initiala kostnaderna kan vara lite skrämmande. Kostnaden för krukor, jäskärl och annan specialiserad utrustning kan uppgå till flera hundra dollar. Det är riskabelt att sänka den typen av pengar i en ny hobby innan du ens vet om du kommer att gilla att göra öl, om ölet du gör kommer att vara drickbart eller om du kommer att hålla fast vid det. Och under en tid då vi behöver det mesta av det vi tjänar bara för att klara oss, är det en risk som kan hindra dig från att komma in i hobbyn.

Naturligtvis är en naturlig lösning att få din första exponering och träning i att göra öl med någon annans utrustning. När du väl börjar leta runt på hembryggningswebbplatser och platser där utrustning och tillbehör för att göra öl säljs i din stad, kan du ta reda på om klubbar och sällskap som är fulla av människor som har tagit steget och gör öl hela tiden precis i sina egna hem.

Dessa människor älskar hembryggning, och de kan bli riktiga boosters för sin hobby. Fråga om du kan sitta med på deras nästa bryggsession. Med väldigt lite uppmuntran kan du njuta av några lördagar i deras butik eller kök och lära dig att brygga öl med någon som redan kan processen.

Den här typen av erfarenhet är ovärderlig eftersom du lär dig vad du ska leta efter i utrustning, såväl som vad som är viktigt och vad som bara är valfritt.

Se även  3 bra whiskyböcker du måste läsa

Du kan gå igenom bryggprocessen och lära dig mycket om hur man gör faktiskt öl som är drickbart och vilka fallgropar man bör undvika. Under tiden kanske du inte har spenderat mer än kostnaden för lunch för din vän, och kanske en påse eller två kringlor till avsmakningsfesten när ölen är färdig.

När du är redo att komma igång med att brygga på egen hand kommer din kunskap om vad du verkligen behöver löna sig i stor utsträckning. Du behöver fortfarande inte betala den högsta dollarn för att utrustningen ska komma igång. Många människor börjar med att göra öl och sedan av olika anledningar upphör deras hobby plötsligt. Resultatet är att det finns en ganska livlig marknad där ute för begagnad grundläggande hembryggningsutrustning.

Du kan hitta rabatterad utrustning i nyskick eller som nyskick till försäljning på eBay eller Craigslist hela tiden. Förbise inte lokala källor som hembryggningsklubbar och föreningar – de kan ha anslagstavlor med listor från personer som vill sälja eller uppgradera sin egen utrustning. Pantbanker i området är en annan stor resurs.

Ett annat bra sätt att spara pengar är att gå in med en vän eller familjemedlem och dela upp kostnaderna hela vägen. Detta gör ölbryggningen roligare och mer social, och var och en av er kan ha utrustningen och förnödenheterna hem vid olika tidpunkter. Om ni lär er att göra bra öl var för sig kan ni också göra bra öl tillsammans! Och vem vet – du kanske blir så bra på det att du börjar sälja din öl till lokala pubar. När de stora pengarna rullar in från det, kommer din investering i att lära sig att brygga öl ha varit väl värt det!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇