3 bästa böckerna om missbruk & beroenden

Om du någonsin kämpat med ett missbruk, ett beroende eller har någon nära anhörig som gör det så är det här böckerna vi rekommenderar dig att läsa.

Ett av de bästa sätten du kan hjälpa dig själv – eller någon annan – mitt i beroendet är att läsa böcker. Att lära sig av andra kan hjälpa dig att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är delvis därför stödgrupper är så viktiga för ett tillfrisknande!

Även om inga två människors tillfrisknande är exakt likadana, går det inte att ta sig igenom beroendet helt ensam. Det finns inget enkelt sätt att övervinna ett missbruk, så att lära sig av varandra är avgörande. Och böcker är ett fantastiskt sätt att göra det på!

Oavsett om du letar efter svar på dina frågor om beroende, stöd och uppmuntran, eller bara tröst, prova dessa böcker nedan. Vi tror de kommer vara till stor hjälp.

3 böcker om missbruk & beroenden vi rekommenderar

1. Kidnappad hjärna – En bok om missbruk och beroende (2018)

Alla vet att missbruk och beroende av alkohol, narkotika och tobak är stora folkhälsoproblem. Betydligt mindre känt är hur snabbt forskningen gått framåt på dessa områden. I dag vet forskarna mycket mer än för bara några årtionden sedan, både om beroendemekanismerna i hjärnan och om effektiv behandling och förebyggande arbete.

I boken möter vi i inträngande intervjuer med både ledande forskare, behandlare och människorna det i grund och botten handlar om. Vetenskapliga fakta görs levande med gripande berättelser om människor som själva kämpar med missbruk – det gör den här boken unik. Kombinationen skapar en helhetsbild som ger en djup förståelse för beroendefrågorna.

Denna upplaga är uppdaterad med bland annat ett långt, nyskrivet inledningskapitel, som går igenom hur kunskaperna inom olika delar av beroendeområdet har utvecklats de senaste femton åren.

Se även  Bästa boken om NLP du aldrig läst

Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska institutet, skriver i sitt förord till den nya upplagan: ”Det är svårt att tänka sig något mer lättbegripligt och stimulerande sätt att hålla sig à jour med en spännande utveckling än att ta del av denna uppdaterade version av Kidnappad hjärna.”

2. Beroendeboken : om olika beroenden – och hur man tillfrisknar (2020)

Beroende kan ses som ett sätt att fly från smärta och ensamhet. Mänskliga relationer ersätts av droger, mat eller arbete. Men beroendets process är en malström som alltmer snärjer in individen.

Arbetsnarkomani, sex- och kärleksberoende eller beroende av droger och alkohol ökar alltmer. Många av oss förförs av internets oändlighet, vilket kan leda till ett digitalt beroende. Även medberoendets bojor fastnar allt fler i.

Journalisten och terapeuten Helena Bengtsson ger en insiktsfull och empatisk inblick i vad beroende handlar om. Hon identifierar varningssignaler och utreder de psyko logiska orsakerna bakom beroende och ger  fallbeskrivningar på individer som har tillfrisknat och idag lever i frihet. Hon tar också upp ny forskning på området och diskuterar beroendevårdens utveckling.

I boken visar hon på en väg till ett liv i frihet. Tolvstegs metoden är en behandlingsmetod som inte bara kan leda till nykterhet och tillfrisknande utan även kan ge tillgång till ens fulla potential och ro i själen.

Beroendeboken kan vara till stor hjälp för såväl personer med beroendeproblem som för anhöriga och för alla som arbetar i vården.

Helena Bengtsson har arbetat och föreläst inom fältet beroende i mer än 15 år på behandlingshem, kliniker och i sin firma itspossible.se. Hon är journalist och alkoholterapeut med hög skole examen i psykologi på Södertörns högskola och har publicerat sig i flertal tidningar och tidskrifter samt medverkande i antologin Här bor jag, 2002.

”Författaren beskriver klarsynt beroendets orsaker, funktion och utveckling, men också möjligheter att bli fri. Beroendeboken är ett lättläst och intressant diskussionsinlägg i ämnet och lämpar sig för personer med beroendeproblem, anhöriga samt vårdanställda. Helhetsbetyg 4”

Margareta Fridstjerna, BTJ

»Beroendeboken gav mig flera nya insikter och synvinklar på beroende och tar även med den viktiga andliga aspekten, som
jag tror vården ofta missar.

Jag fick äntligen en bra förklaring på vad medberoende är, och har blivit mer vaksam på mina mönster. Jag kan verkligen varmt rekommendera Beroendeboken till alla som vill förstå dessa mekanismer och som behöver hopp för att bli fri från både beroende och medberoende.« 

/ Litza, 41 år, grafisk formgivare

3. Släpp kontrollen – vinn friheten!: för anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser (2012)

Ett stort antal människor i Sverige har ett beroende eller missbruk av alkohol, narkotika, läkemedel eller andra substanser. Att leva som anhörig kan vara som att leva i en berg- och dalbana som rusar i en sådan hastighet att man själv inte hinner stanna upp och fundera: Hur mår jag i allt det här? Vad vill jag? Vilka är mina behov?

Se även  Lär dig Yoga hemma: 5 bästa böckerna

Den här boken vänder sig till anhöriga till personer med beroendeproblem och yrkesverksamma som möter anhöriga till personer med beroendeproblem i sitt arbete. Boken handlar om de anhörigas situation och läsaren får ta del av kunskap, intervjuer och reflektionsövningar. Syftet är att hjälpa läsaren att uppnå en bättre livskvalitet, oavsett vilka val personen med beroende gör.

Anhöriga kan ta makten över vad de kan påverka och släppa kontrollen över vad de inte kan förändra!

*

Författaren och beteendevetaren Carina Bång har i närmare 15 år arbetat för att hjälpa anhöriga, bland annat genom kurser och stödsamtal likväl som via litteratur och sociala medier. Carina har intervjuats i ett flertal podcasts och sitter för närvarande i Insidans Expertpanel i Dagens Nyheter, där hon svarar på frågor som rör anhöriga och beroende.

Sagt om ”Släpp Kontrollen – Vinn friheten”:

»Jag är själv anhörig och tycker den här boken känns ’mitt i prick’.

Den ger ett hoppfullt budskap och läsaren får möjlighet att jobba med sig själv, sitt eget liv och mående. Den har ett viktigt och tydligt fokus på Dig som anhörig och på att ditt liv ska vara meningsfullt och fungerande, oavsett vad personen med missbruk kommer ta för beslut.

Se även  7 diabetesböcker du måste läsa

Och den ger ringar på vattnet i andra relationer än den till personen med missbruk. Framförallt får man möjlighet att förbättra relationen till sig själv. Bara tummen upp!«


Vi hoppas böckerna ovan ger dig en bättre inblick i livet som missbrukare, och vad som kan göras för att någon skall kunna tillfriskna.

Man kan aldrig lära sig för mycket om missbruk och beroenden i vårt tycke.

Jag har varit nykter i nio år och under den tiden har jag läst många böcker om missbruk. Faktum är att jag började läsa om missbruk innan jag blev nykter – kanske för att något i bakhuvudet sa till mig att en dag skulle dessa böcker om missbruk vara ganska relevanta för mitt liv.

Inte alla dessa böcker handlar om nödvändigtvis endast om ett beroende. I många av dem, särskilt skönlitterära titlar, spelar missbruk en roll men är inte nödvändigtvis bokens fokus.

Ett beroende är kraftfullt, komplicerat och dyker upp i våra liv på en mängd olika sätt. Det fina med litteratur är dess förmåga att förmedla alla spännande, fula, komplicerade nyanser av frågor som missbruk, så vi kan reflektera över de otaliga sätten det påverkar vår värld och våra anhörigas.

Stort lycka till önskar vi på 1MiljonBoktips!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇