Augusto Pinochets dramatiska kupp och hans efterföljande 17-åriga diktatur var en avgörande händelse i Chiles annars relativt fredliga historia. Även om vissa chilenare fortsätter att stödja hans politik, är de överens om att Pinochets regering innebar de mörkaste åren i levande minne.
Här är vår sammanfattning av det bästa som har skrivits om kuppen och åren som följde, i historiska böcker och fiktiva romaner inspirerade av verkligheten.
Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna om Chiles militära diktatorskap, helt enkelt.
1. Curfew – José Donoso (1986)
En förtrollande berättelse som äger rum under en 24-timmarsperiod, utegångsförbud är en av tidens utmärkande romaner. Set i Santiago 1985 ser den en chilensk sångerska komma hem från Frankrike efter att ha bott många år utomlands i exil.
Pablo Nerudas fru har just gått bort, så sångaren träffar vänner för att delta i begravningen men tvingas tillbringa natten ute på grund av Pinochets stränga utegångsregler.
Berättelsen ger en oroväckande redogörelse för hur livet var under den förtryckande regimen, som visar vardagliga svårigheter och förfallet från den nationella andan.
2. A Nation of Enemies – Pamela Constable and Arturo Valenzuela (1933)
Medförfattare av den biträdande utrikesredaktören för Washington Post (Constable) och den tidigare amerikanska biträdande utrikesministern (Valenzuela), undersöker denna auktoritativa facklitteraturbok hela 17 år av Pinochet-diktaturen.
Genom noggrann forskning och intervjuer med chilenare som levde genom prövningarna har författarna varit särskilt framgångsrika när det gäller att illustrera hur USA använde ” chockekonomi ” för att orsaka boom- och bystscenarier, vars resultat polariserade det chilenska samhället och skapade ett klasskrig som ledde till att landet blev en ”Nation of Enemies”.
3. My Tender Matador – Pedro Lemebel (2001)
En roman av Chiles mest berömda homosexuella författare, My Tender Matador, spelar kort efter det misslyckade mordförsöket på Pinochet, i en obestridligt turbulent period av diktaturen.
När protester mot regimen pågår i hela Santiago öppnar en medelålders homosexuell känd som ”The Corner of the Corner” sitt hem för revolutionärer så att de kan planera att störta regeringen.
Den här roliga men ändå rörliga historien ger ett unikt perspektiv på upproret, samtidigt som man undersöker ett tabu-romantiskt samband.
4. The Absent Sea – Carlos Franz (2011)
En historiskt korrekt roman skriven av en av Chiles mest kända levande författare, The Absent Sea, mästerligt berättar historien om en idealistisk ung domare som intar en ny position i norra Chile.
Efter kupen 1973 etableras ett koncentrationsläger i hennes nya stad där dissidenter avrättas i massor. Eftersom hon inte kunde acceptera brutaliteten flyr hon till Tyskland i exil och återvänder 20 år senare för att möta en svår fråga från sin dotter: ”Var var du när sådana fruktansvärda saker hände med vår stad?”.
Berättelsen undersöker ytterligheterna av mänsklig grymhet i en tid av historisk betydelse.
5. Chile: The Other September 11 (2006)
En svår läsning för patriotiska amerikaner, denna fiktiva antologi dokumenterar USA:s engagemang för att stödja kupp den 11 september 1973 som störtade Chiles demokratiskt valda socialistiska president, Salvador Allende.
Den ser på det lidande som uthärdats av Pinochets regim och talar om U. hyckleri för att aktivt möjliggöra en sådan situation. Bland anmärkningsvärda bidragsgivare kan nämnas Ariel Dorfman, Pablo Neruda, Salvador Allende och Fidel Castro.
6. Talking in Whispers – James Watson (1983)
Denna politiska thriller riktad mot en tonårspublik berättar historien om en 16-åring som slutar bli en flykt på flykt från militärjuntan. Han flyr när hans förare skjuts till död vid ratten och upptäcker senare att hans far har försvunnit.
Osäker på om de två är kopplade, möter pojken en amerikansk journalist som hävdar att han har fördömande bevis som kan få ner hela regimen. Boken har hyllats för att introducera yngre publik till denna viktiga tid i chilensk historia.
7. Soldiers in a Narrow Land: The Pinochet Regime in Chile – Helen Spoon (1999)
Spoons arbete är ett djupgående blick förbi statligt sponsrad censur och propaganda för att avslöja vad som verkligen hänt under Pinochet-åren.
Författaren undersöker historien bakom viktiga politiska personer, tittar på skälen till varför vissa chilenare stödde regimen och de brutala konsekvenserna som drabbade dissidenter.
Denna grundligt undersökta bok dokumenterar också vad som skedde efter diktaturåren, inklusive Pinochets gripande 1998 och hur Chile har gått vidare från prövningarna.
Sammanfattning
Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna om Chiles militära diktatorskap.
Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022