50 nya romaner att spana in år 2021

Det här är vår stora lista över nya romaner vi anser att alla bokälskare bör spana in under årets gång.

Det släpps nya romaner konstant och det går omöjligen att lista alla – här är ett urval.

Innehåll visa

1. Shuggie Bain av Douglas Stuart

Vinnare av 2020 års Booker-pris!

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva.

Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne.

Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek.

Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

2. Klara och solen av Kazuo Ishiguro

”Det är inget mindre än storslaget.”
– SvD

Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara – en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga – noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla.

Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

I denna glimrande roman skildrar Kazuo Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?

3. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg

Je m’appelle Agneta är en fantastiskt rolig, sorglig och rebellisk feelgoodroman om att ta kontrollen över sitt liv och våga vara den man är. Den är sprängfylld med värme, känslor och dråpliga dialoger.

Kulturkrockarna och känslan av att hitta hem är underbart skildrade och romankaraktärerna så kärleksfullt tecknade i all sin mänsklighet att man inte kan annat än älska dem. … en höjdare i sin genre. Helhetsbetyg: 5. Bibliotekstjänst

Alla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.

Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.

Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.

Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.

Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com

Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.

Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden.

En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

4. Är mor död av Vigdis Hjorth

*** Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021 ***

en urstark mor-dotter-roman som stilmässigt och tematiskt ligger nära genombrottet Arv och miljö. Vi följer Johanna i hennes allt desperatare försök att närma sig en sårad förälder, sköljs med av den intensiva våg som är Hjorths prosa. Det är vackert, rått, upprivande.
M-magasin, MMMM
”Vigdis Hjorth är en otroligt bra författare. Hon skriver sig rätt in i läsaren. Jag blandar ihop mina smärtpunkter med hennes berättelser. Jag tänker Det där känner jag igen! Så har det varit!”
Dagens Nyheter

Rasande skickligt
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Hur ser mamma ut? Trettio år äldre än sist, när var det?

Johanna lämnade Norge och klippte banden med sin familj. Hon har bott utomlands i tre decennier och kom inte ens hem till sin fars begravning. När hennes man plötsligt dör beslutar hon sig för att flytta tillbaka hem. Hon är nu en välkänd konstnär och har blivit erbjuden möjligheten att göra en stor retrospektiv utställning. Men vad finns kvar av relationerna hon lämnade för så länge sedan?
Är mor död skildrar Johannas försök att förstå och närma sig sin mor och rannsakar hennes egna livsval. Vigdis Hjorth skärskådar i sin nya roman relationen mellan mor och dotter.

Brutalt och ekande sorgligt om en förlorad mor
Svenska Dagbladet
”Skarpsynen gäller också språket (fint avlyssnat av översättaren Jens Hjälte). Hjorth har en fantastisk förmåga att glida mellan det tänkta och det sagda; på en gång oroande och melodiskt. […] Det är en del av Hjorths storhet att förvandla det intima, psykologiserande språket till runstenar, ge den vardagliga livskampen en klang av evighet.”
Dagens Nyheter

Vigdis Hjorth skriver med en intensitet som är imponerande. Det finns ett rättshaveristiskt driv som skulle kunna leda helt fel, men som för texten framåt. [] Vigdis Hjorth är lika hemtam i människornas inre avgrunder som de gamla grekerna. Jag gör henne gärna sällskap rakt in i mörkret.
SR Kultur

Romanens råa och upprivande problematik lämnar mig inte. Hardcore.
Västerbottens-Kuriren

Johannas, först smygande, sedan allt mer halsstarriga försök till kontakt blir som en rafflande deckare, jag läser snabbt och med hjärtat i halsgropen mot den slutliga sammandrabbningen.
Aftonbladet Söndag

Den norska författaren Vigdis Hjorth tillhör just nu de stora inom nordisk romankonst.
NSD

hon är en mästare på att börja en känslomässig rörelse med att skumma på ytan för att sedan med kraft dra med läsaren in i romankaraktärens virvlande tankeströmmar.
Kommunalarbetaren

Nästan ingenting händer eller förklaras, ändå lyckas Vigdis Hjorth hålla uppe spänningen och inlevelsen ända till sista sidan. [] Frågorna ställs aldrig rent ut men pockar ändå på svar i denna djärvt monomana roman om en konflikt som inte kan lösas, bara erkännas.
Barometern

Vigdis Hjorth är mästerlig när det gäller att i litterär form gestalta familjen med dess dynamik och passioner som källan till de krafter som skapar personligheter och genom livet påverkar deras attityder, förhållningssätt, tankar och lidelser.
Alba

»Hardcore om mor! Vem hanterar svåra teman bättre? Relationen mellan mor och dotter kan knappast skildras mer hjärtskärande än Vigdis Hjorth gör det.«
VG

»Vigdis Hjorth är tillbaka där hon är bäst, med en rå och smärtsam bok. Är mor död är en roman som vibrerar av energi, av frustration, sorg och ilska.«
Dagavisen

»Djupt omskakande, brutalt ärligt och klokt.«
Dagbladet

5. Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed

”Elin Cullheds Eufori är hänförande.” Aftonbladet

”…en underbar bekantskap.” SvD

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios.

Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret.

Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i denna roman om moderskap och skapande.

6. Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm

Du säger: ”Vad heter din mor nu igen?”

Jag svarar: ”Det är ju du. Du är min mor.”

I ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen.

Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.

Anna-Karin Palm reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. ”Jag skriver över ditt ansikte” är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.

7. Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden.

På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott.

Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky.

När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

8. Snöblind av Ragnar Jónasson

»Är detta världens just nu bästa deckarförfattare?« | The Times

Första boken i Det mörka Island-serien

I en isolerad fiskeby på norra Island, en ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. Samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död.

Ari Thór – nybliven polis på sin första postering, långt från flickvännen i Reykjavik – dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället.

Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva.

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. 

Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare, liksom de följande böckerna i serien.

Nu kommer Ragnar Jónassons hyllade debut Snöblind första boken i Det mörka Island-serien för första gången på svenska.

»Jónasson har en verklig gåva när det gäller att beskriva det isländska landskapets ogästvänliga skönhet, med bländande snöstormar som täcker byn i ett tjockt, vitt mörker .«
– New York Times Book Review

»En isande, fängslande thriller.«
The Washington Post

9. Livlina av Happy Jankell

Happy Jankells debutroman är en berättelse om skuld, familjeband och gråzoner. Ett stilsäkert och rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm.

Liv är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg.

Men ingenting blir bättre och inte heller hjälper det att hon hela tiden jämförs med sin perfekta storasyster Lina.

Trots att de är av samma kött och blod är de varandras motsatser: Lina har allt, Liv har inget. Inte ens sorgen efter deras döda pappa hanterar de på samma sätt.

I takt med att ensamhetskänslorna eskalerar tar Liv till mer och mer drastiska metoder för att klara vardagen.

Snart inleder hon en relation med den betydligt äldre läkaren Mårten, vilket startar en kedjereaktion av händelser som förändrar hennes liv i grunden och avslöjar familjens såriga hemligheter.

10. Förteckning över några förluster av Judith Schalansky

I sin nya bok ägnar sig Schalansky åt vad det förlorade lämnar efter sig: förklingade ekon och igenblåsta spår, rykten, uteslutningstecken och fantomsmärtor.

Med utgångspunkt i förlorade natur- och konstobjekt såsom Sapfos sånger, det rivna Palast der Republik, en utdöd tigerart eller en sjunken ö, gör hon en ofullständig förteckning över det försvunna.

Judith Schalansky är född i Greifswald 1980 och har studerat konst historia och kommunikationsdesign.

Hennes böcker, däribland den internationella bestsellern Atlas över avlägsna öar och bildningsromanen Giraffens hals, har översatts till mer än 20 språk och har fått ett flertal utmärkelser.

Hon är redaktör för bokserien Naturkunden och arbetar som författare och bokformgivare i Berlin.

11. Den röda pojken av Martin Engberg

Hur gör vi med Saaben? frågade rösten på telefonen.

Det är åttiotal. En vuxen tycker sig se något hotfullt i barnens lek på skolgården och ingriper på ett våldsamt sätt.

Trettio år senare får Sven ett samtal om bilen han en gång ägde och som i många år stått i ett garage. Nu vill en mekaniker köpa loss den för reservdelar.

Frågan väcker minnen till liv, minnen som Sven hade hoppats på att få slippa.

För hans son blir Saaben istället ett sätt att närma sig något som präglat hela livet en olycka som blivit så avlägsen att det nästan börjat bli svårt att tro att den verkligen hänt. Men alla har inte glömt.

Tvärtom finns det de som varje dag lever i minnet av den kvällen. Nu dras de fram, sammanlänkade av det förflutna.

De rödhåriga syskonen Jansson, killarna på mopederna och Majliss, som måste skynda sig att lägga saker och ting tillrätta innan hon glömmer allt.

Det handlar om vad man gör av sitt liv och det handlar om vem man är och varifrån man kommer.

Om hur en liten stad i Mellansverige och dess omgivande landsbygd kan vara ett alldeles eget universum. Och på många sätt handlar allt om den röda pojken.

Martin Engberg, vars senaste roman En enastående karriär fick stor uppmärksamhet, tecknar här med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.

12. En flickas memoarer av Annie Ernaux

”Jag ville glömma den flickan. Glömma henne på riktigt, det vill säga, sluta längta efter att skriva om henne. Sluta tänka att jag borde skriva om henne, hennes längtan, hennes galenskap, hennes dumhet och högmod, hennes hunger och hennes blod som sinade. Jag lyckades aldrig.”

I En flickas memoarer söker Annie Ernaux sig tillbaka till sommaren 1958, som hon tillbringade som ledare på ett sommarkollo i Normandie.

Hon återvänder till sin första natt med en man. För honom betyder natten ingenting, för henne alldeles för mycket. I akten lämnade hon kvar sin egen vilja och hon känner sig nu plötsligt som en slav utan ägare.

Sextio år senare inser hon att hon kan sudda ut åren som gått för att undersöka den unga kvinna som en gång var hon.

Genom att skriva En flickas memoarer, som tar henne tillbaka till de outplånliga minnena från den sommaren 1958, hittar Ernaux ursprunget till hela sitt skrivande liv.

Ett ursprung som är levande, våldsamt och smärtsamt och som är byggt på skam, våld och svek.

13. Skymningstid av Henrik Bromander

Allt borde vara perfekt. Det svenska samhällsbygget är hugget i sten, beredskapslagren är välfyllda och på vårkanten hörs finkarna sjunga i lövträden.

Ändå går Gunnar Björk med en molande oro. När vinden vänder, och det kan hända när som helst, då är allt upp till honom.

Samtidigt får säkerhetspolisen Monika Nilsson upp ett spår som pekar mot en inhemsk högerextrem gruppering, möjligen med kopplingar till statsapparatens allra innersta kretsar.

Skymningstid är en roman om hemliga nätverk och underjordiska celler mitt i välfärdssamhället. Det handlar om makt och motstånd, om rädslan för en sovjetisk ockupation och om det svenska sjuttiotalets skuggsida.

Henrik Bromander är författare och serietecknare. Han har givit ut totalt sju prosaböcker, senast den kritikerrosade romanen Högspänning (2019). Skymningstid är hans första roman på Weyler.

Det är svårt att tänka sig någon som vore bättre lämpad att ta tag i detta stoff än Henrik Bromander. Få äger hans förmåga att låta det historiska ögonblicket kristallisera sig i romanfigurernas tankevärldar. … En utmärkt spänningsroman. – Dagens Nyheter

Han stakar ut en bättre, friskare väg för den svenska romankonsten. Nya iskallt paranoida Skymningstid är ytterligare ett bevis på det. …

Paranoian som litterär teknik är ofta tungrodd, den blir gärna stollig som hos Thomas Pynchon, eller lätt obegriplig som hos John le Carré.

Bromander gör den försåtligt enkel, till en krypande osäkerhet i meningar, replikskiften och små detaljer. Teknisk bravur, kan man kalla det. – Expressen

De många, många läsare som Skymningstid förtjänar är att gratulera. Så varsågoda: här är ett vaccin med starka biverkningar mot dårskapernas farsot som var värt att vänta på. – Göteborgs-Posten

I Skymningstid träder han fram som en stilsäker svensk John Le Carré. – Vi Läser

14. Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna.

”Vi röstar om vi saknar mamma” är en laddad roman om en utsatt familj, berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Hon som ser allt men inte syns själv och vars ansvar till slut blir övermäktigt.

15. Min vän Natalia av Laura Lindstedt

Natalia börjar gå i terapi för att få hjälp med sitt sexliv. Hon har haft många sexuella partners, men relationerna tycks aldrig hålla särskilt länge.

Varför är det så långt mellan fantasi och verklighet i Natalias liv?

Det står klart redan vid första mötet med terapeuten att Natalia inte tänker följa den traditionella psykoterapins regler.

Varje veckas möte blir till en blandning av konst, filosofi, litteratur, barndomsminnen, och erotiska övningar – som behandlingsmetod.

Sakta men säkert släpper Natalia alla sina hämningar och hon börjar uppskatta terapin – kanske lite för mycket?

Min vän Natalia är en roman som vill dekonstruera samtidens självhjälpslitteratur och kör dessutom den autofiktiva traditionen ända in i kaklet.

Romanen frågar sig vad som finns kvar i det fördolda när allt är belyst. En annan röd tråd är frågan om makt.

Vem är det egentligen som styr terapin – terapeuten eller Natalia? Och vem av dem är romanens sanna berättare?

16. Ett färgat liv av Ulrika Nandra

”Du är inte min dotter längre. Såna som du begraver man levande.” I den drabbande debutromanen ”Ett färgat liv” får vi följa fadern Amal och dottern Saskia, en fanatiker och en förskjuten, i Göteborg och i Indien.

Vad som händer när livet kommer ikapp en åldrande far och hur en dotter hoppas kunna förstå sin fars förflutna.

Det är en berättelse som söker svar på hur det är möjligt att förskjuta sitt eget barn, hur en fri konstnär kan förvandlas till fanatiker och som ställer sig frågan – är det möjligt att förlåta och försonas?

Hur fortsätter man att leva när det oförståeliga händer och den viktigaste relationen av alla, den med familjen, bryter samman.

17. I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck

Det kändes plötsligt som om det var en sommar fylld av möjligheter. Som om vad som helst skulle kunna hända.

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping.

Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening.

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas.

18. Vedergällning av Robert Harris

Den historiska romanens gigant är aktuell med en fängslande thriller som utspelar sig under andra världskriget.

November 1944. Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök beordrar Hitler produktion av 10 000 V-2-raketer, ballistiska vedergällningsvapen skapade i syfte att attackera allierade städer.

Rudi Graf, en tysk raketingenjör, drömde om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrning av Nazitysklands V-2-raketer mot London.

Kay Caton-Walsh, en gång skådespelerska, nu en brittisk spion, skickas till Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna och neutralisera hotet.

Det är bara en tidsfråga innan deras vägar kommer att korsas.

Vedergällning smälter Robert Harris på sitt karaktäristiska sätt samman fakta med fiktion.

Resultatet blir en fascinerande och tajt thriller om två fängslande människoöden mot bakgrund av en av de minst utforskade episoderna under andra världskriget: den tyska missilkampanjen.

19. Utandning av Ted Chiang

”Universum började som en ofantlig inandning.”

Misstag i det förflutna, den fria viljans vara eller icke vara och möjligheten till en andra chans. I nio förunderliga, originella och provokativa noveller tar den amerikanske författaren Ted Chiang sig an några av mänsklighetens mest grundläggande frågeställningar. Utandning tar både vetenskap och berättande på största allvar och söker efter nya svar på frågan: Vad innebär det att vara människa?

Utandning publicerades på engelska 2019 och är Ted Chiangs andra novellsamling. Boken valdes ut som en av de tio bästa böckerna 2019 av The New York Times Book Review. Sedan 2020 finns också debuten Berättelser om ditt liv utgiven på svenska av Fri Tanke.

”Vansinnigt intelligent, påläst och sinnrikt. Jag blir alldeles lycklig efter att ha läst!”
– David Lagercrantz

Utandning av Ted Chiang är en samling korta berättelser som kommer att få dig att tänka, brottas med stora frågor, och känna dig mer mänsklig. Den bästa sortens science fiction.”
– Barack Obama

20. När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai

Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd.

Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.

Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar.

Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.

Nguyên Phan Quê Mai föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse.

Hennes böcker har publicerats i ett tiotal länder och förärats en rad utmärkelser. 

När bergen sjunger är en starkt berörande roman om komplicerade familjerelationer, och en briljant skildring av Vietnams turbulenta historia: från den franska koloniseringen, uppdelningen av Syd- och Nordvietnam, Vietnamkriget och hela vägen fram till idag. Men den är lika mycket en bok om glädje, trots och beslutsamhet. Och om hoppets osannolika kraft.

21. Innan mörkret faller av Peter Robinson

Ett av Alan Banks tidigare fall gör en obehaglig återkomst. Efter mordet på Connor Clive Blaydon stöter Banks team på hemliga videoinspelningar av Blaydons ökända poolpartyn.

Vid närmare granskning av en film upptäcks något som förefaller vara en våldtäkt.

På upptagningen syns inte vem förövaren är, men efter teknisk genomgång framträder en överraskande bild av offret som kullkastar alla tidigare teorier om mordet.

Samtidigt har Zelda tagit upp jakten på de män som förde bort henne och gjorde henne till sexslav. Sökandet för henne till platsen där allt började, ett barnhem i Moldavien.

För sent inser Zelda att hon, genom att röra i det förflutna, försatt sig i större fara än någonsin tidigare.

22. Dag före röd dag av Maria Frensborg

Helena vill vara en rolig mamma, en solidarisk medmänniska och en del av dedag-före-röd-dag-10961641/n hållbara utvecklingen. En god människa, helt enkelt. När hennes man Jonas överraskar familjen med flygbiljetter till Mallorca ställs allt på sin spets. Barnen jublar, men i Helena tänds vreden: Flyga när jorden brinner? Är han helt från vettet?

I ”Dag före röd dag” utforskar Maria Frensborg den moderna människans existentiella funderingar.

Hur hanterar man skuld i det sekulära samhället?

Var går gränsen för otrohet? Och vad innebär det att vara summan av sina handlingar?

Maria Frensborg (f. 1974) är författare verksam i Uppsala. Tidigare har hon givit ut en rad populära och kritikerhyllade barn- och ungdomsböcker. ”Dag före röd dag” är hennes första roman för vuxna.

En mäktig läsupplevelse där skrattet gång på gång fastnar i halsen! Maria Frensborg tar sig an vår narcissistiska samtid med full kraft.

På en försåtligt underhållande prosa säger hon något väsentligt om det svåra i att vara människa idag.
– Nina Wähä, författare till Testamente

23. Lejonburen av Ulrika Kärnborg

Sverige har fått sin egen Hilary Mantel. Expressen

Trots att hon kämpat i åratal för att göra sig fri från kronan, ångrar hon sig nu bittert. Instängd på slottet Versailles, efter att ha mördat sin stallmästare, tänker Kristina tillbaka på sitt stormiga liv.

När hon är sex år gammal dödas hennes far i kriget. Medan kungens kropp forslas från ett slagfält på kontinenten, isolerar sig änkedrottningen i sitt slott. Svarta tyger täcker hennes fönster.

Hon sörjer sin make, och att hennes position är så ogynnsam. I stigande maktlöshet ser hon sitt gamla liv försvinna. Alla de viktiga besluten fattas av männen i Riksrådet. Värre är att de beslutar att skilja henne från dottern.

Drottning Kristina är ett barn, ständigt påpassat, med förväntningar på sig att axla det största av ansvar. Den unga drottningen uppfostras av kanslern Axel Oxenstierna för att ta över styret när hon har åldern inne, men förväntas framförallt bli det gynnsamma parti varpå freden kan vinnas. Vad hon själv vill är det ingen som tänker på, förrän hon tillträder tronen och själv börjar fatta beslut om hur hon vill leva sitt liv. Det blir en maktkamp på liv och död.

I Lejonburen skildrar Ulrika Kärnborg en ensam monark, hennes väg till makten och beslutet att överge den.

Ulrika Kärnborg är författare och dramatiker. Hon debuterade som skönlitterär författare 2008 med den uppmärksammade historiska romanen Myrrha, 2015 utkom Saturnus tecken, som precis som Lejonburen utspelar sig i stormaktstidens Sverige.

24. Ärlighetsprojektet av Clare Pooley

Sex främlingar med en sak gemensam: deras liv är inte alltid vad det ser ut att vara. Vad skulle hända om de sa sanningen istället?

Julian Jessop är trött på att dölja den djupa ensamhet han känner. Så han påbörjar Ärlighetsprojektet – en liten grön anteckningsbok som innehåller sanningen om hans liv.

Julian lämnar anteckningsboken på ett bord på sitt favoritkafé, men han skulle inte ha kunnat tro att ägaren Monica skulle söka upp honom efter att ha hittat den.

Eller att hon skulle bli inspirerad att skriva ner sin egen historia efter hans.

Ingen av dem anar att dessa små handlingar av ärlighet kommer att påverka alla som hittar anteckningsboken och förändra deras liv totalt.

Ärlighetsprojektet är Pooleys debutroman och är inspirerad av hennes egna erfarenheter av att visa vad som finns bakom fasaden i ett utåt sett perfekt liv. Den har sålts till ett tjugotal länder.

25. En uppblåst liten fittas memoarer av Aase Berg

En megaloman kungsörn luftspanar på den lilla femåriga flickan Aase från uppväxten till vuxenlivet.

Genom moderskapets och livserfarenheternas uppgång och fall skärskådar den med rovdjursblick kvinnorollen och motståndet.

”En uppblåst liten fittas memoarer” är en roman om valar som exploderar och möten med världsberömda gubbar, om våldtäkt och krigstrauman, om kvinnlig sorg och frihet och om konsten att flyga rakt in i solen och förvandlas.

Aase Berg monterar ner, förenklar och försvårar sin värld och vår med sylvass penna. Den motvilligt modiga läser detta som en självhjälpsbok – inte för den med dåligt självförtroende, utan för den med alldeles för bra!

26. Försvinnande värld av Julia Phillips

De två systrarna Aljona och Sofia, elva och åtta år, leker för sig själva på en stenstrand på Kamtjatka i slutet av ett långt och ensamt sommarlov. De blir erbjudna skjuts hem av en främmande man och försvinner sedan spårlöst.

Polisutredningen som pågår under veckor och till slut månader leder ingenstans.

Brottet går som ett eko genom det lilla sammansvetsade samhället och särskilt dess kvinnor lever med en ny sorts rädsla och en känsla av förlust.

Försvinnande värld utspelar sig under ett år på Kamtjatkahalvön i nordöstra Ryssland och berättar många människors liv, människor vars öden på ett eller annat sätt hör ihop: ett vittne, en granne, en poliskommissarie, en mamma.

Genom de olika personerna förs vi allt djupare in i en värld som på samma gång känns väldigt avlägsen och ändå liknar vår. En värld i förändring, en försvinnande värld.

Trådarna i boken knyts tätare och tätare och strålkastarljuset sätts på ras, kultur, sexualitet och vägen från Sovjetunionen till det post-sovjetiska Ryssland.

27. Det ondas väsen av Louise Penny

NOMINERAD TILL AGATHA AWARD & ANTHONY AWARD FÖR BÄSTA KRIMINALROMAN

»Det är en njutning att läsa Louise Pennys böcker.« | Lotta Olsson, DN

Kommissarie Gamache tillbaka i mörkt mordmysterium

Knappt en dag passerar utan att nioårige Laurent Lepage ropar varg. Beväpnad med käpp och kottar gör han allt som står i hans makt för att freda den lilla byn Three Pines mot yttre hot, allt från rymdinvasioner och bevingade monster till vandrande träd och dinosaurier.

Hans berättelser är så osannolika att ingen tror honom, inklusive paret Armand och Reine-Marie Gamache.

Men när pojken försvinner tvingas byborna överväga om någon av hans egendomliga historier trots allt kan ha varit sann.

Och så börjar ett frenetiskt sökande efter pojken och sanningen. Det man upptäcker djupt inne i skogen startar en kedja av händelser som leder till mord, till ett gammalt brott, ett gammalt svek och ända fram till poeten Ruth Zardos ytterdörr. Och nu är det nu, skriver poeten. Och det mörka är här.

Armand Gamache – tidigare chef på mordroteln i Québec – tvingas inse att han genom att inte tro pojken själv har spelat en fasansfull roll i det som nu är på väg att hända…

LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare vars böcker sålt i över nio miljoner exemplar på trettio språk.

Hennes deckarserie, som fått henne att kallas »en modern Agatha Christie«, utspelar sig i Québec i Kanada med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson.

Louise Penny har vunnit The Barry AwardThe Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset sex gånger.

»Magisk. En perfekt påminnelse om människans mörka sidor.«
Kirkus Reviews

28. Ljudet av fötter: Första Monikabok av Sara Lövestam

Jag ser det i min kollegas ansikte innan hon ens rört en muskel.Hennes ögon lenas, hon vispar med fingret över mobilen för att hitta det jag redan vet att jag inte vill se. Ultraljudsbilden, dess svartvita prakt och suddiga löfte om en obeskrivlig framtid. Livets mirakel , svarar jag, grattis.

Jag tar lätta, korta andetag och fokuserar på mitt leende (bredda munnen). Det viktiga i sådana här sammanhang är att inte andas för djupt och nå känslocentrum. Jag andas så ytligt att mitt blod nätt och jämnt syresätts. Sväljer oljig ultraljudsgrädde och gör munnen bred.

Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi, köpt bostadsrätt och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle till skillnad från sin biologiska mor bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid.

I krisen som sammanfaller med hennes sista IVF-försök börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv.

Ljudet av fötter Första Monikabok är del ett i romansviten om Monika. Det är en fängslande roman om det sociala arvet, om föräldraskap och svek, hopp och meningen med livet, berättad med Sara Lövestams karaktäristiska humor och värme.

29. Europa av Maxim Grigoriev

När Nikita var fjorton år gammal rymde han från Moskva till Paris. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Nina var hans enda vän.

I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer.

Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

30. De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel

Nominerad till ÅRETS BÄSTA HISTORISKA ROMAN i Goodreads Choice Awards

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget.

Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen.

Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet.

Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget.

Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken …

31. Civilisationer av Laurent Binet

Binets tredje roman – efter succén med den intellektuella thrillern Språkets sjunde funktion – är en våghalsig lek med världshistorien. Tänk om Columbus inte hade kommit tillbaka tomhänt från Amerika och om inkakungen Atahualpa istället hade erövrat Europa?

Vilka konsekvenser skulle det få för kristendomen, de europeiska kungahusen, ja, hela den europeiska civilisationen?

Förankrad i materiella grunder, lika underhållande som tankemässigt utmanande, fjärmar sig romanen från alla föreställningar om grundläggande skillnader mellan kulturer.

32. Tyst offer av Peter May

Ny kriminalroman av Peter May om den skotske kriminalkommissarien John Mackenzie

»En thriller med starka karaktärer, skickligt sammanvävd intrig och en filmisk upplösning.« | The Herland

»Peter May har en oerhört stark förmåga att skriva fängslande.« | Johannas deckarhörna

»En författare jag skulle följa till världens ände.« | Marilyn Stasio, New York Times

Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland – en britt på rymmen från ett spanskt fängelse – ser sin flickvän dö, skjuten i samband med ett polisingripande som bland annat involverar konstapel Cristina Sánchez Pradell, svär han på att hämnas.

Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld – och i Clelands grymma hämndplan…

John Mackenzie, en briljant men kantig utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan polismördaren får det sista, blodiga ordet.

PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 5 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Tyst offer är hans nya, fristående kriminalroman om den skotske kriminalkommissarien John Mackenzie.

33. Ljusnan du mörka av Lars Landgren

Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond.

Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet.

34. Knäckta ägg och krossade hjärtan: en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Årets vårroman!

I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?

Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. Om hur tillvaron kan kastas omkull från den ena dagen till den andra och om att ta sitt öde i egna händer med de metoder som krävs. Om list och rackartyg, om skratt och gråt, om ensamhet och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en på riktigt.

MARIA ERNESTAM har skrivit tolv böcker. Hennes berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, spänning och humor, och har fått en trogen läsekrets. Hon är känd för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Första boken om Lisbeth Cederström, Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul, blev en succé även internationellt, särskilt i Tyskland och Frankrike där Maria vunnit flera litterära priser. Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk är den andra boken om Lisbeth. Maria Ernestam bor i Stockholm med sin man. Hon har två utflugna barn och ett gammalt sommarställe i Frillesås, där böckerna utspelar sig.

”Maria Ernestam har gjort det igen. Balanserat på den svåra feelgood/relationsroman-linan. Som att sitta med en god vän vid köksbordet och höra underhållande skvaller.” Johan Anderblad, Nyhetsmorgon

”En underbart härlig bok som innehåller så mycket känslor. Målande berättelse med värme som underton.” NK boktips

”Ernestam skriver på en lätt och följsam prosa. Hon är en skicklig stilist och kan sitt hantverk väl. Karaktärerna känns äkta.” Hanna Gunnarsson, BTJ

”Precis som i ett välsorterat påskägg kommer stämningar och intiger i alla former och smaker. För Lisbeth är det om vartannat lättuggat, svårsmält, mjukt och lite segt med smak av sött, surt, salt och beskt. Vårsolen får blandningen att gnistra.” LitteraturMagazinet

”Jag gillar verkligen Marias sätt att skriva. Boken bjuder på många skruvade och dråpliga situationer och många färgstarka karaktärer.” Bokmalen

”Precis som del ett så har den hög charmfaktor. En feelgood att mysa och skratta till.” Bettan bokprataren

”En feelgood med svärta. Maria Ernestam har ett sätt att skriva som gör att det känns som om hon fått dagböcker från ett antal olika människor. Hon lägger valda sidor i en stor gryta och låter de olika historierna koka ihop till en underbar intrig som är både fängslande och välskriven. En underbar och lättsmält vårroman.” Boktanten

35. Jag heter Emilie. En biografisk roman om Emilie Flygare-Carlén av Bodil Tingsby

Om Bodil Tingsby
I mitt liv går berättandet i alla dess former som en röd tråd, och Emilie som en följeslagare.

2018 hade min film om henne premiär, och döm om min förvåning när jag insåg hur många det är som håller med mig om att det är något särskilt med henne. Det blev många extraföreställningar samt visningar i SVT och på SVT Play

I den här boken kan jag berätta mer, och kanske bättre svara på frågan varför. Tidigt, knappt innan realismen blivit till -ism, tog hon sitt skrivande ”ur lifvets sjelft”.

36. De oskiljaktiga av Simone De Beauvoir

De oskiljaktiga skildrar en passionerad vänskap mellan två rebelliska skolflickor. Den behärskade Sylvie (Simone de Beauvoir) blir omedelbart charmad av sin nya klasskamrat, den glada, intelligenta och vågade Andrée (Elisabeth ”Zaza” Lacoin).

Hon beundrar Andrée och gör allt för att bli vän med henne. Tillsammans växer de upp och befriar sig från samtidens kvävande konventioner och omgivningens förväntningar. De blir snart oskiljaktiga, tills den dag då Andrée går ett hemskt öde till mötes.

De oskiljaktiga ansågs alltför avslöjande och intim för att publiceras under författarens livstid. Den skrevs 1954, fem år efter utgivningen av Det andra könet. Manuskriptet återupptäcktes av Sylvie Le Bon de Beauvoir, Simones dotter, som även skrivit bokens förord. Berättelsen och bokens fotografier, anteckningar och brev gör publiceringen till en litterär händelse.

SIMONE DE BEAUVOIR (1908-1986) var en fransk Goncourtprisbelönt författare och filosof. Tillsammans med sin livskamrat Jean-Paul Sartre var hon en viktig företrädare för den franska existentialismen. Mest känd är hon för den feministiska klassikern Det andra könet.

37. Hemligheten på Seaview Cottage av Emily Gunnis

Ny historisk bladvändare av författaren till succédebuten Flickan i brevet.

1960: Trettonåriga Rebecca lever i skräck för sin faders ilska. Samma natt som en storm drar in från havet hör hon hur någon knackar på nedervåningen i Seaview Cottage och hur en diskussion följer. När polisen senare kommer är båda föräldrarna döda och besökaren försvunnen. Men ingen tror på Rebeccas berättelse.

2014: Journalisten Iris får i uppdrag att skriva om en kvinna som rymt med sitt nyfödda (och sjuka) barn från sjukhuset. Spåren leder förvånande nog Iris till hennes mammas barndomshem: Seaview Cottage. Och historien som börjar nystas upp har varit begravd länge…

38. Zoetrop: det är nu i eviga tider – dikter av Arne Johnsson

I sin nya diktsamling – den första sedan 2012 – rör sig Arne Johnsson i ett filmiskt stadslandskap, där platser och människor exponeras i minnesljus; ögonblick och panoramor, speglingar och sammanhang som verkar i det fördolda likaväl som i drastiska nya konstellationer.

Arne Johnsson gav ut sin första bok 1985. Han har belönats med ett stort antal litterära priser, bland vilka märks Svenska Dagbladets litteraturpris, Bellmanpriset och De nios stora pris. Zoetrop är hans första bok på Nirstedt/litteratur.

39. Döda huset av Fjodor Dostojevskij

Rapport från fånglägret i Dostojevskijs första stora mästerverk.

År 1849 arresterades den före detta officeren Fjodor Dostojevskij för att ha deltagit i en socialistisk studiecirkel. Efter åtta månaders arrest utsattes han för en skenavrättning och skickades därefter till Sibirien på fyra års straffarbete. Ytterligare sex år i förvisning följde, och efter det kunde han slutligen resa hem till S.t Peterburg och återuppta sin författarbana.

Döda huset är Dostojevskijs rapport från de fyra åren i fångläger och den första av hans fem berömda mastodontböcker – och även den första romanen att behandla det ryska fängelsesystemet.

I denna förtäckta självbiografi visar Dostojevskij prov på sin stora människokännedom.

Detaljerat redogör han för sitt eget och sina medfångars liv under stora umbäranden; färgstarka livsöden växer fram i köld och smuts, lojaliteter sätts på prov och de stora moraliska och religiösa frågor som Dostojevskij brottas med i hela författarskapet uppenbaras i de eländigaste av situationer.

FJODOR DOSTOJEVSKIJ [1821-1881] är mästaren från S:t Petersburg, en av de största romanförfattarna genom tiderna. Hans mest inflytelserika verk är romanerna Brott och straff [1866], Idioten [1869], Onda andar [1872] och Bröderna Karamazov [1880].

»Att jag funnit Dostojevskij hör till mitt livs största lyckor.« | Friedrich Nietzsche

»Dostojevskij och ingen annan skapade den moderna prosan.« | James Joyce

»Min blodsförvant.« | Franz Kafka

40. Berget vi bestiger av Amanda Gorman

Mr President and Dr Biden,
Madam Vice President and Mr Emhoff,
Americans, and the World:

When day comes, we ask ourselves:
Where can we find light

Så inleds Amanda Gormans poem The Hill We Climb som hon läste den 20 januari på trappan till Kapitolium i Washington. Hon blev den sjätte och yngsta poeten som gav en poesiuppläsning vid en presidentinstallation. Hon intog scenen efter USA:s 46:e president, Joe Biden, och fängslade nationen och fick hoppet att vakna bland tittare runtom i världen. Här är dikten i sin helhet, tolkad till svenska av artisten, programledaren och författaren Jason Diakité.

Amanda Gorman är den yngsta poeten i USA:s historia som har framträtt vid en presidentinstallation. Gorman är en förkämpe för klimatfrågan, antirasism och jämställdhet. Hon har en examen från Harvard University och bor nu i Los Angeles. Hennes första barnbok och en diktsamling kommer att ges ut i september 2021 på en mängd språk, inklusive svenska.

41. Vår bästa tid av Kiley Reid

Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning.

Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva – och varandra. En samtidssatir om klass, rasism och privilegier.

42. Aldrig för sent av Eva Swedenmark

De kallar sig Trion. Nancy har bestämt att män är för skrymmande för att hon ska orka med dem i sitt liv. Monica ägnar livet åt att sy, men saknar kärlek. Ingrid blir övergiven av sin älskare.

För att trösta Ingrid drar trion till New York för en trevlig vecka och inser snart att det inte är för sent att förverkliga drömmar. Det fanns dessutom fortfarande kärlek, inte bara kärlek, också erotik, intensiva känslor.

Starka klipska kvinnor som inte alls har lust att tiga i församlingen, utan tar för sig. Och männen fanns där. I Central Park, i Brooklyn och på Manhattan. De blir sedda och eftertraktade.

Ändå kanske den viktigaste insikten är att de har varandra, att de är väninnor som ger varandra stöd – när de väl kommit så långt att de vågar avslöja hemligheter de länge dolt för varandra.

43. En plats för oss av Fatima Farheen Mirza

”En plats för oss” är en insiktsfull skildring av en muslimsk familj i dagens USA. En berörande berättelse om kärlek, identitet och tillhörighet, om hur små beslut kan leda till djupa svek. När äldsta dottern Hadia ska gifta sig samlas hela familjen för första gången sedan brodern Amar flydde hemmet.

Vad fick honom att ge sig av? Genom de olika familjemedlemmarnas perspektiv skildras de avgörande händelserna i deras förflutna, det som bundit dem samman och det som skilt dem åt: samhällets förväntningar, religionens krav och de egna önskningarna. Och hur de alla, var och en på sitt sätt, strävat efter att mitt emellan två kulturer finna en egen plats i tillvaron och samtidigt hitta hem.

44. Är det barnen, baby? av Kristofer Folkhammar

”Jag vill och tror att Är det barnen, baby? kommer att bli en klassiker vad gäller att skriva om erfarenheter av kärlek, föräldraskap, vänskap och närhet, så bra är den. Kristofer Folkhammar gestaltar skickligt både de universella och specifika erfarenheterna: Så här är det att vara människa i världen, också. Skildringen går rätt in under huden på mig och jag kan bara säga tack.”

Borås Tidning

Är det barnen, baby? är något så ovanligt som en roman om föräldraskap och kärlek som varken ägnar sig åt plattityder kring jobbiga barn, eller idealiserar det i en slags kärnfamiljsvurm. Den är öm, den är komplicerad, och jag bär jagets frågor med mig under läsningen. För vad är egentligen kärlek? Vad är omsorg? Vad är ett avsked?

Expressen

Vackert om lyckan i att trots allt få bli pappa
Aftonbladet

»Jag slukar de 171 mättade sidorna och lägger ifrån mig boken med en intensiv längtan efter mer. Den svenska queerlitteraturen har verkligen saknat det som Är det barnen, baby? rymmer: en prövande blick som både beskriver och ifrågasätter, men som aldrig är blind för det som drar och lockar, eller för ambivalens och nyanser.«
Svenska Dagbladet

Vad är det som gör att man fastnar för vissa? Vad är kärlek? Är sex en hang-up?

Mannen i Kristofer Folkhammars nya roman har huvudet fullt av frågor. Samtidigt som han försöker komma underfund med vad det innebär att vara förälder till dottern Sandra, och dela ansvar med medföräldern Julia, slits han mellan två stora kärlekar: den trygge pojkvännen Alexander och den undflyende, före detta älskaren Jeremie.

Under en sommarnatt skriver han ett brev till en vän. Barnet sover i rummet intill, och brevet vecklar ut sig, genom natten, till en stjärnklar mosaik, där berättaren försöker samla ihop sig själv, sitt liv. Från att komma ut till att inseminera. Från ensamhet till nya sätt att skapa och arrangera intimitet.

Är det barnen, baby? är en bok om relationer. Om föräldraskap och bögliv. Om när livsprojekten barn och kärlek från början är åtskilda. Och om vad det är att komma nära en annan människa.

45. Järnmärkt av Helén Wigh

Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd.

Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen.

Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet. Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska.

46. Vår vid Sommen av Camilla Dahlson

Majlis lever i sorg efter sin man Nils som nyligen avlidit. Hon känner sig ensam och instängd i villan i Tranås och kan inte gå ut på stan utan att kvävas av alla människor, alla är de på väg någonstans, deras liv bara fortsätter medan hennes har stannat. Kanske vore det bättre att flytta ut till sommarstugan permanent? Hon känner ju Disa på Svalarps gård, så helt ensamt blir det inte.

Sagt och gjort, Majlis flyttar, men livet på landet är tuffare än hon tänkt sig och för första gången på 35 år måste hon ta itu med allt själv. Dessutom verkar Nils ha haft hemligheter för henne, det känns inte alls bra.

Och bina, vad i hela friden ska hon ta sig till med dem?

Vår vid Sommen är bok nummer fyra i den härliga feelgood-serien som utspelar sig vid sjön Sommen.

CAMILLA DAHLSON har tidigare arbetat som journalist på både dags- och fackpress och är utbildad civilekonom. Sedan 2013 har hon utkommit med ett flertal barn- och ungdomsböcker och även en lättläst bok för vuxna. Camilla bor i Bankeryd utanför Jönköping, men är uppväxt i östgötska Boxholm. Där har hon tillbringat många sommardagar på och vid sjön Sommen.

47. Griftefrid av Calle Höst

En pojke förälskar sig i en flicka. Sakta försvinner hon. Det spelar ingen roll om hon är levande eller inte. För en dag kommer hon inte vara där längre. Och det gör ont.

Griftefrid är en förtätad berättelse om rätt och fel, om livet och döden och om en ung pojke som överskrider gränserna.

48. Ecstasy av Isabelle Bervenius

Miranda vet att hennes namn betyder att hon är något att beundra, men hon har märkvärdigt svårt att tycka om sig själv. Hon pluggar beteendevetenskap, har nästan ihop det med Cykelkillen, som visar sig heta Isak, och betraktar Adrian i smyg, kurskamrat och manlig huldra från Ångermanland.

Miranda är dålig på att vara ung, hon är vårdslös både med sina egna känslor och andras, diskar helst inte, utan staplar tallrikarna i badkaret istället, och har ett visst behov av att förlora sig i kemiska rus ibland, gå upp i musiken och glömma sig själv.

I Isabelle Bervenius Ecstasy blir den klassiska historien om ungdomlig kärlek en skarp och vibrerande upplevelse, lika mättad av ensam sorg som av avväpnande humor. Det är en berättelse om hur känslor långsamt eskalerar och leder till både sexuell utsatthet och en stark längtan efter att få tillhöra och höra ihop. En stegring som kan vara förvånansvärt lik självutplåning.

Isabelle Bervenius är en ny, stark röst i svensk prosa, med en stil som är lika träffsäker vad gäller tonfall och jargong som ensamhetens inre röst.

49. Den osynliga flickan av Lisa Jewell

London. På en vacker gata med eleganta hus, stora bilar och elektroniska grindar ligger en nedgången ödetomt. Det är nästan midnatt och väldigt kallt, och ändå väntar en flicka i mörkret bland katter på jakt och rävar som ylar.

När Saffyre Maddox var tio år hände något hemskt och hon har burit med sig smärtan sedan dess. Mannen som hon trodde skulle läka henne gjorde inte det, och nu gömmer hon sig för honom, osynlig i skuggorna, medan hon tar reda på hans hemligheter. Hemligheter hon skulle kunna använda för att krossa hans trygga, mysiga liv.

Owen Pick är också osynlig. Han är trettiotre år gammal och har aldrig haft en flickvän, inte heller en vän. Ingen ser honom. Ingen bryr sig om honom. Men när Saffyre Maddox försvinner från gatan utanför hans hus på Alla hjärtans dag, tittar plötsligt hela världen på honom. Anklagar honom. Håller honom ansvarig. För han är precis den typen, eller hur? Lite obehaglig?

50. Som en fjäder i vinden av Sofia Lundberg

Ny roman av författaren till ”Den röda adressboken” som legat på Der Spiegels bestsellerlista i över ett år.

Ibland kan en enda dag rymma ett helt liv. ”Som en fjäder i vinden” är en berättelse som sjuder av vänskap, kärlek och jazz, och av de där omständigheterna i livet som är så svåra att råda över. Den 12 augusti 2019 får Viola ett oväntat samtal från Lilly, grannflickan som en gång var hennes bästa vän.

Nu är de 80 år och Lilly ligger på dödsbädden. De skiljdes åt i ungdomen, men slutade aldrig längta efter varandra. I Sofia Lundbergs varma och hjärtskärande roman får läsaren följa Violas och Lillys livsöden under ett och samma datum, från 1950-talet fram till nutid.

När Viola och hennes döttrar till slut tar sig till Paris för att få återse Lilly en sista gång, får hon svaret på den fråga som under många år gnagt i henne.

Vanliga frågor om romaner

🤔 Vad är en roman?

Roman är en populär skönlitterär form som består av en längre berättelse på prosa. Tillsammans med novellen, sagan och eposet, utgör romanen den litterära genren epik inom skönlitteraturen. Romaner publiceras vanligen som tryckta böcker som är indelade i kapitel eller delar.

🤔 Vad är typiskt för romaner?

Romaner är vanligen fiktioner, men kan också förekomma som historiska romaner, där historia och fantasi blandas, och som så kallade faktioner, där berättelsen är en nyckelroman eller på annat sätt blandar självupplevd verklighet med dikt. Spänningen mellan dikt och fakta framhålls ibland som kännetecknande för romanen.

🤔 Vart kan man hitta nya romaner att köpa år 2021?

Utöver att besöka bokhandlarna direkt på webben föreslår vi att man besöker bokbloggar likt 1MiljonBoktips för att ta del av de nyaste romanerna värda att köpa för stunden. Vi försöker alltid vara först på bollen med att tipsa om bra böcker i olika nischer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇