1. Meningen med landet
När David Jonstad flyttar från Stockholm med sin familj till en liten gård i Dalarna är det något han drömt om i många år. Det är inte en dröm han är ensam om. Flyttlassen går allt oftare ut ur storstaden mot ett lugnare livstempo, närhet till naturen och hus med egen täppa. Svenska folket längtar till landet.
Men livet på landet är inte bara röda hus med vita knutar och rabarberpaj i syrenbersån. Det är också att mata fåren en decembermorgon i vasst snöblandat regn. Att darrande stå med yxan över sin första tupps hals. Men mest av allt är det en kamp mot den egna hjärnan: Hur ska en människa som levt hela sitt liv med vår kulturs krav på att prestera, att hela tiden vilja ha mer, kunna ställa om?
Vad det är som på riktigt skänker livet mening? I vad som närmast kan beskrivas som en modern motsvarighet till Thoreaus Walden, synar David Jonstad vårt moderna samhälle i sömmarna med blicken från en missbrukare med självinsikt. Samtidigt gör han, mellan dagislämning och fårens lamning, ett ödmjukt och ärligt försök att ringa in vad det är som på riktigt skänker livet mening.
Meningen med landet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Kollaps : Livet vid civilisationens slut
Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt på stående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum – det är svårare att acceptera.
Likväl genomsyras ”Kollaps” av detta faktum. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet, desto större risk för kollaps.
Tre grundpelare bär upp den industriella civilisationen: energi, ekologi och ekonomi. Det är storheter som kännetecknas av stor komplexitet och som dessutom är tätt sammanbundna med varandra. När den billiga fossila energin som hållit igång systemet börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp är resultatet en kollapsartad krutdurk.
Det är skrämmande: Vi måste anpassa oss till en värld utan överskott på billig energi, med lägre levnadsstandard och hårdnad konkurrens om resurserna. Men också hoppfullt: Människan är anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastående förmåga att genom samarbete, kreativitet och solidaritet skapa goda liv även i svåra tider.
Kollaps : Livet vid civilisationens slut är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Jordad : Enklare liv i kollapsens skugga
Hela världen stormar. Global uppvärmning och väpnade konflikter, flyktingströmmar och ekonomisk oro allt eskalerar när den industriella civilisationen gasar hela vägen in i kaklet, eldad av olja och dogmen om evig tillväxt. I sin förra bok, Kollaps, visade David Jonstad hur vår civilisation är på väg att gå samma öde till mötes som romarriket, mayaimperiet och resten av historiens fallna civilisationer.
I Jordad ställs frågan hur vi ska försörja oss när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär. David Jonstad söker sig bakåt i historien och finner svaret under våra fötter. Han ser en framtid där marken, snarare än marknaden, är vad som tryggar vår försörjning. Där tillgången till ett stycke jord och förmågan att bruka den blir mer värdefullt än tillgången på pengar. Det vill säga, så som det har varit för de allra flesta som levt utanför världshistoriens fossila parentes.
David Jonstad vill inspirera till ett mer jordnära sätt att leva inom planetens gränser och utan att lägga beslag på andras resurser. Boken är också en personlig berättelse om vägen från ett stressat lönearbete i storstan till en friare tillvaro på landet.
Jordad : Enklare liv i kollapsens skugga är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023