1. Vad varje pedagog bör veta – om hjärnan, inlärning och motivation
Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation är den nedskrivna versionen av Anna Tebelius Bodins mest efterfrågade fortbildning. Det handlar om vår fyrtiotusenåriga hjärna och kommunikationen mellan den som leder lärande och den som lär. Idéerna sträcker sig från minne, hormoner och stresshantering till bemötande, motivationsfaktorer och detaljerna som gör skillnad. Det är vetenskaplig teori kopplad till konkreta råd som går att använda i arbetet och vardagen. Mycket av innehållet är tidlöst med utgångspunkt i våra biologiska förutsättningar. Tillämpningen av kunskapen är det som förändras med möjligheterna och utmaningarna i vår digitala samtid.
Anna Tebelius Bodin har en Master of Education från Harvard University i USA. Hon har varit verksam som pedagog i flera år. Nu föreläser hon i Sverige och utomlands om psykologin bakom hur vi lär.
Vad varje pedagog bör veta – om hjärnan, inlärning och motivation är tillgänglig som e-bok.
2. Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping
När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det en släktforskare som stod för genombrottet. Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som greps och erkände direkt.
En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.
Det här är boken om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.
Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början. Här är deras unika berättelse om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.
Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron
Det är en bok om hjärnan och samtiden, men också om vad som ger oss framgång och välbefinnande. Det handlar om kopplingen mellan vår 40 000-åriga hjärna och hur vi tänker, känner och agerar på 2020-talet. Under ett sekel lämnade vi vår historia av brist på socker, information och kontakter och trädde in i en tillvaro med överflöd av samma tillgångar. Vi har nu möjlighet att stäva efter att må bra, men begränsas av en hjärna som är fokuserad på att överleva. Samtidigt tycks inte vägen till välbefinnande vara att undvika obehag, även om det aldrig har varit lättare än i dag. Åtminstone tillfälligt. När vi förstår varför vi känner och tänker som vi gör, så kan vi välja att känna och tänka annorlunda. Det påverkar hjärnan och vi ökar vårt självledarskap, förbättrar vår kommunikation, bygger förtroendefulla relationer och stärker vårt välbefinnande. Denna bok ger ett perspektiv på varför vi agerar som vi gör på arbetet och privat. Boken behandlar också om vad vi kan göra för att ta vara på möjligheterna i vår tid med den föränderliga, men också föråldrade hjärna, som formar oss. Anna Tebelius Bodin har en Master från Harvard University i USA, där hon också assisterade forskare. Nu föreläser hon och utbildar personal om hjärnan, kommunikation och ledarskap – i Sverige och utomlands.
Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023