3 barnböcker om stenåldern att spana in

1. Lätta fakta om stenåldern av Jerome Martin (2016)

Ny del i serien Lätta fakta! Om stenåldern. När var stenåldern? Vad åt folk och hur bodde de? Vilka verktyg behövde man och hur tillverkades de? Detta och mycket mer berättas om i boken.

2. Stenåldern av Torsten Bengtsson (2013)

Vide berättar om hur det var att leva på stenåldern. Han berättar om jakten, om vilka redskap man hade och hur man tillverkade dem. Vide ger sig ut på jakt ensam i skogen. Där blir han jagad av vargar. Vi får också veta hur livet förändrades när stenåldersmänniskorna blev bofasta och började odla, och jägarstenåldern övergick till bondestenåldern.

Se även  5 barnböcker om mobbning du måste läsa

I vår faktaserie Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.

Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.

Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd.

Faktaserien utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, SvA-pedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar. Totalt består serien av åtta faktaböcker, samt en handledning (Genväg till Aha-serien).

3. Historiebok för barn: Stenåldern Bronsåldern Järnåldern av Birgitta Ahlberg (2014)

På sitt klara och tydliga språk och i levande färgillustrationer berättar Birgitta Ahlberg om Sverige under stenåldern, bronsåldern och järnåldern.

Se även  2 barnböcker om skilsmässa & separation att spana in

Hon tar avstamp i inlandsisen som var 3 km tjock och täckte hela Sverige. Hon tar oss till stenåldersmänniskorna och visar hur de levde. Vad de åt, hur de bodde, jagade, vilka verktyg man använde, hur man begravde sina döda, hur man klädde sig.

Därefter tar hon oss till bronsåldern, lär oss läsa runskrift och slutligen besöker vi järnåldern och reser med vikingarna i österled.

Birgitta Ahlberg blev särskilt utvald, av Svenska Barnboksinstitutet , till en av Sveriges fyra bästa barnboksdebutanter när hon gav ut ”Fågelbok för barn” 2010. Hennes böcker används även flitigt till barn med dyslexi.

Se även  Lär barn division med 3 bra böcker

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇