3 barnböcker om jakt värda att spana in

1. Märtas första jakt av Marie Pott, Madelene Lönnroos (2017)

Märta får följa med på jakt för allra första gången. När jägaren Arne fäller ett rådjur blir Märta först lite rädd, det smäller jättehögt och lite läskigt är det allt.

Men sen ser Märta att det inte är så hemskt som hon först trott. Hon tänker att hon nog ska bli jägare själv när hon blir stor.

Boken tar oss med på ett jaktäventyr och ger insikter och lärdom om utrustning och vad som händer när jägaren skjuter ett djur.

2. Rolf på jakt av Rune Fleischer (2011)

Rolf är i skogen. Han har ett gevär. Då kommer Olle.
Stopp! Är du tokig? Här får du inte jaga, ropar Olle.
Men Rolf jagar inte, så klart. Nej, han gör något helt annat!

Se även  3 böcker för att lära barn motsatser

Många killar som kämpat med sin läsning har funnit läsglädje i de korta berättelserna om Rolf. Han är den lille dråplige mannen som hela tiden gör bort sig. Och tar motgångarna med ett leende. Några har liknat honom vid Mr Bean.

Rolf är något av en svensk Bellman, eller kanske en Hodja. Alltså en rolig filur med de bästa avsikter. Men ibland blir det så fel.

Böckerna om Rolf vänder sig till barn i årskurs F-3 som just knäckt läskoden. De passar också för lite äldre elever med stora lässvårigheter och för nyanlända till Sverige.

3. På jakt efter björn av Anna Hansson, Jennie Elverstig (2019)

Siri ska följa med sin mamma och morfar på björnjakt. De tar med sig plotthunden Harry, som drar i väg med morfar efter ett spår. Spänningen stiger när Siri hör hur Harry skäller på avstånd. Snart ser hon i kikaren hur björnen närmar sig.

Se även  5 barnböcker om bilar att spana in

På jakt efter björn är den andra boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 17.

Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Jennie Elverstig har erfarenhet av jakthundsuppfödning och har skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige, samt om vilka djur som är vanliga att jaga.

Filippo Vanzo är en illustratör som brinner extra mycket för djur och natur. Hans vackra och naturtrogna bilder är som gjorda för en bokserie om jakt.

Se även  3 barnböcker om våren du måste spana in

Provläs boken på www.betapedagog.se.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇