2 barnböcker om internet att spana in

Vi har valt att tipsa om 2 barnböcker om webben du kan använda dig av i utbildningssyfte där hemma. Stort lycka till!

1. Så funkar internet av Karin Nygårds (2016)

Vad är det som finns överallt och som alla använder hela tiden? Internet så klart! Men vad är det egentligen? Hur fungerar det och vem kom på det? Så funkar internet är en djupdykning i ettor och nollor, nätverk, datorer och fiber.

Läraren Karin Nygårds har blivit utnämnd till årets digitala inspiratör. Tillsammans med kluriga KP-illustratören Johanna Kristiansson kan hon berätta vad ett IP-nummer är så att till och med mamma och pappa förstår.

Internet är idag något självklart i våra liv. Så var det inte för tjugo år sedan. Då var det konstigt och nytt och ingen fattade riktigt vad det var bra för. Och ingen kunde ana hur stort det skulle bli!

Se även  3 böcker för att lära sig klockan barnen kommer älska

I Så funkar internet får du på ett lekfullt sätt lära dig allt om nätets historia och hur tekniken bakom fungerar. Ta en titt inne i en fiberkabelfabrik, lär dig hur ARPANET blev WWW, klura ut vad ett IP-nummer är och häng på ettor och nollor på sin väg genom kablar och som trådlösa signaler.

Du får veta vad ”dark web” är och hur internetsäkerhet går till, varför hajar tuggar sönder kablar i Atlanten och varför vi säger att vi surfar på nätet, och mycket mer.

Så funkar internet ingår i den populära serien ”Så funkar det”.

2. Hej internet! av Lena Leigert (2020)

Skolor kan kontakta förlaget eller läromedia för inköp av klassuppsättning.

Hej internet! – elevbok
Läromedlet ”Hej internet!” är Sveriges första ABC-bok i digital kompetens. Materialet består av en elevbok och en lärarbok, och är anpassat för årskurs 1-2.

Se även  3 barnböcker om stenåldern att spana in

Syftet är att ge eleven en bred introduktion i digital kompetens, med fokus på medie- och informationskunnighet (MIK) och ett källkritiskt förhållningssätt på nätet. Innehållet baseras på aktuell forskning och har en tydlig koppling till läroplanen.

Supersurfarna Trix, Sök, Finn, Virus, Fix, Snelly och Hopp symboliserar viktiga områden inom digital kompetens. Figurerna guidar eleven genom bokens fem kapitel:
1) Internet och webben – grundläggande internetkunskap och att navigera på webben)
2) Att söka – informationssökning och sökkritik
3) Fakta och fejk – källkritiskt förhållningssätt
4) Säker på nätet – internetsäkerhet
5) Schysst på nätet – trygghet och värderingar

Boken passar lärare som vill
– ge eleverna en grundläggande introduktion i digital kompetens och källkritiskt förhållningssätt enligt läroplanen
– ge eleverna chans att lära sig grunderna först, utan skärm som distraherar
– få stöd och struktur för en stegvis inlärning

Om författaren
Lena Leigert har arbetat med kommunikation och digitala medier de senaste tjugo åren – som formgivare, rådgivare, utbildare och föreläsare. 2009 skrev Lena den första boken på svenska om sociala medier. Hon är även författare till Stoppa nätmobbningen – första hjälpen för skolan.

Se även  3 barnböcker om döden att läsa

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇