1. Känn igen 25 träd och buskar av Björn Bergenholtz (2012)
Att känna igen hela träd och buskar är svårt. Men om man tittar närmare på de små detaljerna är det mycket lättare. I den här boken visar och berättar Björn Bergenholtz hur man enkelt känner igen blad, barr, nötter, frukter eller kottar på 25 olika träd och buskar.
I korta texter och med tydliga bilder förklarar han vad som gör en asp till en asp och inte en ask. Eller hur man ser skillnad på rönnlöv och lönnlöv.
Självklart finns granen och tallen med, liksom björken och eken. Och boken! Här finns massor av handfasta tips och råd för att kunna skilja dem åt.
Visste du att det finns lövträd som har kottar? Eller att eken kan bli runt tusen år gammal? Men hur tjock kan den bli? Och vilket träd kan bli högst?
2. Lätta fakta om träd av Lisa Jane Gillespie (2019)
Kan träd klara sig utan vatten? Vad kan växa på trädstammen? Vilka djur har sina hem i träden? Hur får träden näring?
Detta och mycket mer får du veta här.
Böcker om träd och skogar har märkts i utgivningen under de senaste åren. Och självklart finns det också en bok i Lätta faktaserien om ämnet.
Lätta faktaserien är lärorika och inspirerande böcker med en perfekt mix av fakta och bilder. Deväcker på ett lockande sätt intresset för ett faktaområde och uppmuntrar samtidigt läslusten. En klockren serie för den unga forskaren med mer än 50 spännande ämnen.
3. Stora boken om träd av Piotr Socha, Wojciech Grajkowski (2018)
Vad är ett träd och vad är inte ett träd? Varför har träd löv och vad är rötterna bra för? Hur högt är det högsta trädet, hur tjockt är det tjockaste trädet, och hur gammalt är det äldsta trädet? Svaret på de frågorna och många, många fler hittar du i Stora boken om träd, en rikligt illustrerad faktabok i extra stort format.
Piotr Socha arbetar som illustratör och grafisk formgivare och har tidigare utgivit Stora boken om bin. Intresset för naturen fick han under sin uppväxt då hans pappa arbetade som biodlare.
Wojciech Grajkowski arbetar som biolog och har bland annat skrivit läromedel i naturvetenskap.
”Lustfylld kunskap med överdådiga färgbilder.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter
”En guldgruva för det naturintresserade barnet, och också för den vuxne läsaren.” Eva Wahlström, Smålandsposten
”Grönskan väller ut från de prunkande, färgrika sidorna i denna roliga och lärorika bok”. Andreas Palmaer, Dagens Nyheter
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022