3 ungdomsböcker om psykisk ohälsa att läsa

1. Det är bara jag som är så fucking dålig av Marie-Chantal Long (2016)

Vladi är lite missnöjd med sin kropp och börjar tänka på vad han äter. Och så börjar han träna på gym. Ungefär vid den tiden kidnappas hans pappa, en frilansjournalist, i Syrien. Vladis mamma blir ett nervvrak och kan knappt ta hand om sig själv medan Vladi mest tänker på sin träning, kalorier och proteiner samtidigt som han får ta hand om sin mamma och sig själv.

En spännande roman, både vad gäller händelserna i Syrien och Vladis beteende, i vilken Vladis tankar ger en trovärdig inblick i den drabbades inre. Marie-Chantals förra ungdomsbok Den blomstertid nu kommer vann Barnens Romanpris 2015.

2. När ingen märker: en självbiografisk faktabok om ungas psykiska ohälsa av Emma Holmgren, Joel Jonsson (2020)

Pappa är sammanbiten när han drar med sig mig och min bonusbrorsa Erik ut på altanen. Min bonusmamma Anette syns inte till. Har de tagit henne?

Nyfiket kikar jag in genom den solbländade rutan. När jag kupar händerna runt ansiktet kan jag se att de bär vapen och att de vänder upp och ner på allt därinne.

Joel är bara åtta år när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sik likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår.

Se även  2 ungdomsböcker om självmord att spana in

Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva?

I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa?

Vad händer i kroppen vid stress och ångest?

Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv?

När ingen märker riktar sig främst till unga vuxna (15+), men vi rekommenderar den även till ungdomar i högstadiet.

Boken är faktagranskad av Gunilla Bergsten, socionom, leg. psykoterapeut och enhetschef Bris Stöd online: 

”Vi kan aldrig få nog av berättelser från människor som lärt sig något om livet. Särskilt berättelser från de som fortfarande är unga och bär sin barndom tätt intill sig – här har vi precis en sådan berättelse. En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. För igenkänning och kunskap hos unga läsare och för vuxna som ska lyssna med extra fininställd hörsel.”

Av varje såld bok skänks 5 kronor till BRIS – Barnens rätt i samhället

3. Handbok för psykon: att leva med psykisk ohälsa av Tove Lundin (2018)

Dåre, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, psykisk hälsa, funkis, funktionssätt, galen, problem med nerverna, tokstolle, såna där. Kärt barn har många namn.

Se även  3 ungdomsböcker om mobbning som är viktiga

Jag föredrar att kalla oss för psykon, det är både gulligt och lätt att säga.

Dessutom tycker jag att det är hög tid att reclaima det ordet!

Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet i Sverige. Ungefär var fjärde svensk är ett psyko, även om jag är beredd att argumentera för att detta gäller mer eller mindre alla.

Trots det är det något vi sällan pratar om, vilket gör det svårt att få tag på information, tips och råd. Därför har jag skrivit den här boken.

Se även  2 ungdomsböcker om sorg att spana in

Boken beskriver lagar och rättigheter som är bra att känna till, tips på hur du tar dig ut på arbetsmarknaden, organiserar ditt liv, är förälder och accepterar din situation.

Den innehåller listor på kända psykon som har gjort skillnad, bra mat och hur du kan ändra ditt beteende. Det finns till och med en lista på hur du skriver listor.

Oavsett om du redan är ett världsvant psyko eller om du nyss fått en diagnos, är anhörig eller jobbar med människor som inte mår bra kan du ha nytta av mina tips och råd.

/Författaren Tove Lundin

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇