3 ungdomsböcker om mobbning som är viktiga

1. Livet är ett mirakel: så stoppar vi mobbning av Lisbeth Pipping (2007)

I “Livet är ett mirakel – så stoppar vi mobbning” talar 860 barn och ungdomar, tillsammans med författarinnan Lisbeth Pipping, om vad mobbning är, hur det känns att vara mobbad och ger goda råd om hur vi stoppar mobbning.

“Livet är ett mirakel – så stoppar vi mobbning” förmedlar hopp och framtidstro.

Den berättar att det går att stoppa mobbning. För att lyckas måste vi våga och vilja prata öppet om mobbning och vad den gör med alla inblandade. Alla kan bli mobbade, det är inte så att det är “fel” på den som blir utsatt. Mobbning uppstår för att vi saknar modet att agera.

Mobbningen lever kvar år efter år för att vuxna inte vill, orkar, vågar eller har förmågan att stoppa mobbningen. Men det går att stoppa mobbning – bara vi vill. Vi måste se att risken för mobbning alltid finns där mitt ibland oss.

Mobbning påverkar en människa långt fram i livet, men jag vet att inget barn är förlorat även om det kan se mörkt ut. Våga vara en medmänniska, en räddande ängel, för det kan vara det som är skillnaden mellan djupa och handikappande sår av mobbning eller ärr som går att leva med.

I boken presenteras enkätresultat från 860 barn och ungdomar, deras röster kommer till tals genom citat och berättelser om hur det är att vara mobbad eller att mobba någon. Vuxna berättar om hur det var att bli mobbad under skoltiden och hur det påverkar dem i dag.

Dessutom medverkar lärare och företrädare för Friends, Bris, Rädda Barnen, Barnombudsmannen, Barn och elevombudsmannen, polis, socialtjänst och psykologer med texter om vad mobbning är och hur vi stoppar det.

Livet är ett mirakel. Alla barn och ungdomar måste få del av detta mirakel, ingen får bli lämnad utanför. En människa kan inte göra allt, men tillsammans kan vi utföra mirakel. Tillsammans kan vi förändra livet för tusentals barn och ungdomar. Nu ska vi utrota mobbningen.

2. Genomskinlig – en bok om mobbning och utanförskap av Malin Roca Ahlgren (2018)

När man inte är omtyckt av andra, är det svårt att tycka om sig själv, svårt att bygga upp ett självförtroende och till och med svårt att vilja vara kvar. Genomskinlig handlar om Livia, 13 år som utsätts för mobbning, men som med hjälp av en lärare lyckas få stopp på det.

Boken riktar sig till barn i allmänhet, anhöriga och skolpersonal.

Hon satte handen på dörrhandtaget och drog upp det. Vred sig om, såg ingen av dem bakom sig. På insidan av dörren möttes hon av Marias och Mimis blickar. De blev med ens tysta när hon kom in. Hon gick förbi dem och fortsatte mot lärarrummet. På en bänk satt Alex och pillade på sin telefon.

Han stank parfym och rök. Han såg henne men tittade bort igen när deras blickar möttes. Livia var van. Hon var ingen, hon var som luft, genomskinlig. Hon hade fått läras sig att spela sin roll och veta sin plats i skolan ända sen mellanstadiet.

3. En bok om mobbning: hur man kan förebygga, förhindra och stopp av Amanda Bergström Andersson (2015)

Boken handlar om mobbning och hur det kan förhindras och förebyggas och stoppas.
Författarinnan ger tips och råd vad man kan göra mot mobbningen.

Författarinnan berättar sin egen historia i boken och om hur hon hittade sig själv igen.
Författarinnan förmedlar andras historier om mobbning.

Ger tips till kommunen och skolor och politikerna om mobbning och hur man kan hantera det.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇