3 ungdomsböcker i genren science fiction att spana in

1. De fallnas gravar av Hanniel Larsson (2019)

Den internationella konflikten mellan de två rörelserna Deus, som genom genmodifikation strävar efter en ny och gudomlig människotyp, och Prisma Warriors som motsätter sig en sådan utveckling, har satt världen i upplopp.

Efter sin mammas tragiska död tvingas den unge pojken Tom flytta från Jordanien till Deus huvudstad Berlin.

När han blir gripen och misstänkt för ett terrordåd, uppmärksammas han av organisationen Deus representant Avalon Reinhard. Tom visar sig bära på DRD-56-genen vilket ger förmågan att kontrollera och se medvetanden.

Tillsammans med några andra utvalda rekryteras han till ett farligt uppdrag: att finna den mystiska Arches, källan till allt liv. En resa som kommer föra honom in i krigszonen och i konfrontation med motståndsrörelsen, Prisma Warriors.

Under resans gång upptäcker Tom att hans egna förmågor sträcker sig långt över vad Deus kunde förutspå. Samtidigt öppnas en gammal grav och väcker något som legat och slumrat sedan tidernas begynnelse.

Tom förstår att världen står inför större hot än mänsklighetens interna konflikter

De Fallnas Gravar är den första delen i Arches-trilogin. Lämplig från 15 år och uppåt.

2. Feedback av Kg Johansson (2011)

Sverige i en nära framtid. Bandet Feedback har gjort en snabb karriär och närmar sig toppen. Men bara några dagar före en viktig spelning väljer den karismatiske sångaren Pete att försvinna spårlöst. Hans manager och före detta flickvän Tina är den enda som får veta något.

Tina får veta att Pete ska gå under jorden men inte varför – och någon timme senare kan inte ens AI:n på nätet hitta honom.

Samtidigt stegras bråken mellan svennar och nysvenskar mot en kokpunkt. En västindisk rappare mördas brutalt. Ungdomsgäng drar runt på gatorna, ofta i jakt på den obehagliga drogen lime. Alltsammans kompliceras när sextonåriga Malin förälskar sig i kuron Samir.

Tina, Malin och de andra hamnar mitt i en spiral av våld och kaos. Någon måste ligga bakom det som händer. Men vem? Och varför?

KG Johansson är välkänd som författare till en mängd musikläroböcker samt som översättare av alla de stora sf-författarna: Asimov, Dick, Vance, Clarke, LeGuin och många andra. Från 1978 var han lärare vid Musikhögskolan i Piteå där han de senaste åren innehade en professur i rockmusik. Från och med hösten 2006 är han frilansande skrivare på heltid. För sin roman Googolplex erhöll han Spektakulärt pris 2011 för fjolårets bästa svenska science fiction-roman.

3. Nimrod av Adan Meadows (2015)

Trettio år efter det stora maktövertagandet har kung Nimrod byggt upp ett postapokalyptiskt samhälle som heter Nimrodinia.

Tillsammans med sina sju eunucker, Satraperna, övervakar kungen sina intressen.

Genom nimrodsystemet får individerna i Nimrodinia sin dagliga näring och samhället kontrolleras och styrs systematiskt och hårt genetiskt inriktat mot att skapa den perfekta könlösa människan.

Allt ser ut att löpa helt i enlighet med planerna och snart bör kung Nimrod och hans gemål drottning Semiramis få sina önskningar uppfyllda.

Satrap Sen Envio Gajni bär dock på en hemlighet han aldrig yppat för kungen. Vid maktövertagandet lyckades Sen Envio smuggla in en kvinna från Exterenia, som då fött en son, som heter Arbo. När Arbo får veta hur allt började, lämnar han med Envios hjälp Nimrodinia.

Men en räd på kungens befallning leder till Arbos tillfångatagande och dödande.

När kungen proklamerar att tidpunkten för den slutgiltiga lösningen är bestämd, måste Sen Envio i en hård kamp mot tiden göra vad han kan för att stoppa kungen.

Samtidigt gör den förkastade och mystiske hen-titulerade Neniu en märklig upptäckt i Nekropsia, Nimrodinias soptipp…

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇