Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad helt gratis i 7 dagar via Nextory.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Stjärnlösa nätter: Introduktion

Stjärnlösa nätter är en roman skriven av Arkan Asaad som tar dig in i en djup och många gånger mörk verklighet i den unga mannen Amars liv. Boken skildrar hans egna erfarenheter och är Arkans debutroman, som lyfter banden mellan fäder och söner som ärvs nedåt i släkten i heder, plikt och respekt mot familjen.

Stjärnlösa nätter handlar Amar, som är tonåring och växer upp i en kurdisk familj i Sverige. Många av familjens värderingar krockar med hans egen rätt att välja över sitt eget liv.  En sommar åker de på bilsemester till Irak, där det framgår för Amar att fadern bestämt över hans huvud att han ska gifta sig med sin kusin Amina.

Se även  10 ljudböcker upplästa av Reine Brynolfsson du måste lyssna på [GRATIS]

Stjärnlösa nätter: Handling

Amar växer upp i Sverige och får gå i svensk skola och träffa barn från andra kulturer än den han själv blivit uppfostrad i. Detta formar en ung man som bildar sina egna värdegrunder, trots att familjen har en annan syn på mycket. Amars pappa är en mycket dominerande man och styr familjen med järnhand.

En sommar, när Amar fyllt 18 år, åker familjen på bilsemester till Irak för att träffa släkten. Amar har inte varit i Irak på många år och känner sig förväntansfull. Efter en lång biltur kom de äntligen fram till släkten och genast uppstod det en lång rad kulturkrockar. När maten skulle lagas var det naturligt för Amar att erbjuda sin hjälp, men de kvinnliga släktingarna skickar ut honom ur köket.

Amar har en jämnårig kusin, Amina, som han var väldigt glad över att få träffa igen. Fram tills han inser att de inte är där bara för att träffa släkten, detta är initieringen av hans eget bröllop. Pappan har bestämt över hans huvud att han ska gifta sig med sin kusin Amina.
Amar vill inte detta, men trycket från familjen gör att han gifter sig, men sedan ångrar sig. Detta leder till att helvetet bryter ut mer eller mindre för Amar.

Se även  Hjärnstark som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Stjärnlösa nätter: Sammanfattning

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad är verkligen gripande och ger en inblick i en kultur som många av oss från väst har svårt att sätta oss in i. Arkan har ett väldigt charmigt och  öppet språk, vilket ofta gör boken både rolig och sorglig på samma gång.

Det intressanta med boken, är att den beskriver hederskultur från ett annat perspektiv. Många gånger har man hört utsatta kvinnors historier, men sällan männens upplevelse i att bli intvingad i hederskultur med domderande fäder.

Stjärnlösa nätter är en roman att rekommendera till de flesta, då den har verkligen en gripande berättelse. Boken skildrar en kulturkrock som många kan ha upplevt, sett eller hört något om utan att förstå djupare. Stjärnlösa nätter berättar om något viktigt – det är både män och kvinnor som tvingas in i hederskultur och ofta leder det till stora trauman i de drabbades liv. 

Se även  10 ljudböcker om psykologi att lyssna på [GRATIS]

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇