Shantaram som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Shantaram som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Shantaram av Gregory David Roberts

Shantaram: Introduktion

Shantaram av Gregory David Roberts är en lång bok, men mycket värd att läsa. Öppnandet av boken låter läsaren veta att han/hon kommer att tänka på många filosofiska frågor under boken. Den börjar: ”Det tog mig lång tid och större delen av världen att lära mig vad jag vet om kärlek och öde och de val vi gör, men hjärtat av det kom till mig på ett ögonblick, medan jag var kedjad vid en vägg och torterades.

Jag insåg, på något sätt, genom skriket i mitt sinne, att även i den där fjättrade blodiga hjälplösheten var jag fortfarande fri: fri att hata männen som torterade mig, eller att förlåta dem. Det låter inte så mycket , jag vet. Men i kedjans rygg och bit, när det är allt du har, är den friheten ett universum av möjligheter. Och valet du gör, mellan att hata och förlåta, kan bli ditt livs berättelse” ( Kapitel 1, sid. 3).

Lindsay, en förrymd australisk fång, anländer till Bombay och äventyret börjar. Ett av hans första möten är med en kvinna som heter Karla, och det är kärlek vid första ögonkastet för honom. Han är accepterad av hennes vänkrets. Lindsay måste överleva och han gör det genom att ordna så att utlänningar skaffar droger. Han får en provision på båda ändarna av affären. När hans visum går ut flyttar han in i slummen och driver en medicinsk klinik för slumborna.

Han drar till sig uppmärksamheten hos Abdel Khader Khan, chefen för Bombay-maffians råd. När han hjälper Karla i ett av hennes planer hamnar han på en mäktig kvinna från Bombay som fängslar honom. När han släpps går han till jobbet för Khader och Bombay-maffian.

Se även  Silmarillion som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Han blir involverad i olika svartamarknadsoperationer för dem och hamnar i Afghanistan och levererar vapen och andra föremål till mujaheddin-krigarna. När han stiger genom leden av Bombay-maffian gör han många lukrativa affärsuppgörelser för dem och blir accepterad som en av dem.

Shantaram är en extraordinär bok om en mans sökande efter sig själv och meningen med livet. Det pågår många diskussioner mellan karaktärerna om många intressanta filosofiska frågor. Lindsay måste på något sätt förlåta sig själv för de saker han har gjort är hans del. Han söker svar, liksom många andra personer i boken. Lindsay är i grunden en bra och omtänksam person, trots sitt förflutna och sitt yrke. Han accepterar människor för vad de är utan att försöka förändra dem. Han respekterar dem för vem de är oavsett deras status i livet. Alla människor är lika med honom.

Shantaram är en lång roman på 933 sidor men den är väl läsvärd. Läsaren kommer att finna boken svår att lägga ifrån sig tills han/hon har läst klart boken. Det finns tillräckligt med spänning för att få läsaren att vilja veta vad som händer härnäst. Roberts ger också en inblick i hur de olika illegala aktiviteterna i Bombay-maffian fungerar.

Shantaram: Recension & handling

Shantaram är en av de sällsynta böckerna som kan få en att tänka om livet ur ett helt annat perspektiv. Det är nästan en meditativ upplevelse. Debutromanen av den australiensiska författaren, Gregory David Roberts, är i grunden ett självbiografiskt verk, men delar av det är enligt uppgift också fiktion.

År 1980, medan han avtjänar ett fängelsestraff i Australien för att ha begått flera väpnade rån, flyr Roberts till Indien där han tillbringar 10 år innan han grips och utlämnas tillbaka till sitt hemland.

De 10 åren i Indien för Gregory innehåller en rad transiter och händelser, ibland för fantastiska och ofattbara för en vanlig människa. Roberts välkomnas i Mumbai, Indiens mest trafikerade stad, av en vänlig taxichaufför som heter Prabaker. Hans första vän i Indiens metropol tilltalar honom gärna som Linbaba.

Se även  Döden går på visning som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Prabaker tar Linbaba till Colaba-distriktet i staden där han träffar en tysk kvinna som heter Karla och omedelbart blir kär i henne. Lins omedelbara attraktion och beskrivning av Karla kan inte hjälpa en att dra paralleller med de konventionella Bollywood-filmerna där hjältinnor nästan alltid är idealistiskt vackra. ”Hon var den vackraste kvinna jag någonsin sett.” ”Ledtråden till allt en man borde älska och frukta i henne fanns där, redan från början, i det ironiska leendet som fyllde och svällde bågskyttet på hennes fulla läppar.” Men med tanke på att Roberts tillbringade ett decennium i Indien och till och med spelade i filmer, kommer din verkligen inte att bejaka hans Bollywood-liknande beskrivning av Karla. Det senare är ingen minnesvärd karaktär. Trots Lins beundran för henne är hon oinspirerande och deras förhållande är ombytligt och i bästa fall förglömligt.

Lin lyckas resa runt i Mumbai på grund av sitt umgänge med sin taxichaufförsvän och blir alltmer utsatt för stadens sjukliga utbud. Efter ett besök i Prabakers by kallas han Shantaram, vilket betyder ”fredens man”.

När han återvänder till Bombay utspelar sig det verkliga dramat där Lin blir rånad och hamnar i en slum. Här inrättar han en gratis hälsoklinik för de fattiga och tar sin blygsamma medicinska utbildning till användning. Läsaren kanske säger att det är här hans knipa börjar, men gör det för Roberts? Nej. Han kämpar snabbt genom maffian, människohandel, kolera, fattigdom, vilket skulle verka skrämmande konstruerat, om det inte var för den realistiska gestaltningen.

Med flera avskyvärda berättelser om livet och människorna i Mumbai, har Shantaram makten att få dig att hata mänskligheten. Den del där Roberts arresteras av polisen i Mumbai och kastas in i Arthur Road Prison där han torteras bortom en persons kognitiva kapacitet är ett av de mest upprörande, men ändå känslomässigt upphetsande ögonblicken i boken.

Som tur är ordnar chefen för maffiarådet i Bombay, Khader, som vår huvudperson träffade före sin tid i fängelse, att han släpps. När Lin söker upp sin förövare tar Khader honom under sina vingar. Lin sysslar med droger, filosofiska diskussioner med sina maffiakamrater och ger till och med engelska lektioner. Inte ens Indiens filmindustri är för långtgående för vår centrala karaktär när han landar i filmer innan han överger dem för att utkämpa ett krig med Mujahideen i Afghanistan. Visserligen får boken dig att höja på ögonbrynen mer än en gång eftersom vår huvudperson ibland verkar som en superhjälte – bor i Mumbais slumkvarter; slåss med Mujahideen är inga elaka bedrifter, men Roberts klarar det.

Se även  Svara om du hör mig som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Shantaram är inte på något sätt vanlig. Även om vissa händelser i boken kan verka större än livet, är det en rättvis prestation. Roberts jobbar inte över Indiens otaliga problem i romanen, men han är inte rädd för att påpeka dem heller. Även om det kan visa sig vara en ögonöppnande läsning för utlänningar, är det ganska vanligt för Indiens grannländer, som Pakistan, som delar de flesta av problemen. Det är uppenbart att författaren verkligen älskar Indien – hans värme mot landet och dess folk lyser igenom boken.

Det ursnygga språket är utan tvekan bokens största styrka. Potent, lyrisk, rikt filosofisk, prosan resonerar med en på alla toppar och dalar i den mångfacetterade handlingen.

För vad det är värt är Shantaram en spännande läsning.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇