Sågverksungen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Sågverksungen som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal.

Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Sågverksungen (Ljudbok) av Vibeke Olsson

I denna lättlästbearbetade version av Sågverksungen får vi följa med till Svartvik under senvåren 1879, när sågverken runt Sundsvall tystnar och kanonbåtarna kommer.

I centrum står den 11-åriga flickan Bricken, som arbetar på sågverket.

Vibeke Olsson bygger upp sin historia kring den dramatiska sågverksstrejken och levandegör ett stycke svensk historia.

Sågverksungen påminner oss om att välfärdssamhället vi i dag lever i inte är en självklarhet.

Att Fattigsverige fanns för bara runt 150 år sedan. Att barn bjöds ut på auktion, att man arbetade 14 timmar i sträck, att man svalt.

Vibeke Olsson debuterade 1975 med Ulrike och kriget, som finns i lättläst utgåva på Nypon förlag. Hon har skrivit en lång rad romaner, de flesta med historisk anknytning.

Se även  Tre gånger så mycket kärlek som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I Sågverksungen utgår hon från industrialiseringen av Sverige i slutet av 1800-talet.

Viljas böcker är uppskattade av personer som är ovana vid att läsa eller kanske har någon form av lässvårigheter. Språket är enkelt men innehållet är anpassat för vuxna läsare.

Sågverksungen (lättläst version) är tillgänglig som ljudbok.

Sågverksungen: Introduktion

Sågverksungen är en bok som utspelar sig i en sågverksby utanför Sundsvall i slutet av 1800-talet.

Den handlar i det stora hela om att arbeta under slavliknande förhållanden till en slavlön i syfte att få en chans till att försörja sin familj.

Tro det eller ej, men barnarbete var vanligt förekommande på den här tiden vilket också är något som förekommer i den här boken.

Det genomgående temat i boken är att man får följa en person vid namn Bricken som strejkar vilket kanske inte leder till den följd man tänkt sig inledningsvis.

Sågverksungen: Recension & Handling

Det här är en fantastiskt intressant bok om Sverige på 1800-talet. Om du mot all förmodan gillar böcker som utspelar sig under den här tiden så kommer du fullkomligen att älska boken Sågverksungen!

Man får – vilket är en härlig kontrast – följa herrkapsfolk som lever gott i jämförelse med alla andra.

Se även  Det brinner! som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Trots att boken utspelar sig på 1800-talet belyser den någonting väldigt viktigt som även är vanligt förekommande idag – nämligen klyftorna i samhället och fattigdomen.

Sågverksungen: Sammanfattning

Det här är en arbetarroman i dess sanna bemärkelse.

Det här en bok vi rekommenderar med glädje, i synnerhet till ungdomar som är på jakt efter att lära sig mer om 1800-talet i sin kanske råaste form.

Notera att boken är lättläst, trots att man kan tro annat om böcker som utspelar sig innan 1900-talet.

Fattigdom, stolthet, jantelagen och överheten skildras väl. Det är inte svårt att hur Sverige växt till landet det blivit med anledning av dess ödmjuka historia så sent som för 100 år sedan.

När jag var elva år gammal, i mitten 1990-talet, tyckte jag att skolmaten var torr och att mina föräldrar tvingade mig i säng oskäligt tidigt om kvällarna.

Jag utstod en odräglig tillvaro i en hård värld. Trodde jag.

När Bricken, huvudperson och berättare i ”Sågverksungen”, var elva år steg hon upp klockan halv sex om morgnarna för att tillbringa 14 timmar på sin hälsovådliga arbetsplats på ett sågverk utanför Sundsvall samtidigt som hon fantiserade om sin bror Johannes, han som svultit ihjäl ett par år innan hon själv föddes.

Se även  Jag, Nattid som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Det är genom Brickens ögon vi får följa livet i ett av de många samhällen som vuxit upp kring sågverken utanför Sundsvall i slutet av 1870-talet.

Det är en vardag som präglas av svälthot, ett barns funderingar kring vuxenvärlden och en liten, norrländsk bruksorts tappra försök att stå upp mot ”de stora herrarna” som styr det svenska samhället.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇