Brott och straff som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på ljudboken Brott och straff av Fjodor Dostojevskij gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Brott och straff (Gratis Ljudbok)

Den fattige studenten Rodion Raskolnikov får idén att ta sig ur sin och sin familjs förtvivlade situation genom att mörda en gammal, ohederlig och girig pantlånerska och lägga beslag på hennes gömda förmögenhet, så att han har råd att avsluta sina studier och kan vara till gagn för samhället. Han är påverkad av de rådande nihilistiska teorierna, där stora andar och starka karaktärer som han själv inte står under gängse lagar och moral, om de idealistiska målen främjas. Mordet förlöper dock inte helt enligt plan och hans uppfattning om sig själv som en nihilistisk övermänniska krackelerar tiden efter mordet. Trots kännedomen om mördaren, så är det lika spännande som i en kriminalroman att följa utredningen av mordet, och förhöret av Raskolnikov är som en psykologisk thriller med en lysande dialog mellan förhörsledaren och de misstänkta.

Brott och straff är Dostojevskijs populäraste roman och den hör till världslitteraturens största verk. Det är den första av hans stora romaner, där han har lyckats fullt ut med att framställa karaktärer, som på ett trovärdigt sätt representerar olika ideologier.

”Dostojevskij är den enda diktaren, som jag har lärt mig något av. Han är den största av de ryska giganterna.” – Knut Hamsun

Brott och straff är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Brott och straff: Introduktion

Brott och straff är fortfarande den enskilt mest kända ryska romanen såväl som ett av de största verken i världslitteraturen. Det är först och främst en fascinerande deckare, men en där vi redan från början vet vem som begick det avskyvärda brottet.

Se även  Tre gånger så mycket kärlek som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Den fokuserar på den mentala ångesten och moraliska dilemman hos Raskolnikov, en fattig juriststudent i St. Petersburg som inte kan betala för sina studier. Han kan ses som en materialistisk rationalist, en märklighet på den tiden och tagen av tanken att Gud var död. Han var övertygad om att den enda anledningen till att någon handlade på ett moraliskt sätt var på grund av feghet och tradition.

Brott och straff: Recension & handling

Dostojevskij ville skapa en karaktär som hade all anledning att begå mord: filosofiskt, praktiskt och etiskt.

Det börjar tidigt med att Raskolnikov formulerade en plan för att döda en ond och rik person efter att ha avlyssnat ett samtal där en student hävdade att världen skulle ha det bättre om den personen var död och pengarna gavs till någon som behövde dem mer.

Det är en bok förklädd till ett mordmysterium som fördjupar sig djupt i psykologin och sinnet för vad ett ”mord” kan vara. Karaktärsutvecklingen är fantastisk. Det som fascinerade mig med Dostojevskij är hans förmåga att göra motsatsen till sin övertygelse, motsatsen till vad han trodde, de starkaste åsikterna som möjligt – ofta att göra hans karaktärer till de starkaste, snyggaste, smartaste och mest beundransvärda människorna i hans böcker, vilket kräver stor moraliskt mod. Raskolnikov som dissident och ateistisk nihilist, Razumikhin som den förnuftiga vännen, Sonya som den vise, och så vidare.

Boken fokuserar på Raskolnikovs moraliska dilemma mellan gott och ont, han skiljer på vanliga och extraordinära människor (som Napoleon). Raskolnikovs stolthet skiljer honom från samhället, han ser sig själv som en sorts ”högre man”, en person som är extraordinär och därmed framför allt moraliska regler som styr resten av mänskligheten, och därför kan han inte relatera till någon av de vanliga människorna, som måste leva i lydnad och inte ha rätt att överskrida lagen.

Efter mordet ökar hans isolering. Romanen utforskar djupt psykologin i Raskolnikovs inre värld. Dostojevskij tycks antyda att faktisk fängelse och bestraffning är mycket bättre än stressen och ångesten för att försöka undvika straff. Man måste så småningom erkänna eller bli galen.

Se även  Hur man talar så att barn lyssnar och lyssnar så att barn talar som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Dostojevskij framställer Raskolnikov som en nihilist, dyster och med en känsla av djup tomhet, för det mesta av romanen. Han är en utilitarist som anser att moraliska beslut bör baseras på regeln om den största lyckan för det största antalet människor, och därmed rättfärdiga, i hans sinne, mordet.

Brott och straff: Sammanfattning

Raskolnikov, en fattig student, uppfattar sig själv som en extraordinär ung man och formulerar sedan en teori enligt vilken världens extraordinära män har rätt att begå vilket brott som helst om de har något av värde att erbjuda mänskligheten. För att bevisa sin teori mördar han en gammal, föraktlig pantbank och hennes halvsyster som plötsligt råkade komma över honom.

Direkt efter brottet blir han sjuk och ligger halvmedveten på sitt rum i flera dagar. När han återhämtar sig upptäcker han att en vän, Razumihkin, hade letat efter honom. Medan han återhämtar sig får han besök av Luzhin, som är förlovad med Raskolnikovs syster, Dunya. Raskolnikov förolämpar Luzhin och skickar iväg honom eftersom han avskyr Luzhins dominerande inställning till Dunya.

Så fort han kan vara om igen, går Raskolnikov ut och läser om brottet i alla de senaste dagarnas tidningar. Han träffar en tjänsteman från polisstationen och erkänner nästan brottet. Han går tillräckligt långt i sitt gnäll så att tjänstemannen blir misstänksam. Senare blir han vittne till Marmeladovs död, en minderårig regeringstjänsteman, som blir påkörd av en vagn när han vacklar över gatan i en berusad dvala. Raskolnikov hjälper mannen och lämnar alla hans pengar till den utblottade änkan.

När han kommer tillbaka till sitt rum hittar han sin mamma och syster som precis har kommit för att förbereda bröllopet med Luzhin. Han fördömer Luzhin och vägrar att tillåta sin syster att gifta sig med en så elak och otäck man. Ungefär samtidigt kommer Svidrigailov, Dunyas tidigare arbetsgivare, till stan och söker upp Raskolnikov och ber om ett möte med Dunya. Tidigare hade Svidrigailov försökt förföra Dunya och när Raskolnikov hade hört talas om det bildade han naturligtvis en våldsam motvilja mot mannen.

Se även  Lär dig mer om inredning, loppisbesök och matlagning med Elsa Billgren! [GRATIS]

Raskolnikov får höra att polisinspektören, Porfiry, intervjuar alla människor som någonsin haft affärer med den gamle pantbanken. Därför går han på förhör och går därifrån med tanke på att polisen misstänker honom. Eftersom han hade träffat Sonya Marmeladov, dottern till den döde mannen som han hade hjälpt, går han till henne och ber henne läsa för honom ur Bibeln historien om Lasarus.

Han känner stor sympati med Sonya som hade tvingats till prostitution för att försörja sin familj medan hennes pappa drack konstant. I sitt lidande blir hon en universell symbol för Raskolnikov. Han lovar att berätta för henne vem som mördade den gamle pantbanken och hennes syster som var en vän till Sonya.

Efter ytterligare en intervju med Porfiry bestämmer Raskolnikov sig för att erkänna för Sonya. Han återvänder till henne och under bekännelsen lyssnar Svidrigailov genom den intilliggande dörren. Han använder denna information för att försöka tvinga Dunya att ligga med honom. Hon vägrar och han tar sitt liv senare på natten.

Porfiry informerar Raskolnikov att han vet vem som mördade pantbanken. Efter att ha pratat med Sonya erkänner Raskolnikov fullt ut mordet och döms till åtta år i sibiriskt fängelse. Sonya följer honom, och med hennes hjälp börjar Raskolnikov sin förnyelse.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇