8 ljudböcker om ledarskap att lyssna på [GRATIS]

1. Framgångsrikt ledarskap

Boken för dig som vill inspirera och utveckla medarbetare när du leder på distans och vid hemarbete!

Ledarskap handlar om att maximera teamets förutsättningar att prestera och att utveckla människor till sina bästa jag. Det finns i alla delar av samhället – i skolan, på fritiden, inom idrotten och föreningslivet.

Den här boken fokuserar på det formella ledarskapet på arbetsplatsen, men många av verktygen och principerna den tar upp är lika användbara i övriga delar av livet.

Framgångsrikt ledarskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Sluta snacka skit: våga provocera för bättre ledarskap

Leder du en verksamhet och vill göra skillnad i stället för att bara snacka?

Sluta snacka skit – våga provocera för bättre ledarskap är en inspirerande och jordnära handbok för dig som kan, vill och vågar. Boken riktar sig framför allt till ledare inom företag, men är till stor nytta för alla som leder människor i en organisation.

Boken avslöjar konsulternas praktiska tips – hur gör de, hur tänker de? Här finns konkreta råd för hur du bygger en ledarskapsgrund som ger resultat och hur ledarskap kan bidra till lönsamhet och hållbarhet. Verktygen i boken kan vem som helst tillämpa i praktiken. Du ska bara våga och vilja!

Rafael Pimenta och Mårten Sallander har genom fört uppdrag inom näringsliv och offentlig förvaltning i över 15 år. Tillsammans driver de företaget Reframe Consulting.

Läs mer på slutasnackaskit.se

Sluta snacka skit : våga provocera för bättre ledarskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Ledarskap för förändring: Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt

Vilka är de största misstagen du gjort som ledare i förändringsprojekt? Och vad har du lärt dig?

Pontus Bodelsson har begått många misstag under sina 20 år som vd på olika företag i förändring. Det har utvecklat hans ledarskap och förändringskompetens, och i den här boken bjuds du på de 79 bästa misstagen – och lärdomarna de ledde fram till.

Misstag är en konsekvens av att skapa nytt och ska ses som något värdefullt.

Förändring innebär en svår utmaning för alla ledare och den här boken ger med sitt oväntade grepp tankeväckande insikter och handfasta råd för såväl den nytillträdde mellanchefen som det erfarna styrelseproffset.

Pontus mixar lustfyllt egna erfarenheter av förändringsarbete, innovation och digitalisering med klokskap från andra företagsledare, forskare och tänkare.

Genom bokens 79 misstag och en ny förändringsmodell leds läsaren fram till tio praktiska principer för förändring.

Pontus Bodelsson har varit vd sedan 1998, senast på HD-Sydsvenskan och dessförinnan bl.a. på Nationalencyklopedin. Han sitter i flera styrelser, som t.ex. e-hälsoföretaget Min Doktor.

Se även  Vardagar 3 som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Pontus har tagit en Executive MBA, är ekonom och jur.kand. från Lunds universitet och har studerat förändringsledarskap vid Harvard Business School. Han har tidigare skrivit Management by Glädje (2012) och utnämndes 2013 till Skånes mest inspirerande ledare.

Ledarskap för förändring : Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Effektfull : Detaljerade studier av ledarskap – så ökar du effekten av din tid

Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör.

Den här boken presenterar en ny modell för ett effektfullt ledarskap – baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Ett medvetet ledarskap – där ledaren i stället för att göra mer av allt, gör mindre men rätt.

Effektfull : Detaljerade studier av ledarskap – så ökar du effekten av din tid är tillgänglig som ljudbok.

5. Omgiven av dåliga chefer: Varför bra ledarskap är så sällsynt

I Omgiven av dåliga chefer får du lära dig att handskas med de mest hopplösa chefer du kan föreställa dig. Thomas Erikson, författare till succéböckerna Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater, vet vad han talar om. Själv har han varit både chef och anställd och i sin roll som ledarskapsutvecklare har han mött alla typer av chefer.

Om dina barn inte beter sig som förväntat kan du alltid ändra taktik i din uppfostran. Om du har en bekant som visar sig vara en skitstövel kan du givetvis gå därifrån. Men om däremot din chef uppträder orättvist och ställer orimliga krav är det plötsligt inte lika enkelt att veta vad man ska ta sig till. Vi har alla varit där.

Chefen och du tycks inte komma från samma planet. Och även om du inte råkat ut för chefen från helvetet kanske du har fått vissa obehagliga överraskningar i mötet med din chef. Kanske har du tilldelats stort ansvar men inga befogenheter? Kanske har du och din chef olika personlighetsprofiler och fungerar på totalt olika sätt? Och kanske misstänker du ibland att din chef faktiskt är ett hopplöst fall. Lugn. Det finns lösningar.

På ett lättsamt och underhållande sätt visar boken hur människors olika beteenden kan påverkas. Och går också igenom vad som utmärker en exemplarisk ledartyp.

Lyssna även på Omgiven av latmaskar. Den boken utreder såväl varför bra ledarskap är så sällsynt som varför vissa medarbetare har svårt att få jobbet gjort.

Omgiven av dåliga chefer : Varför bra ledarskap är så sällsynt är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

6. Motivationskoden

Vad är det som gör att vi går igång på jobbet, att vi blir inspirerade, engagerade och motiverade?

Se även  Sune i Ullared som ljudbok GRATIS i 7 dagar

”Motivationskoden” är en inspirerande och tankeväckande resa genom ekonomisk och psykologisk forskning, den mänskliga hjärnan och författarens egna erfarenheter och tankar om ledarskap.

Med träffsäkra analyser av vår samtid och ögonöppnande insikter om mänskligt beteende lyckas boken både underhålla och skaka om.

Få svar på varför ledarskap handlar mer om kemi än ekonomi, varför människor vill spela roll snarare än en roll och varför piskor och morötter inte fungerar. Och mycket mer!

Tommy Lundberg har en bakgrund som copywriter och ledare i reklambranschen. Är idag konsult i kommunikationsfrågor och föreläsare kring ledarskap och medarbetarskap. Tommy har tidigare skrivit flera böcker, bl.a. ”Ledarskap på Apstadiet” med Ola Berggren och ”Empatieffekten”.

Motivationskoden är tillgänglig som ljudbok.

7. De 4 essen på arbetsplatsen: En bok om helhetsledarskap

Potentialen med helhetsledarskap är enorm. En arbetsplats med 300 anställda fattar ca 10 500 000 beslut per dag. De flesta av besluten är ”samma som vi gjorde igår”. Vilken förflyttning vill du bidra till de närmaste veckorna? De 4 essen ger dig en överblick över allt du behöver veta om du är chef eller ledare på en arbetsplats.

En viktig förmåga på arbetsplatser idag är att veta lite om mycket. All expertis ska på något sätt förhålla sig till, och navigera i, en helhet som inte har samma expertis som de själva. De fyra essen representerar en grundläggande och bred gemensam kunskap, som spänner från det bestämt strukturella till det djupaste existentiella.

Boken är en övergripande sammanfattning av viktiga delar, som tillsammans bildar en helhet som är något mer och annat än summan av delarna. Vill du verka i en organisation som är resurseffektiv, långsiktigt hållbar och där varje medarbetare genererar värde – lär om de fyra essens gemensamma påverkanskraft. Du får modeller och verktyg som är direkt användbara.

Boken är pedagogiskt genomtänkt och har i sitt tryckta exemplar en mängd bilder och illustrationer som visuellt förtydligar det skrivna.

Sagt om boken:
Lättläst och enkel att ta till sig, och på samma gång otroligt stark och kärnfull. Helena lyckas beskriva helhetsledarskap på ett förståeligt sätt, där hon väver samman sin mångåriga professionella erfarenhet och expertis med mer personliga och privata reflektioner.

Tänk vad annorlunda det skulle se ut på många arbetsplatser om chefer och ledare hade koll på det som beskrivs i denna bok! /Pernilla Öhlén, affärsområdeschef Innofactor

Boken är intressant, lätt att förstå och rakt på sak – precis som jag upplevde Helena i verkligheten då hon på ett handfast och mycket engagerat sätt hjälpte Kungliga Biblioteket med kartläggningar, omorganisation och ledningsgrupputveckling.

Esset Självkännedom är särskilt berörande, jag anser att det är det viktigaste esset du har som chef. /Gunilla Herdenberg, senior rådgivare och f.d myndighetschef Kungliga biblioteket 2013-2019

Den här boken har jag saknat! Äntligen en ledarskapsbok som lyfter hur viktigt det är att se till ”helheten” inom organisationen. Jag rekommenderar den varmt, läs boken!

/Christina Burlin, HR-chef Specialfastigheter AB

Svårare än så här är det inte – dvs. ”styrning, samskapande, självkännedom och skräddarsytt”. Så självklart, men ändå så svårt att få till och så svårt att beskriva och sätta ord på. Det har Helena Zenzé lyckats med! På sitt enkla och verklighetsnära sätt beskriver hon hur man ska få till det för att få dessa delar att samverka. Tack för det – jag kommer att ha användning för många delar när jag inte finner ord för självklarheter eller när jag har en känsla av vad som behövs men inte vet varför. Härligt med reflektionerna – de ger en extra dimension till teorierna. Boken får tio poäng från mig! /Annika Magnusson, HR Manager, Nordic Morning Group

Se även  Löwensköldska ringen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Jag kan varmt rekommendera den här boken till dig som har en vilja att utveckla din organisation och ditt ledarskap. Den är lätt att ta till sig och ger flera handfasta tips att nyttja i vardagen. Läs den!

/Pernilla Reuterhäll, Chef verksamhetsstöd MCD AB

De 4 essen på arbetsplatsen : En bok om helhetsledarskap är tillgänglig som ljudbok.

8. Om ledarskap

Harvard Business Review är världens mest inflytelserika tidskrift inom management. Den vänder sig till beslutsfattare över hela världen och ges ut av Harvard University i Boston.

I den här boken har de samlat de tio mest betydelsefulla artiklarna om ledarskap, skrivna av ledande och hyllade experter och forskare som Daniel Goleman, John P. Kotter, Peter F. Drucker, Jim Collins och Peter M. Senge.

OM LEDARSKAP ger chefer kunskap och inspiration att reflektera över och förfina sitt ledarskap via banbrytande artiklar som Varför skulle någon vilja ledas av dig? och Vad kännetecknar en effektiv ledare? De tio artiklarna utgör bland det absolut bästa som skrivits i ämnet. Tidlösa insikter för alla chefer.

I serien Harvard Business Review Topp-10 ingår även OM ATT LEDA SIG SJÄLV. Håll utkik efter ytterligare titlar.

Bidragande författare: Deborah Ancona, Warren G. Bennis, Jim Collins, Peter F. Drucker, Bill George, Robert Goffee, Daniel Goleman, Ronald A. Heifetz, Gareth Jones, John P. Kotter, Donald L. Laurie, Thomas W. Malone, Diana Mayer, Andrew N. McLean, Wanda J. Orlikowski, David Rooke, Peter M. Senge, Peter Sims, Robert J. Thomas och William R. Torbert.

Om ledarskap är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇