10 ljudböcker om kriminalitet du måste lyssna på [GRATIS]

1. Jag var Sveriges mest jagade rånare

Sommaren 2003 sker ett av Sveriges mest uppmärksammade rån i blekingska Bräkne-Hoby. Efter långa förberedelser slår Toni Tuunainen och två kumpaner till mot en värdetransport innehållande 15 miljoner kronor. Det är det perfekta brottet, tror de, men polisen är dem på spåren.

En intensiv eldstrid utbryter. När skotten tystnat ser Toni sin ena kompis död på marken. Han flyr till Stockholm och får syn på sitt ansikte på kvällstidningarnas löpsedlar. Det här är den osminkade historien om en kille som växte upp i miljonprogramsförorten Norsborg söder om Stockholm.

Han drömde om pengar och frihet och såg brottsligheten som en naturlig väg in i vuxenvärlden. Efter ett längre fängelsestraff började Toni tröttna på kriminaliteten och insåg snart att han måste förändra hela sitt liv från grunden.

Jag var Sveriges mest jagade rånare är tillgänglig som ljudbok.

2. Från Svensson till Kriminell och Vägen tillbaka!

Han är ensam och måste fatta livsavgörande beslut!

Beslut som innebär att dina barn inte kommer veta om du som Pappa lever eller inte…

Boken som sliter ditt hjärta ur din kropp rent känslomässigt!

Från Svensson till Kriminell och Vägen tillbaka! är tillgänglig som e-bok.

3. Pappa och kriminell

Går det att kombinera bankrån, bilbomber och blöjor?

Kan man vara en bra pappa även om man är gangster?

Här berättar pappor, som lämnat eller vill lämna kriminaliteten, om relationerna till sina barn.

De älskar sina söner och döttrar lika mycket som alla andra, de hämtar och lämnar, lagar mat, byter blöjor och nattar. Vi möter en torped som håller sin dotter i handen på väg till skolan och en yrkeskriminell som rymt från fängelset för att ta med familjen på semester.

Hur förklarar man för sitt barn att man är rånare? Hur känns det att sitta fängslad när ens barn föds, eller att undra om någon placerat en bomb under bilen när man skjutsa till sin unge till skolan?

Pappa och kriminell är tillgänglig som ljudbok.

4. Se mig! Min väg ut ur det kriminella livet

Dervis Aksay växer upp i en liten by i Turkiet. Hans pappa jobbar i Tyskland och är sällan hemma. Dervis saknar manliga förebilder och tillvaron är fylld av våld och höga krav. Vid 18 års ålder forceras han in i giftermål och hamnar hos hårt kontrollerande svärföräldrar – i Sverige.

Äktenskapet är kärlekslöst och livet outhärdligt. Dervis bryter sig loss och försöker stå på egna ben men hamnar snart i en karusell av droger och kriminalitet.

Efter fängelsestraff och självmordsförsök gör Dervis ett sista försök att ta sig ur den destruktiva spiralen och startar föreningen Vision Center Sweden som arbetar med att förebygga kriminalitet. Genom att vara en bra förebild för andra lyckas han till sist vända sitt liv.

Se även  Topplista: 10 bästa deckare 2022: Ljudböcker [GRATIS]

Se mig! Min väg ut ur det kriminella livet är tillgänglig som ljudbok.

5. Mammas son banditen – en brutal roman om kriminalitet

Min lillebror Mehdi har alltid varit morsans lilla älskling, men kvinnan hade inte räknat med att snorungen skulle bli värsta banditen.

Ärligt talat, än idag fattar familjen nada. Hur gick det hela till? Lillbrorsan har fått samma uppfostran som vi: Kärlek, omvårdnad, ett bra hem. En familj som tar hand om varandra. Vår kära mor gjorde allt för oss och ännu mer för den där-a bortskämda ungen. Vi smugglades ut från Iran under kriget och kom till Sverige, självaste himlen. Vi trodde att våra problem var över, men oj, oj, oj vad fel vi hade.

Mehdi stod utanför ytterdörren i en röd Aqua Limone-tröja, han ringde på igen. Jag öppnade. Är du vaken brorsan? sa han ängsligt. Lillbrorsan var kritvit i ansiktet, han såg jävligt nojig ut. Mina tankar gick åt alla håll, hade han skadat någon? Hade någon dött? Var aina efter honom? Vad gör du här mitt i natten? Vad i helvete har du gjort, Mehdi? Lillbrorsan tittade på sina blodiga Air Jordan-sneakers, men sa inget. Jag blev livrädd. Det här-a var inte likt Mehdi. Han brukade åka hem till sina compadres och tvätta av sig blodet. Det här-a såg inte bra ut. Jag bad till Gud att ungen inte hade mulat någon. Vad fan ska jag säga till morsan? tänkte jag. Svara för helvete! Vad fan har du gjort, Mehdi? Han svarade med darrig röst: Du måste köra mig till sjukan…

MEHDI SEYYED
Född i Iran och uppvuxen i Göteborgs förorter. 2002 grundade Mehdi med sina vänner den första Bandidosavdelningen i Göteborg. Mehdi Seyyed har under flera år varit en av de mest omskrivna personerna i Västsverige, men han har aldrig ställt upp på någon intervju. I den här romanen får du för första gången ta del av Mehdi Seyyeds historia om livet i den undre världen. 2008 och 2009 dömdes han till sammanlagt nio år och sju månaders fängelse och han avtjänade hela sitt straff i superbunkrarna på Hall och Kumla. I juni 2014 frigavs han från Kumlabunkern. Mehdi är fortfarande aktiv i mc-klubben Bandidos. Numera tillhör han nationalavdelningen Europa.

ARASH RAOUFI
Brottmålsadvokaten Arash Raoufi fick tidigt lära sig gatans spelregler under sin uppväxt i en av Göteborgs förorter. Formad av förortsliv och inspirerad av anglosaxisk rätt är hans yrkesteknik likt ingen annan. Arash har medverkat i flera uppmärksammade mål som den världsberömda Instagramrättegången och försvarat klienter misstänkta för grov brottslighet. Med framgång har han försvarat klienter ända upp till Högsta domstolen.

Mammas son banditen – en brutal roman om kriminalitet är tillgänglig som ljudbok.

6. Gangsterparadiset: Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd

En avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, skriven av Sveriges främsta kriminalreporter. Människors rädsla och otrygghet dominerar numera samhällsdebatten.

Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. Hur har vi hamnat här?

Se även  Bota spindelfobi själv med 3 ljudböcker [GRATIS]

Genom att granska flera av de mest våldsamma grupperingarna blottlägger Lasse Wierup gärningsmännens drivkrafter och polisens brister.

Vad krävs för att samhället ska återta makten och skapa trygghet för medborgarna? Wierup är författare till böcker som Svensk maffia och Helvetet inifrån. Gangsterparadiset är en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020.

Pdf på källor finns att ladda ner på Bonnier Audios hemsida www.bonnieraudio.se

Gangsterparadiset : Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

7. Organiserad kriminalitet över alla gränser

IMF, den internationella valutafonden, uppskattar att minst 500 miljarder svenska dollar ständigt är i omlopp i kriminella kretsar runtom i världen.

Den norsk-franska förhörsdomaren Eva Joly anser att omfattningen kan vara dubbelt så stor och hänvisar till en FN-kommitté som har uppskattat att illegal verksamhet styr 1000 miljarder dollar.

I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.

Nordisk Kriminalkrönika är ett historist verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.

Organiserad kriminalitet över alla gränser är tillgänglig som e-bok.


Kriminalitet: Mer information

Liksom terrorister använder kriminella våld som ett sätt att nå ett specifikt mål. Men även om den våldsamma handlingen kan vara liknande – kidnappning, skottlossning, mordbrand, till exempel – är syftet eller motivationen inte det. Oavsett om brottslingen använder våld som ett sätt att skaffa pengar, för att skaffa materiella tillgångar eller för att döda eller skada ett specifikt offer mot lön, agerar han i första hand för självisk personlig motivation (vanligtvis materiell vinning).

Ofta kommer det kriminella beteendet att vara målmedvetet riktat mot specifika individer i ett försök att ta det som är deras som både ett sätt att skaffa materiella ägodelar och som en handling av dominans över en rival (oavsett om den personen är medveten om en existerande rivalitet eller t.o.m. medveten om gärningsmannen i någon personlig mening).

Orsaker till kriminalitet

Förklara brott, fysiska abnormiteter, psykologiska störningar, sociala och ekonomiska faktorer, trasiga fönster, inkomst och utbildning
Hur bestämmer sig vissa för att begå ett brott? Tänker de på fördelarna och riskerna? Varför begår vissa människor brott oavsett konsekvenserna? Varför begår andra aldrig ett brott, oavsett hur desperata deras omständigheter är? Kriminologi är studiet av brott och brottslingar av specialister som kallas kriminologer. Kriminologer studerar vad som orsakar brott och hur det kan förebyggas.

Genom historien har människor försökt förklara vad som orsakar onormalt socialt beteende, inklusive brott. Ansträngningar för att kontrollera ”dåligt” beteende går tillbaka till det gamla Babylons kod för Hammurabi för cirka 3 700 år sedan. Senare på 1600-talet betraktade europeiska kolonister i Nordamerika brott och synd som samma sak. De trodde att onda andar besatte dem som inte följde sociala normer eller följde regler. För att upprätthålla social ordning i bosättningarna måste personer som uppvisade antisocialt beteende behandlas snabbt och ofta hårt.

Vid det tjugoförsta århundradet tittade kriminologer på ett brett spektrum av faktorer för att förklara varför en person skulle begå brott. Dessa inkluderade biologiska, psykologiska, sociala och ekonomiska. Genom historien har människor försökt förklara varför en person skulle begå brott. Vissa anser att ett liv i brottslighet är bättre än ett vanligt jobb – åtminstone tills de åker fast. (© Bettmann/Corbis) faktorer. Vanligtvis ligger en kombination av dessa faktorer bakom en person som begår ett brott.

Se även  Helvetet inifrån som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Orsaker till att begå ett brott är girighet, ilska, svartsjuka, hämnd eller stolthet. Vissa människor bestämmer sig för att begå ett brott och planerar noggrant allt i förväg för att öka vinsten och minska risken. Dessa människor gör val om sitt beteende; en del anser till och med att ett liv i brottslighet är bättre än ett vanligt jobb – att tro att brott ger större belöningar, beundran och spänning – åtminstone tills de åker fast. Andra får en adrenalinkick när de framgångsrikt utför ett farligt brott. Andra begår brott på impuls, av ilska eller rädsla.

Önskan om materiell vinning (pengar eller dyra tillhörigheter) leder till egendomsbrott som rån, inbrott, tjänstemannabrott och bilstölder. Viljan efter kontroll, hämnd eller makt leder till våldsamma brott som mord, övergrepp och våldtäkter. Dessa våldsbrott inträffar vanligtvis på impuls eller på en stund när känslorna är höga. Egendomsbrott planeras vanligtvis i förväg.

Avskräcka valet av brott

Syftet med straff är att avskräcka en person från att begå ett brott. Straff ska göra kriminellt beteende mindre attraktivt och mer riskabelt. Fängelse och inkomstbortfall är en stor svårighet för många människor. Ett annat sätt att påverka valet är att försvåra brottsligheten eller att minska möjligheterna. Detta kan vara så enkelt som bättre belysning, låsning av stänger på automatiska rattar, närvaron av vakthundar eller högteknologiska förbättringar som säkerhetssystem och fotografier på kreditkort.

En person som väger riskerna för brott tar hänsyn till faktorer som hur många poliser som finns i sikte där brottet kommer att äga rum. Studier av New York Citys register mellan 1970 och 1999 visade att allt eftersom polisstyrkan i staden växte, begicks mindre brott. En förändring i en stads polisstyrka är dock vanligtvis knuten till dess ekonomiska hälsa.

Normalt när arbetslösheten stiger minskar stadens intäkter eftersom färre människor betalar skatt. Detta leder till nedskärningar i stadens tjänster inklusive polisstyrkan. Så en ökning av kriminell verksamhet beror kanske inte på färre poliser, utan snarare på stigande arbetslöshet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇