Cirkeln som ljudbok GRATIS i 7 dagar online

Just nu kan du lyssna på ljudboken Cirkeln gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (Gratis Ljudbok)

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död – bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

Se även  Att välja glädje som ljudbok GRATIS i 7 dagar

En svensk bruksort blir spelplatsen för den stora striden mellan ont och gott. Cirkeln bjuder på 520 spänningsladdade sidor med kärlek, magi, jobbiga föräldrar, läxor, död och vänskap.

2012 kommer fortsättningen Eld och 2013 står slutstriden i sista romanen Nyckeln.

Cirkeln nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: ”Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser.”

Cirkeln är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Cirkeln: Recension & handling

På landsbygden Engelsfors förs sex flickor samman efter att en pojke dött i deras stad. De flesta tror att Elias död är ett självmord, men är det verkligen så?

Anden berättar för de sex tjejerna, som var och en tillhör olika klick och var och en har sina egna mål och hemligheter, att deras uppgift är att skydda staden från ondska.

Detta innebär att de, förutom att ta itu med de typiska tonårsproblemen (och boken tar upp svåra ämnen som mobbning, droger och olämpliga relationer), nu måste ta reda på hur de ska kontrollera sina nyligen avslöjade magiska krafter och skydda dem runt omkring dem.

Det fanns några överraskande likheter med februaris bok, Björnstad, som också utspelar sig i en lantlig och isolerad svensk stad. Återigen hjälpte den här inställningen till att öka spänningarna.

Och jag påmindes om Ana, huvudpersonens bästa vän i Björnstad, en roman som också kretsar kring något dåligt som hotar att slita isär den lilla staden, även om ondskan i så fall kommer från den mänskliga, icke-magiska världen. Ana är ovetandes själv i en stad som kräver överensstämmelse, och våldsamt lojal mot sin vän – en typ av magi i sig.

Se även  Sista sommaren som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Men tillbaka till Cirkeln, där flickornas krafter inkluderar osynlighet, sinnekontroll och att starta eld. De lär sig att kontrollera dessa samtidigt som de bygger nya och överraskande vänskaper.

Berättelsen pendlar mellan olika synvinklar vilket gör den till en bok som belönar dig för att du läser den i längre perioder och lär känna karaktärerna.

Du måste köpa in dig i den magiska världen och hitta ett sätt att relatera till (åtminstone några av) huvudpersonerna för att göra det värt läsningen på 500 sidor. Då är det en bok som kommer att överraska dig med sina vändningar, och med förmågan att få en fantasivärld att kännas verklig.

Cirkeln: Sammanfattning

Denna första bok i Engelsfors-trilogin publicerades första gången 2011 och följer en grupp svenska tonåringar när de vaknar upp till de övernaturliga fasorna runt dem.

Inledningssekvensen lockar läsarna till sympati med en orolig pojke som heter Elias, som är desperat efter att få kontakt med sin bästa vän, Linnéa. Istället driver en röst i hans huvud honom till ett grafiskt avbildat självmord.

Efter det är det lite svårt att engagera sig för de många andra karaktärerna, mestadels kvinnliga klasskamrater till Elias, vars anomi och vardagliga dysterhet upptar de kommande hundra sidorna. Minoo, Vanessa, Linnéa, Anna-Karin, Rebecka och Ida har 10:an gemensamt, men lite annat.

Se även  Få hjälp med att somna om med ny ljudbok! [GRATIS]

Det finns en poäng med denna slice-of-life-strategi, men för läsare som dras av löftet om magi och öde kan den punkten kännas som en lång tid på väg. Motvilligt bindande över upptäckten att de är ”utvalda”, begåvade med konstiga krafter, och utvecklar en gemensam övertygelse om att Elias död inte var självmord, börjar flickorna gradvis agera.

Andlös page-turner detta är inte: berättelsen definieras av dess ångest, och för läsare som delar den kommer den här boken att kännas speciell. För åldrarna 14–uppåt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇