Candide som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Candide av François Voltaire helt gratis i 7 dagar via Nextory. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Candide Ljudbok Gratis av François Voltaire

Candide är en ung rik slyngel som bor i ett stort slott någonstans i Tyskland. Han är en optimistisk person, som i hela sitt liv fått precis vad han velat ha. När han ertappas med att kyssa sin släkting, den sköna Kunigunda, blir han dock utslängd från sitt hem. Det som sedan följer är en lång och svår resa, som går genom fångenskap, tvångsvärvning till den Bulgariska armén.

Kriget som sedan följer är svårt och våldsamt, där slakt och krigsbrott hör till vardagen. Men Candide har bara sin käraste för blicken, Kunigunda, orsaken till allt hans lidande. Tillsammans på sin resa har han tjänaren Pangloss, en man med en djup livsvisdom som han så gott det går försöker lära ut till den lite väl optimistiske ynglingen …

Voltaire (1694-1778) var en fransk författare och filosof. Han räknas idag till en av den europeiska litteraturens viktigaste författare.

Candide är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Candide: Introduktion

Candide är berättelsen om en mild man som, trots att ödet slagit och smällt åt alla håll, håller sig desperat fast vid tron att han lever i ”den bästa av alla möjliga världar”. På ytan en kvick, skämtsam berättelse, denna sjuttonhundratalsklassiker är faktiskt en vild, satirisk inriktning på den filosofiska optimism som förkunnar att all katastrof och mänskligt lidande är en del av en välvillig kosmisk plan.

Snabb, rolig, ofta upprörande, den franske filosofens odödliga berättelse tar Candide runt i världen för att upptäcka att – i motsats till lärorna från hans framstående lärare Dr. Pangloss – allt inte alltid är till det bästa. Levande med kvickhet, briljans och graciöst berättande har Candide blivit Voltaires mest hyllade verk.

Candide: Handling

Voltaires roman introducerar läsaren för Candide, en storögd, lugn och lite intetsägande ung herre som bor på Castle Westphalia och som tror på filosofin att ”allt i världen är till det bästa”.

Se även  Mannen som sökte sin skugga som ljudbok GRATIS i 7 dagar

En av de första scenerna är fylld av två känslomässiga motsatser för Candide som först får kyssa sin kärlek, Cunegonde bakom en skärm, för att sedan bli utsparkad från slottet, bokstavligen, av baronen av Thunder-ten-Tronckh.

Här börjar sedan Candides otroliga, fantastiska äventyr som tar honom över hela världen med hans sinne som alltid tror på synvinkeln att ”optimismens dårskap”. Att gå vidare från att vara soldat i den bulgariska armén till att bli skeppsbruten, vara inblandad i efterdyningarna av en jordbävning till att bli rånad och lurad fler gånger än vad som verkar rättvist – vår hjälte har mycket otur. En av de övergripande frågorna i den här berättelsen är att visa att det inte bara är Candide som dåliga saker händer och att världen bara är ganska jävla hemsk. Tragiska saker händer med alla våra huvudkaraktärer inklusive filosofen Dr. Pangloss och en trevlig gammal dam som räddade Candide från en säker död. Sagan presenteras humoristiskt och satiriskt i korta, skarpa kapitel av Voltaire.

Vissa beskrivningar av undergång och förnedring presenteras på ett komiskt sätt, för om de inte var det skulle de kanske vara för outsägligt hemska och upprörande att läsa, och därför inte skulle hålla oss läsare intresserade av, ja, att läsa vidare. Människors hjärtlöshet, negativitet och kallhjärtadhet är en frekvent aura och underton genomgående. Romanen innehåller alla sorters elakheter som våldtäkt, mord, prostitution och slaveri bland annat djävulskt otäckt och nonsens. Den enda delen av den här boken där Voltaire utesluter all användning av humor är när han pratar om slaveri efter att vi träffat en lemlästad man. Detta är ganska gripande när författaren har presenterat alla mefistopeliska aktiviteter tidigare att slaveri inte förtjänar någon humor – vilket gör detta till det brott som Voltaire avskyr mest i denna värld. Det finns många hjärtskärande, ynkliga och plågsamma ögonblick genomgående, beströdda med humor och komedi.

Candide och hans betjänt Cacambo, efter att nästan ha blivit uppätna av ursprungsbefolkningen; anländer till Voltaires Utopia El Dorado. Detta var mitt favoritavsnitt i boken eftersom denna ouppnåeliga tillvaro är en motsats till allt som de två unga männen har mött hittills. Guld och diamanter skräpar ner gatorna som småsten, det finns ingen lag, vetenskapliga framsteg som gör västvärlden svartsjuk, inga fängelser och är motsatsen till den populära synen på historien att ”allt är elände och illusion”. Den huvudsakliga utvecklingen av handlingen genom hela boken är att Candide försöker hitta sin kärlek Cunegonde eftersom han vill gifta sig med henne, vilket är hans anledning till (dumt enligt min mening) att lämna denna underbara plats.

Hela skådespelaren är sympatisk. Vissa gånger de träffar vänner spontant över hela världen är otroligt långsökt. Två av huvudkaraktärerna är tidigare nämnda optimistiska filosofen Dr. Pangloss och i slutändan en pessimistisk forskare och resesällskap till Candide, Martin. Sammanställningen här är mycket intressant. Det är väldigt ”svart och vitt” för dessa extrema synpunkter. Det finns ingen kompromiss eller mellanväg. En stor mängd filosofi diskuteras genom hela boken i samtal som vanligtvis föranleds av Candide som vill ha svar på hur världen fungerar. Det kan mycket väl vara så att han ändrar sin optimistiska uppfattning genom hela berättelsen.

Jag borde nog inte gilla en bok med så mycket negativitet men den är otroligt skriven. Det påminde mig om Vernes – Around The World In Eighty Days. Båda är högoktaniga äventyr som sträcker sig över hela världen men med Candides undertoner som är mycket mer makabra.

Se även  Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Min favoritscen var när Candide diskuterar klassisk litteratur som Homer, Virgil och Horace till en kung som ogillar allt. ”Du kommer att hålla med om att detta är den lyckligaste av dödliga, för han är över allt han äger.” Negativitet och hat är huvudtemat genom hela romanen.

Problemet med att granska klassisk litteratur som denna är att många större ordsmedar under tidigare århundraden har skrivit mer poetiska och rörande åsikter. Jag är en myra som tittar upp på dessa fantastiska intellekt och försöker bara ge mina tankar. Jag kämpar för att skriva om legendariska böcker men jag gillade boken så mycket att jag var tvungen att skriva ner några tankar även om kvaliteten kommer att saknas jämfört med tidigare kritiker. Om du inte redan har gjort det är den här boken mycket väl värd att läsa!

Se även  Helvetet jag kallade kärlek som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Candide: Recension

Den här boken är galet underhållande och jag fnissade hela vägen genom Candides hemska äventyr. Vem skulle ha trott att mord, våldtäkt, slaveri, sexuellt utnyttjande, naturkatastrofer, plundring, stöld och alla andra tänkbara förtryck kunde vara så roligt?

Det gäller att man har bra läsförståelse ifall man väljer att läsa eller lyssna på boken på engelska.

Candide: Sammanfattning

Jag trodde aldrig att den här boken skulle glädja mig så mycket!

Voltaire skildrar samhällets motgångar så bra, och kritiserar majestätiskt män och slaveri, pengar, ägodelar, svarta marknader, makt och många andra hemskheter som vi omedelbart transporterar åt sidan. Av Candide genom att ta livets resa med honom.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇