1. Såser av Tommy Myllymäki (2013)
”Kan man göra en hel kokbok om såser? Ja – i alla fall om man heter Tommy Myllymäki, och är Sveriges, ja, kanske världens bästa på att göra just det. Här är alla hans hemligheter i en otroligt vacker bok!”
Elle Mat & Vin
”Det här är en väldigt fin bok.”
Gomorron Sverige
”En guldgruva för alla matlagare med ambitioner.”
Expressen
”En lysande introduktion till såskonsten.”
Kvällsposten
Tricket för att få till en riktigt bra rödvinssås är att steka på löken ordentligt så att den blir söt och god. Inte bränd, utan fint brynt. Sen brukar jag steka med lite rödbeta för finare färg. Och lite rökt svål för smaken. Avsluta med att reducera ner ordentligt.
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar och en av hans absolut starkaste sidor som kock är hans såskunskaper.
Klassiska, moderna, kalla, varma, mustiga, syrliga alltid riktigt bra såser. Såser innehåller recept och tekniktips på alla varianter av såser du kan tänkas behöva för att kunna äta och laga riktigt bra mat hemma.
Från vit- och rödvinssås, portvinssås och bearnaisesås till kalla såser, vinägretter, salsor och efterrättssåser. Samtliga gjorda på det sätt Tommy tycker de blir allra godast.
Tommy Myllymäki medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och Mitt kök.
Han vann Årets kock 2007 och tog silver i Bocuse dOr 2010. Han har startat en rad restauranger och är inblandad i minst lika många till, nu senast egna restaurangen Sjön i Jönköping.
2012 kammande Tommy hem segern i matlagningsprogrammet Kockarnas kamp framför allt just tack vare sina såskunskaper.
”Kan man göra en hel kokbok om såser? Ja – i alla fall om man heter Tommy Myllymäki, och är Sveriges, ja, kanske världens bästa på att göra just det. Här är alla hans hemligheter i en otroligt vacker bok!”
Jenny Norberg, Elle Mat & Vin
”En bok som hjälper dig att nå nya kulinariska höjder i köket!”
Andreas Grube, Vin & Bar Journalen
”Recepten är föredömligt lättlästa med tydlig text med tips om vad såsen passar till, ingredienslista och metod för att laga till såsen.”
Monica Sjöstrand, Skaraborgs Allehanda
”En perfekt hjälpreda i köket, eller en säkerligen uppskattad present att ge bort till den som är intresserad av matlagning.”
Ann-Christin Antonsson, Tranås-Posten
”Genialt val var det av Tommy Myllymäki att göra ”Såser” som första kokbok. Läs den som receptbok eller som såslexikon. Jättekul för alla som vill nörda in sig på hur man gör en beurre blanc eller slår en bearnaise.”
Stina Cederholm, Svenska Dagbladet
”Tommy Myllymäki, som blev Årets kock 2007 och vann Kockarnas kamp i TV4 2012, ger oss sina allra bästa såsrecept och de där smarta kocktricken som gör skillnad i boken Såser.”
Ica-Kuriren
”…faktum är att detta kan bli den mest ovärderliga kokbok du kan komma att äga.”
Johan Engman, Sundsvalls tidning
Kan man göra en hel kokbok om såser? Ja – i alla fall om man heter Tommy Myllymäki, och är Sveriges, ja, kanske världens bästa på att göra just det. Här är alla hans hemligheter i en otroligt vacker bok!
Jenny Norberg, Elle Mat & Vin
2. Sallad av Tommy Myllymäki (2017)
Ett måste för alla som vill äta mer grönt, antingen som huvudrätt eller tillbehör. Eller som fastnat i samma-sallad-hela-tiden-träsket.
Skånska Dagbladet
Jag äter sallader vid alla tillfällen och älskar verkligen hur mångsidiga de kan vara. Ät som lunch, eller ihop med en köttbit, lite fisk eller bönor till middag eller gör ett helt gäng och servera som buffé.
För att bygga upp en riktigt bra sallad från grunden finns det några saker du bör tänka på. Tommy Myllymäki lär dig hur du bäst hanterar grönsaker och blad, hur du dressar dem, blandar olika smaker och får till schysta konsistenser med hjälp av olika toppings som krutonger och nötter.
Sallad består av ett 90-tal recept. Vissa har en bas av kolhydrater som potatis eller ris, andra är rotfruktsbaserade eller helt bladbaserade. Recept finns på allt från klassiker som caesarsallad, niçoise och waldorfsallad till äggsallad med pepparrot, flammad isbergssallad och pastasallad med skinka och pocherat ägg. Dessutom finns det ett kapitel med bara dressingar och såser.
Recepten går att vrida och vända på lite som du känner för, så testa gärna att göra egna varianter och kombinationer. Och tänk på att sallad kan ätas året om inte bara som en lätt lunch i trädgården under sommarhalvåret!
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar. 2018 öppnar han en ny restaurang på Djurgården, han är även kreativ ledare för bl a Taverna Brillo, Sturehof, Riche och Ulriksdals Wärdshus i Stockholm. Tommy har tidigare gett ut Kött, vilt & fågel, Fisk & skaldjur, Grönsaker och Såser.
Sallad är en bok som överraskar och en riktigt bra vardagsbok. Med relativt enkla och billiga råvaror så går det snabbt att sno ihop en god och matig sallad en vardagskväll. Hatten av till Myllymäki.
Umeå Tidning
”I boken får vi lära oss att göra allt från enkla sidosallader till proteinrika huvudrätter.”
Damernas Värld
”En snygg bok som sporrar den som vill äta mer grönt – både i vardagen och till fest. Plus också för särskilda avsnittet och dressingar som fått en ”särskild bok” i boken.”
Skaraborgs Allehanda
Rik variation på recepten och många goda dressingar. Extra tumme upp för flammad isbergssallad. Prova!
MatMagasinet
”Stjärnkocken Tommy Myllymäki gör underverk med det som en gång bestod av några trötta salladsblad, skivad gurka och klyftade tomater.”
Kristianstadsbladet
Gör du samma slags sallad om och om igen? Då kommer en räddning. Stjärnkocken Tommy Myllymäki är aktuell med boken Sallad och presenterar här många roliga
alternativ, både lätta och lyxiga varianter. Ett måste för alla som vill äta mer grönt.
Skånska Dagbladet
3. Fisk & skaldjur av Tommy Myllymäki (2015)
Utsedd till Bästa form i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016!
”Näst intill ett måste för alla som gillar att tillaga havets läckerheter. Suverän.”
Femina
Fisk & skaldjur
innehåller ett 80-tal recept på rätter som Tommy Myllymäki lagar både hemma och på restaurang. Alla är anpassade efter hemmaköket och innehåller råvaror som du oftast hittar i en vanlig matbutik. I boken hittar du ett flertal varianter på rätter med enkla vardagsfiskar, som exempelvis gräddstekt sej med tomatvinägrett och lax med purjolök och rödvinssås. Här finns också rätter med lite mer exklusiva råvaror, som pocherad piggvar med vitvinssås på löjrom och ostron med ponzu och sesamolja.
Flera av recepten innehåller smakkombinationer som du själv kanske inte skulle ha kommit på och ger variation i hemmamatlagningen, medan andra rätter tillhör de riktiga klassikerna.
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar och medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och Mitt kök. 2007 vann Tommy Årets kock, 2014 guld i Bocuse dOr EM, 2011 silver i Bocuse dOr VM och 2015 brons i samma tävling.
Han ligger bakom en rad restauranger, bland annat Sjön i Jönköping, och är kreativ ledare för Svenska Brasserier där bland annat Taverna Brillo,Sturehof och Riche i Stockholm ingår. Tommy har tidigare gett ut Såser och Grönsaker tillbehör & garnityr.
”Tommy Myllymäki fortsätter sitt dissekerande av måltiden.
Han började med att i bokform bjuda på sina bästa såser, sedan kom grönsakerna i bok nummer två – och nu har turen kommit till fisk och skaldjur.”
Gourmet
”En lika snygg som pedagogisk kokbok om hur man lär sig laga djuren som vi alla borde äta mer av – om inte annat för att minska miljöfarliga utsläpp.
En av Sveriges mest framstående kockar och bronsmedaljör i årets kock-VM, lockar med enkla recept och sexiga receptbilder.”
Veckans Affärer
”Fisk & skaldjur innehållet ett 80-tal recept som alla är anpassade till hemmaköket och innehåller råvaror som oftast finns i en vanlig matbutik. Med allt ifrån vardgsfiskar som sej och lax till exklusiv piggvar och ostron finns det något för alla tillfällen och smaklökar.”
Voyage
”Bakom recepten står inte heller vilken kock som helst – det är europamästaren Tommy Myllymäki. Så då kan väl inget gå fel.”
Aftonbladet Söndag
”Du får ökad kunskap om användningsområden, hantering och tillagning, och många fina recept.”
Allt om Vin
Näst intill ett måste för alla som gillar att tillaga havets läckerheter. Suverän.
Femina
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022