1. Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare av Martin Johansson (2009)
Jag älskar bröd. Sedan några år bakar jag också allt vårt bröd själv. Oftast med surdeg. Jag bakar klassiska rågbröd, men även ljusa bröd. Många tror att surdegsbröd alltid är mörka, hårda och kärva. Så är det inte. Några av mina bästa bröd är höga, luftiga bröd som jag bakar på surdeg av vete.?
Att baka med surdeg är hur enkelt som helst – och samtidigt världens mysterium. Surdegsbröd är en användbar och praktisk kokbok för dig som vill baka ditt eget surdegsbröd. Den reder ut begreppen kring surdeg, tar upp olika sorters degar, visar hur man startar och matar en surdeg och ger råd om hur man bakar med den för bästa resultat. Här finns recept på ljusa, mellanmörka och mörka bröd samt några specialbröd. Förutom väl testbakade recept, underhållande texter och tips får du en ordlista över användbara baktermer.
2. Enklare bröd: recept på knådfria bröd med och utan surdeg av Martin Johansson (2010)
Utsedd till årets bästa brödbok och en värdig uppföljare till bästsäljaren Surdegsbröd. Dessutom har Martin Johansson fått Allt om mats Stora Matpris 2010.
Enklare bröd handlar om knådfria bröd som alla kan baka, när som helst och var som helst. Det enda som behövs är en ugn. Med lite tid och en gnutta finurlighet kan du baka fantastiska bröd utan vare sig degblandare eller världens starkaste armar. Några av bröden sköter sig själva medan du sover, du rör snabbt ihop degen på kvällen och skjutsar in den i ugnen när du kliver upp på morgonen.
Andra bröd jäser inte lika länge och kan bakas på en eftermiddag. Gemensamt för alla bröd är att de får sin smak och karaktär i jäsningen och bakningen, inte av tillsatser och märkvärdiga ingredienser. Bland recepten finns alla sorters bröd: ljusa och mörka, mjuka såväl som hårda, pizza och Martins mormor Stinas fenomenala skorpor.
Martin Johansson är hemmabagaren bakom den populära och prisbelönta bloggen Pain de Martin. Hans första brödbok Surdegsbröd kom 2009.
3. Den franske bagaren: surdeg, mat, kärlek av Sébastien Boudet (2014)
Nu i lågprisutgåva! I Den franske bagaren tar Sébastien Boudet med dig på en kulinarisk resa genom Frankrike. Boken är lika mycket en samling familjerecept som en hyllning till den franska mat- och baktraditionen. Förutom surdegsbröd och bakverk hittar du recept på franska maträtter – alla med en anknytning till bagarens kök. Till några recept finns även qr-koder som tar dig till filmer där Sébastien visar när han tillagar recepten. Med passion för surdeg Med hjälp av några få ingredienser kan du få en obegränsad panel av smaker, dofter och texturer. Du hittar allt från Frankrikes nationalsymbol, baguetten, till matbrödet som kan ersätta en hel måltid. den provencalska Fougassen.
Dessutom avsnitt om hur du startar en surdeg, den viktiga autolysen och om redskapen som hjälper dig att lyckas. Bakverk och sötebröd Lär dig baka en perfekt croissant med frasiga toppar och krämigt inkråm. Desserter att dö för Allt från den franska äppelpajen där äpplet och smöret spelar huvudrollen, till den maffiga chokladbomben Death by chocolate. Bagarens mat Ett kapitel som rymmer både sydfranska specialiteter som confiterad anka och fransmännens svar på snabbmat, Croque Monsieur.
Dressingar, såser och röror En bit levain, ett glas vin, lite pistou och kvällen är räddad. Om oumbärliga såser, röror och dressingar. Den franske bagaren är en rikt illustrerad bok med fotografier tagna i Frankrike av Carl Kleiner. Boken är vackert formgiven av Justine Lagache och rymmer flera storslagna illustrationer av konstnären Olaf Hajek. År 2013 utsågs boken av Gourmand World Cookbook Awards till världens bästa kokbok i kategorin ”Det franska köket”.
Vanliga frågor om surdegsbröd
11 anledningar till varför alla bör äta surdegsbröd
Bröd och brödprodukter får en dålig rap. Men det finns många anledningar till att du kan – och borde – inkludera hälsosamt, icke-GMO-bröd i din kost.
De flesta av oss hör skäl efter anledning till varför bröd är dåligt, men vi på A Bread Affair är här för att påpeka 11 solida skäl till varför surdegsbröd är en stor och viktig komponent för alla skafferier.
Genom att använda en speciell förrätt av vildjäst och bakterier överväger det positiva med att konsumera surdeg de negativa medieögonen. Surdeigsbröd är en bakformskonstform som i sin natur är ett hälsosammare val – och här är våra 11 favoritskäl varför.
1. Det är lätt att smälta för magen!
Bakterie-jästkompositionen börjar bryta ner stärkelsen som finns i kornen innan den ens når magen. Det betyder att det finns mycket mindre arbete att göra, vilket gör det mycket lättare för tarmen.
2. Den har ett lägre glykemiskt index.
Jämfört med många andra typer av bröd jästes surdeg på ett sätt som tömmer dålig stärkelse i den. Det betyder att det inte får ditt blodsocker att stiga så drastiskt när du äter det.
3. Bättre för glutenallergiker.
Den längre förberedelsestiden för surdegsbröd innebär att mycket av proteinet gluten bryts ner i aminosyror innan du konsumerar det. De omfattande blötläggnings-, sköljnings- och andra beredningsstegen innebär att det är lättare att äta och smälta, särskilt om du har mild känslighet för gluten.
4. Mer ”bra syra”.
Lactobacillus är en slags bakterier som finns i surdegsbröd mer än andra typer av bröd och det resulterar i högre nivåer av mjölksyra. Detta är viktigt eftersom det betyder att det finns mindre utrymme för fytinsyra, vilket kan vara potentiellt farligt. Större mängder mjölksyra resulterar också i lättare matsmältning och tillgänglighet till fler mineraler.
5. Ger friska bakterier.
Surdegsbröd fermenteras på ett sätt som främjar mer fördelaktiga bakterier i brödet och i kroppen när du äter det.
6. Mindre jäst.
Friska bakterier i surdegsbröd arbetar för att minska jästpopulationerna, så sannolikheten för infektion och / eller överväxt är betydligt lägre.
7. Naturligt ursprung.
Surdeigsbröd med helmjöl, vildjäst och bakterier kommer från ett mycket ”naturligt” ursprung. Det är den äldsta formen av surt bröd; vi har ätit det som en del av en naturlig diet under lång, lång tid.
8. Mindre konserveringsmedel.
Surdeigsbröd innehåller ättiksyra, som naturligt förhindrar tillväxt av mögel. Det bevarar sig naturligtvis, vilket innebär att giftiga konserveringsmedel inte krävs för att det ska hålla. Så det går inte dåligt – och du kan välja bort den farliga uppbyggnaden av konserveringsmedel i livsmedelskedjan.
9. Bra bränsle.
Tillverkat av vete, surdegsbröd driver produktionen av goda bakterier i tarmen – ungefär som inulin och oligosackarider som finns i lök, purjolök, bananer, vitlök, sparris och så vidare.
10. Surdegsbröd är näringsrikt!
Sourdough innehåller en mängd vitaminer och näringsämnen, vilket gör det mycket fördelaktigt för din dagliga hälsa. Surdeigsbröd har små till måttliga mängder av: järn, mangan, kalcium, B1-B6, B12, folat, zink, kalium, tiamin, niacin, riboflavin, selen, järn, mangan, magnesium, fosfor och vitamin E. urval!
Jämfört med andra bröd håller surdeg mycket av de ursprungliga näringsämnena som bearbetas av andra typer av bröd.
11. Smakar gott!
Surdeigsbröd smakar bra utöver att vara ett hälsosammare alternativ. Vad mer kan du önska?
A Bread Affair erbjuder massor av icke-GMO-brödalternativ i Vancouver, inklusive surdeg och mycket mer. Vad är din favorit sak med surdeg? Stanna förbi och låt oss veta.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022