2 biografier om Per Oscarsson du måste läsa

1. Fantasten Per Oscarsson av Klas Gustafson (2014)

”Klas Gustafson bjuder på en finstämd och ingående skildring som lockar till sträckläsning…så nära du kan komma fantasten Per Oscarsson idag.” – Dalademokraten

Initierad biografi där du får veta allt du inte visste om skådespelaren Per Oscarsson.

En fantast är enligt ordboken en person med storslagna men verklighetsfrämmande idéer, en som ger sig hän åt fantasier och tror sig kunna förverkliga dem. Just sådan var Per Oscarsson.

Spänningen fanns mellan blicken och leendet. De mörka ögonen utstrålade farlighet på gränsen till galenskap. Det breda leendet var varmt och oreserverat. Han tycktes sväva i det kraftfältet; mellan vansinne och vänlighet, avstånd och närhet.

Per Oscarsson bestämde sig tidigt för att bli skådespelare och han antogs på Dramatens elevskola endast sjutton år gammal. Inom loppet av några år kom han att räknas som ett av stjärnskotten i sin generation.

Se även  10 bästa biografierna genom tiderna

Ändå tycktes han vara på ständig flykt från skådespelaryrket, hade svårt att inordna sig och försvann tidvis från rampljuset.

Många förknippar skådespelaren Per Oscarsson med karaktärer som hummar och mumlar likt låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter.

Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte tevekaffet i halsen. Men listan över Oscarssons skådespelarinsatser är imponerande lång, han medverkade i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär.

Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: ”Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stoppat, så kan man säga. I ett magert skinn.”

Klas Gustafson, född 1950, är journalist och författare till uppmärksammade biografier om Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijk, Tage Danielsson, Monica Zetterlund och Gösta Ekman.

2. Per Oscarsson: i filosofens kostym av Martin Krauklis (2012)

Denna bok handlar om skådespelaren Per Oscarsson, särskilt om hans filosofi och syn på livet och tillvaron.

Se även  10 biografier av svenska kändisar du måste läsa

Boken grundar sig på en flerårig brevväxling mellan Per Oscarsson och Martin Krauklis, och tar upp allt från livsfrågor och existentiella funderingar till enkla vardagshändelser. Här ryms både humor och poesi och ibland utmynnar samtalen i nervpirrande ställningskrig kring frågorna.

Läsaren får inblick i hur relationen mellan vännerna utvecklas, något som beskrivningar av möten, telefonsamtal och omständigheter mellan breven kastar ett extra ljus över.

Manuset till Per Oscarssons memoarer, som var så viktiga för honom och som han hade arbetat i 26 år med, blev lågornas rov vid den brand som tog hans och hans hustrus liv natten till den 31 december 2010.

Denna bok handlar inte om hans självbiografi, och det är inte heller hans skådespelarkarriär som är i fokus här, utan vi möter honom försänkt i tankar ute på ängarna, i meditation under skogsvandringarna och reflekterande vid skrivbordet under uppehåll mellan skådespelarinsatserna.

Se även  10 biografier som ljudböcker du bör lyssna på

De existentiella frågeställningarna om universum, om vi har en fri vilja, om människans villkor och så vidare, är av det universella slag som har ställts av människor i alla tider och kulturer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇