Att tänka på döden är naturligt, men självmordstankar kan överväldiga de som kämpar med depression eller andra psykiska problem. Böcker om självmord, från romaner till praktiska guider till personliga berättelser, kan hjälpa dem som kämpar bättre förstå detta svåra ämne.
Om du eller någon du bryr dig om överväger självmord, kontakta dig och ring Självmordslinjen på telefonnummer 90 101 för att prata med en kurator idag, eller ring 112 om du har att göra med en nödsituation!
1. Samtal om självmord
Självmord är ett av de ämnen som sällan diskuteras öppet. Att frågan likväl är av stor vikt visar statistiken över vilken andel av befolkningen som bär eller har burit på självmordstankar. Är tystnaden ofrånkomlig? Solveig Cronström hör till dem som menar att tystnaden kan och bör brytas. Den här boken vänder sig till poliser, socialarbetare, psykologer och andra som i sitt yrke möter människor med tankar på att ta sitt liv. Boken riktar sig även till vänner och anhöriga till personer med självmordstankar.
Solveig Cronström (f. 1937) är utbildad psykoterapeut och har sedan debuten 1979 författat ett dussintal verk som spänner mellan historiska reseskildringar och utforskande av några av livets allra svåraste frågor.
Samtal om självmord är tillgänglig som e-bok.
2. Kollektivt självmord
Ödets nyckfulla spel gör att överste Kemppainen och direktör Rellonen stöter på varandra i en avsides belägen lada, dit de kommit för att ta sina liv. Två är en för mycket och de måste tillfälligt ge upp planerna. Efter en nattlig diskussion hittar de en bättre lösning än att sluta livet med ett trist självmord i en gammal lada. Det finns säkert tjogtals självmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest spektakulära kollektiva självmord? Det är startskottet till en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödsriket, där jakten på den perfekta viloplatsen går från Finland till södra Europa.
Författaren behandlar självmordets dystra och tabubelagda aspekter med naiv, men samtidigt satirisk och ironisk humor, blandad med mänsklig värme.
Kollektivt självmord är tillgänglig som e-bok.
3. Livet efter självmordet
Plötsligt en dag var det en plats tom i syskonskaran Larsson. Samuel, 23 år, bestämde sig för att han inte ville leva längre.
I den här boken får vi följa familjens tankar och reaktioner under tiden efter självmordet. Den handlar om chocken, frågorna, sorgen, smärtan och saknaden. Men vi får också höra om omsorgen från vännerna, vägen tillbaka till vardagen och hoppet om framtiden.
Statistiskt sett tar fyra människor livet av sig varje dag. Men hur ofta talas det om självmord och självmordstankar? Den här boken vill väcka till livsviktiga samtal.
Familjen Larsson kommer från det vackra Ramkvilla som ligger mitt i Småland. Föräldrarna Elisabeth och Ove driver ett familjejordbruk med mjölkproduktion. Barnen Sara, Simon, Stefan, Sebastian och Salome är på väg att hitta sina egna vägar i livet. Tillsammans har de skrivit den här boken om första tiden efter sonen och brodern Samuels självmord.
Livet efter självmordet är tillgänglig som e-bok.
När en tonåring tar livet av sig är det en tragedi, när flera gör det är det en kris.
Man kan förvänta sig att hitta deprimerande nyheter när man kollar Facebook eller de nationella nyheterna, men de senaste månaderna har ökningen av berättelser om tonåringar som begår självmord gjort människor runt om i landet upprörda och ledsna.
De senaste händelserna kring Tyler Clementis död i USA, en lovande musiker och studenter vid Rutgers, har inspirerat vänner och till och med kändisar att offentligt efterlysa ett sätt att förhindra framtida onödiga dödsfall. För att parafrasera Ellen DeGeneres när hon pratar om dessa senaste självmord, när en tonåring tar livet av sig är det en tragedi, när flera gör det är det en kris.
Som förälder till en tonåring kan du kanske känna empati med ditt barn, efter att ha levt igenom obekväma år och vad som vid den tiden verkade vara en orimlig stress. Från tio års ålder till högskola är unga människor utsatta för olika grader av press – drivkraften att klara sig i skolan, viljan att bli accepterad bland sina kamrater och mål att lyckas inom sport och musik och andra passioner.
När saker och ting inte verkar gå som de ska, kan förtvivlan få en del att tro att den enda lösningen är att permanent avlägsna sig från situationen och från livet.
Saker som kan göra att en tonåring får självmordstankar
För att arbeta mot att förebygga självmord av tonåringar är det viktigt att förstå vad som får en ung person att överväga det och följa igenom. Några händelser som kan leda till att en tonåring tar sitt eget liv inkluderar:
1) Ihållande mobbning. Tyvärr har de senaste nyheterna visat en ökning av detta beteende. Tonåringar som retas för sin religiösa tillhörighet, sexuella läggning, vikt, ekonomiska status och andra skäl kan tillåta hån att sätta in och konsumera dem. Vissa, som Phoebe Prince, beslutar att det inte finns någon befrielse från det grymma skämtet.
2) Depression och liknande störningar. Tonåringar som lider av klinisk depression eller andra psykiska sjukdomar tenderar att löpa högre risk. Mindre problem som att misslyckas på ett test eller att bli skärrad från ett idrottslag kan uppstå som större problem som visar sig vara för mycket att bära.
3) Orelaterad sjukdom eller olycksfall. Vissa tonåringar som överlever olyckor och är ärrade, eller tappar en lem, kan tro att de är permanent skadade eller värdelösa och väljer döden framför ett liv i funktionshinder.
4) Problem hemma. Föräldrars skilsmässa, ekonomiska problem och en älskads död har tillskrivits några självförvållade dödsfall hos tonåringar. Om ett syskon eller en förälder dör plötsligt, till exempel, kan den efterföljande depressionen och sorgen driva en att finna frid på ett sådant sätt.
Visst, tonåringar som har uthärdat något av ovanstående kanske inte överväger självmord, men om du är orolig för ditt barns mentala beteende är det viktigt att leta efter tecken och vidta åtgärder för att ge ditt barn den hjälp han behöver för att hantera sina problem . Några saker att titta på inkluderar:
1) Uppenbara beteendeförändringar hemma och i skolan. Verkar ditt barn mer humör och tystare? Kanske är han mindre villig att delta i skolans evenemang eller umgås, och kanske har hans betyg tagit en rejäl nedgång.
2) Förlust av intresse för aktiviteter. Om ditt barn en gång levde för att ha spelat en favoritsport eller ett musikinstrument men inte längre tränar eller spelar, borde detta antyda att något är fel.
3) Förändringar i utseende. Din tonåring kanske inte är lika noggrann i klädsel och skötsel, eller har mindre aptit. Sådant självironiskt beteende kan tyda på apati mot livet i allmänhet.
4) Extremt, ovanligt beteende och dialog. Lyssna på din tonåring. Om du börjar höra förslag om att deras värld mår bättre utan dem, eller om du vill dö, avfärda dem inte som enbart ångest. Om du märker att din tonåring har gett bort värdefulla ägodelar, kan det tyda på en ”uppgörelse av affärer” innan de vidtar åtgärder.
Även om de ovannämnda tecknen indikerar andra beteenden, är det säkert att vidta åtgärder och prata med din tonåring. Om du inte kan få honom att öppna upp för dig, rådgör med en professionell som är specialiserad på att förebygga självmord.
Framför allt annat, var där och låt ditt barn veta att han är älskad, och vilka problem han upplever nu kommer att blekna i relevans och svårighetsgrad med tiden. Ett populärt mantra lyder, ”självmord är en permanent lösning på ett tillfälligt problem.” Se till att de vet det.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022