Grattis! Du har blivit gravid!
Du har säkert tusentals frågor – kanske kan några av böckerna nedan hjälpa dig på din resa?
1. Min graviditet: en veckodagbok av Therese Sok, Jonny Rosengren (2017)
Grattis! Du är gravid!
Graviditeten är för många en tid av förundran och förväntan men också av illamående, trötthet, oro och kanske en växande irritation över att inte kunna knyta sina egna skor.
I den kombinerade fakta- och dagboken Min graviditet får du vecka för vecka veta hur bebisen har det och vad som händer i magen, samtidigt som du kan fylla i hur du mår, vad du tänker och känner just nu.
Korta faktatexter, bland annat om vad som händer hos barnmorskan, om ultraljud och om vad man bör äta som gravid, varvas med frågor för dig att besvara i väntan på en ny liten människa.
Boken hjälper dig att minnas nio helt unika månader, för hur omöjligt det än kan låta under tiden det pågår, kommer du att glömma hur det var: Vilken vecka var det han hickade så mycket i magen? , Hur var det egentligen, när slutade jag må illa?.’
2. Vi Föräldrars stora bok om barn: graviditet, förlossning, föräldraskap, barn 0-6 år av Maria Zamore, Maria Fröjdh (2015)
En helt nyskriven bok om barn 0 till 6 år för 2010-talets föräldrar. Den mest moderna i sitt slag med härliga nytagna bilder. Ett oumbärligt stöd för alla som lever med små barn. Boken är utgiven tillsammans med tidningen Vi Föräldrar, den största auktoriteten på barn och föräldraskap i Sverige.
Vi föräldrars stora bok om barn ger dig svaren på det du funderar över. Du får ta del av det allra senaste om att vänta och få barn och om barnets utveckling under de första åren. Här bidrar ett åttiotal av Sveriges främsta experter på bland annat graviditet, förlossning, adoption, föräldraskap, hälsa och barnsäkerhet. Här kan du läsa om amning, flaskmatning, sömn, genus och uppfostran, ämnen som ständigt debatteras. Och här får du stöd i det roligaste och svåraste som finns: Att vara förälder!
Vi Föräldrars stora bok om barn består av tre delar:
Del 1, Vänta barn: Graviditet, förlossning och adoption.Del 2, Ditt barn: Barnets utveckling – och det som kan vara aktuellt i olika åldrar.Del 3, Att vara förälder: Mer om amning, mat, sömn, hälsa, barnsäkerhet och föräldraskap.
3. Graviditet, hälsa och träning av Cecilia Fridén, Birgitta Nordgren, Susanne Åhlund (2011)
Den här boken tar upp anatomiska och fysiologiska anpassningar av kroppen under och efter graviditeten, och hur olika graviditetsrelaterade besvär kan förebyggas och behandlas med fysisk aktivitet och träning. Traditionellt har kvinnor avråtts från fysisk aktivitet och träning under och efter graviditeten, men riktlinjerna för träning har snabbt förändrats och blivit mindre restriktiva.
Nu diskuteras snarare alla fördelar med att vara fysiskt aktiv, precis som hos övriga befolkningen. Information om kost, alkohol och tobak ges rutinmässigt till alla blivande föräldrar men information kring fysisk aktivitet och träning är ännu inte lika självklar. Vidare är övervikt och fetma ett ökande problem i samhället, så även hos gravida kvinnor.
Detta problem belyses i boken. Boken vänder sig till alla yrkesgrupper som arbetar med gravida kvinnor. Men även andra intresserade kan dra nytta av boken då den innehåller praktiska övningar och tips för vanliga problem såsom graviditetsrelaterade länd- och bäckenbesvär och inkontinens.
Författarnas förhoppning är att öka kunskapen inom detta viktiga område och efterlyser ett utökat tvärprofessionellt samarbete mellan olika yrkesprofessioner inom mödrahälsovården där till exempel barnmorska, dietist, läkare, sjukgymnast och uroterapeut bör ingå.
4. Gravidkraft: hälsa genom rörelse och träning av Emma Regberg Lundborg (2017)
Till den gravida kvinnan, mamman, den nyfikne, den kunskapstörstande. Till dig som vill förstå mer om hur graviditeten påverkar kroppen. Gravidkraft handlar om kroppens tillgångar. Om att underhålla kroppen med rörelse, styrka, energi och välmående under graviditet. Emma Regberg Lundborg är fysioterapeut och specialiserad inom kvinnors hälsa. I Gravidkraft väver hon samman fakta om kroppsliga förändringar med praktiska tips och råd till den gravida kvinnan. Boken tar upp fakta från aktuell forskning och utgör en övergripande guide av hur kroppen påverkas samt hur träning och rörelse kan bidra till god hälsa under graviditet.
5. Mammamage: träna rätt och smart efter graviditeten av Katarina Woxnerud (2016)
I stort sett alla kvinnor riskerar att få en bestående gravidkula på magen om de tränar fel efter graviditeten. I Mammamage: Träna rätt och smart efter graviditeten visar Katarina Woxnerud steg för steg hur man bör träna efter förlossningen.
När Katarina Woxnerud lanserade appen Mammamage 2013 tog hon tag i ett problem där okunskapen inom vården är stor – diastasis recti, eller, separerade magmuskler efter graviditet. Under graviditeten töjs magmusklerna ut i takt med att barnet växer. Samtidigt som bukhinnan och bindväven töjs ut så dras magmuskelhalvorna åt vardera sidan. Linea alba – bandet i mitten av magen där musklerna fäster – breddas. I värsta fall ’separeras’ magmusklerna, s.k. diastasis recti, vilket kan leda till bråck, mag- och tarmproblem, ont i ryggen m.m. Därför är det väldigt viktigt att man tränar på rätt sätt efter förlossningen.
Men oavsett om man drabbas av disatasis recti eller ej – detta är träningsråd som alla gör klokt i att följa när man vill börja träna efter en graviditet. Många kvinnor kan vittna om hur de fått en permanent ”mammabula” på magen efter det att de tränat för hårt eller fel efter förlossningen. För många är det mentalt påfrestande att inte längre känna igen sin kropp efter graviditeten, men så behöver det inte vara. Även om det var några år sedan man födde barn så kan man använda sig av Katarinas träningsprogram för att få bukt med sin putande mammamage.
Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler och även Sveriges främsta auktoritet när det gäller träning efter graviditeten. Hon har varit så väl tidningen MåBras som Taras personliga tränare. Hon förekommer även i radio och tv, t.ex. TV4:s Nyhetsmorgon.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022