5 böcker du måste läsa inför en förlossning

Det finns få stunder i livet som är så pass känslofyllda som den inför ens förlossning, oberoende ifall man är partner eller personen som går igenom det.

Vi har därför tagit oss friheten att lista vad vi anser vara 5 bra böcker du måste läsa inför din förlossning. Det här är böcker som passar både män och kvinnor.

1. Förlossning: bli en delaktig partner av Anna Tallwe (2020)

Många partners upplever att ”man står bredvid” under förlossningen – det behöver inte vara så. Förlossning – bli en delaktig partner, är en handbok som ger dig som ska vara stöd under en förlossning konkreta tips på vad du kan göra för att känna dig delaktig och lindra smärtan hos den födande.

Boken ger dig en ökad förståelse för din roll under förlossningen och vad du kan förvänta dig. Detta stärker ditt självförtroende och gör att ni båda kan känna er tryggare inför födseln och mer som ett team. En ökad trygghet ökar möjligheten till en positiv upplevelse och den bästa möjliga starten för er nya familj.

2. Mammaroll & snippkontroll: du och din kropp året efter förlossningen av Mia Fernando, Louise Winblad (2018)

Vad händer med kroppen efter en förlossning? Detta är ett ämne många nyblivna mammor behöver och vill prata om. Många känner sig oroliga och osäkra, vad har hänt med min kropp egentligen?

Man vet inte vart man ska vända sig och vad som är normalt eller inte. Mitt upp i alla de där funderingarna ska man ta hand om ett nytt litet liv och hela ens tillvaro har liksom gjort en kullerbytta.

Se även  Gör städningen roligare med 3 bra böcker

Det är lätt att känna sig ensam. Man ser på sociala medier hur alla andra klarar allt galant. Inte en enda verkar ju ha ont i rumpan eller ett icke-existerande sexliv! Vissa är jättebra på att ställa frågor, kräva hjälp, lyfta tankar och oro.

En del är mindre bra på det, kanske är den här boken allra mest för dem. För de som bara vill veta lite mer om kroppen efter en graviditet och en förlossning. Som vill ha svar på sina undringar om det här verkligen är normalt.

Hur känns ett begynnande framfall? Hur ska min snippa se ut? Ska jag verkligen kissa på mig varje gång jag nyser? Hur mycket hemorrojder man stå ut med? Kommer jag någonsin vilja ha sex igen?

3. Föda barn: barnmorskornas guide till din förlossning av Hanne Fjellvang, Hanna Ulfsdottir, Linn Richter (2019)

Att föda barn är en upplevelse olik alla andra. Att så mycket smärta kan vara normal. Att förlossningar kan skilja sig så mycket åt. Att det kan vara så omöjligt att föreställa sig hur det ska bli. Att det ska komma en ny människa!

Författarna till Föda barn är alla barnmorskor med lång erfarenhet. De är övertygade om att kvinnan, genom kunskap om vad som händer i kroppen och varför det känns som det gör, kan uppleva mindre rädsla och större trygghet och därmed lättare hantera födandets alla olika delar och utmaningar.

De tar upp fakta om hur kroppen fungerar och vad som händer under varje steg av födandet. De utelämnar inget, förskönar inte, utan ger svar på allt man kan vilja veta inför förlossningen och förberedelserna inför den. Här finns bland annat handfasta råd om alla sorters smärtlindring, om mental träning och partnerns roll. Genom hela boken finns personliga förlossningsberättelser som visar på bredden i känslor och upplevelser kopplade till födande.

Se även  5 bästa böckerna om graviditet du måste läsa

Föda barn är en uppdaterad och helt omarbetad nyutgåva av Förlossningshandboken från 2009.

4. Föda barn med stöd: maximera din chans till en trygg förlossning av Märta Cullhed Engblom (2020)

Födande kvinnor i Sverige idag måste de självklart bli behandlade som patienter när de kliver över tröskeln till förlossningsavdelningen? Eller finns det bättre modeller för hur för loss ningar kan gå till?

De frågorna har Märta Cullhed Engblom funderat över ända sedan hon utbildade sig till barnmorska. I Föda barn med stöd berättar hon om sina uppleve l ser av traditionell förlossningsvård och om hur hon ser på olika alternativa metoder som sätter den födande kvinnans egna krafter och behov i fokus.

I bokens första halva, Berättelser om födande , skriver fjorton kvinnor om sina erfarenheter av för lossningar som skett mera på deras villkor än på vårdapparatens oavsett om de skett i hemmet eller på sjukhuset.

Märta Cullhed Engblom är barnmorska och doula. Hon har arbetat med förlossning och eftervård på Akademiska sjukhuset i Uppsala, BB Stockholm och Södra BB. Hon håller även kurser, före läser och driver bloggen Föda med stöd .

UR BOKEN
Födandet som källa till lust och glädje

Varje kvinna har rätt att göra anspråk på sin egen förlossning. Det gäller både den kvinna som vill föda med all medicinsk hjälp som går att få och den som vill föda utan ingrepp. Det gäller också den kvinna som vill föda med smärtlindring och den som vill upptäcka smärtans potential i förlossningsförloppet.

Många kvinnor i den här boken vittnar om hur den bubbla av stöd som de tog med sig in på sjukhuset blev avgörande för att de skulle lyckas behålla huvudrollen i sin egen förlossningsfilm. Födande är inte rocket science. Det krävs inte alltid medi cinska ingrepp för att föda barn till världen.

Meningen har aldrig varit att födande kvinnor ska finnas till för sjukhusens skull. Den medicinska hjälpen ska framför allt finnas där för vår skull om eller när vi behöver den. Den största kunskapen om födande har de födande kvinnorna själva. Därför måste vi börja lyssna mer lyhört på dem.

Se även  Gör städningen roligare med 3 bra böcker

Märta Cullhed Engblom

5. Ta hand om din kropp efter förlossningen av Caroline Karlsson (2017)

Under en graviditet genomgår kvinnans kropp många förändringar och det kan ta tid innan kroppen återhämtar sig. Forskningen i dag visar att det är viktigt att rehabilitera kroppen efter en graviditet eftersom den inte återhämtar sig helt på egen hand.

Vad kan man då göra och när kan man sätta igång att träna?

I broschyren Ta hand om din kropp efter förlossningen får du grundläggande kunskap om hur din kropp – med fokus på bäckenbotten, mage och rygg – påverkas under en graviditet och viktigast: hur du återhämtar dig på bästa sätt utan att komma till skada.

Den tar upp besvär såsom urinläckage och magdelning (diastas) och råder dig om när du ska söka vård. Du får kunskap om hur du successivt bygger upp dina muskler igen och råd om hur du kan tänka kring träning såsom löp- och styrketräning efter en graviditet.

Om författaren

Caroline Karlsson är leg. fysioterapeut, med en gedigen kunskap och erfarenhet från primärvården, och har en magisterexamen i Idrottsvetenskap med inriktning på träning efter graviditet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇