3 böcker av Fredrik Reinfeldt du måste läsa

Fredrik Reinfeldt har skrivit ett antal böcker genom årens gång.

Nedan följer en lista över 3 av böckerna vi rekommenderar.

1. 3 november 2020 ödesvalet: om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning (2020)

3 november 2020 avgörs vår generations viktigaste val i USA. Donald Trump utmanar gränsen för hur en president kan bete sig och med honom har världens förmåga att hantera konflikter, säkra öppen handel och ta sig an klimatutmaningen försvagats.

Fredrik Reinfeldts bok är en fördjupande genomgång av USA:s demokrati och politiska system.

Den förklarar vad som står på spel och vad det är som avgör vem som väljs till president i november – och vilken värld det leder till på 2020-talet.

2. Halvvägs (2015)

»Den 17 september 2006. Jag sitter ensam med två tal framför mig. Valrörelsen är över, vallokalerna har stängt och runt om i landet räknas röster. Det är jämnt.

Hela mitt politiska liv passerar för mitt inre. Alla mina drömmar och alla mina planer, men också vetskapen om att allt är minuter från att förändras. Halvvägs är min berättelse om hur jag hamnade här och vad som hände därefter.«

Hur blir man statsminister? Från elevrådet till Rosenbad, från MUF till Bryssel – Halvvägs är Fredrik Reinfeldts egen berättelse om tjugofem år i svensk och internationell politik.

Reinfeldt skriver om en ung samhällsintresserad man som strax efter sin 40-årsdag blev Sveriges statsminister. Han skildrar sin uppväxt i förorter till Stockholm och sin väg in i politiken.

Han beskriver konflikterna i ungdomsförbundet och tiden ute i kylan, hur han tillsammans med Anders Borg ändrade sitt partis politik och lade grunden för Nya Moderaterna, och hur han därefter tog initiativ till Alliansen.

Se även  Mary Shelleys 3 bästa böcker du måste läsa

Fredrik Reinfeldt vann två val och var statsminister i åtta år, och under hans tid uppmärksammades Sverige internationellt för sitt höga reformtempo och för regeringens sätt att hantera den svåra finanskrisen.

Han berättar här om tiden som toppolitiker både i Sverige och i världen, om människor han mött och arbetat med, om makt och svåra avgöranden, men boken ger också unik insyn i hur vardagen kan se ut för en svensk statsminister.

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister under två mandatperioder och skaparen av Nya Moderaterna. Han var partiordförande i elva år och har varit aktiv i svensk och internationell politik i över ett kvarts sekel. Nu, precis efter att han fyllt femtio, skriver han om sina år i politiken.

3. Nya livet: om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma igång vid 25 (2016)

Vad händer när vi revolterar mot hur det var tänkt att vi skulle leva våra liv?

Idag lever vi nya liv, med en annan syn på jobb, livsfaser och åldrande.

Vi är unga längre, vi går tillbaka till skolbänken samtidigt som barnen tar studenten – och vi avslutar livet med 25 års pigg pensionärstillvaro.

Men har vårt samhälle hängt med i förändringen? I våra nya liv finns nya möjligheter, men också en risk att människor tappas bort och hamnar utanför.

Med en tro på människan, en vilja att se möjligheter för alla och en insikt om att livet faktiskt kan börja flera gånger spanar Fredrik Reinfeldt in en ny global trend.

Med tankar kring möjligheter – och ett och annat förslag till lösning på de utmaningar som väntar bakom hörnet. Efter succén med boken Halvvägs är före detta statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt tillbaka, nu med ett helt nytt ämne.


Vem är Fredrik Reinfeldt?

Fredrik Reinfeldt, (född 4 augusti 1965, Stockholm, Sverige), svensk politiker som var den konservativa statsministern som suttit längst i Sveriges historia (2006–14).

Se även  3 böcker av Per Wästberg du måste läsa

Även om Reinfeldt föddes i Stockholm tillbringade han en del av sin tidiga barndom i London, där hans far arbetade som konsult för Shell Oil Company. Familjen återvände till Sverige i slutet av 1960-talet. Under sin värnpliktstjänstgöring valdes Reinfeldt till vice ordförande i Centrala värnpliktiga rådet (1985–86). Han studerade företagsekonomi och ekonomi vid Stockholms universitet, där han var styrelseledamot för Svenska Studenternas Riksförbund innan han tog sin kandidatexamen 1990.

1991 valdes Reinfeldt in i riksdagen, Sveriges riksdag. Han innehade ett antal poster i styrelsen för Moderaternas ungdomsflygel, inklusive ordförande i dess verkställande utskott (1992–95). I kölvattnet av Moderaternas valförlust 1994 fördömde Reinfeldt offentligt ledningen och allierade till förre statsministern och Moderatpartiets ledare Carl Bildt. Som ett resultat av detta hölls Reinfeldt utanför betydande politiska poster fram till 1999, då Bildt avstod partiledningen till Bo Lundgren.

När Lundgren avgick 2002 var Reinfeldt den mest sannolika kandidaten till succession och 2003 valdes han till ledare för Moderaterna. Förutom att betona skattesänkningar (en partipolitisk prövosten) riktade Reinfeldt sin uppmärksamhet mot att minska det svenska folkets beroende av välfärdsstaten genom att föreslå olika reformer, som sänkta arbetslöshetsersättningar, som syftade till att sänka arbetslösheten. Till riksdagsvalet 2006 bildade Moderaterna en allians med Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Man vann majoriteten av platserna i det hårt omtvistade racet och Reinfeldt efterträdde Göran Persson som statsminister, vilket avslutade Socialdemokraternas 12 år vid makten.

Under Reinfeldts första ämbetsår sjönk landets arbetslöshet, och hans administration övervakade sänkningar av både skatter och arbetslöshetsersättningar. 2009 började han sin sexmånadersperiod som roterande ordförande för Europeiska rådet, Europeiska unionens högsta beslutande organ, och hans mandatperiod ansågs allmänt vara en framgång. Året därpå fick han ytterligare beröm för sin hantering av den svenska ekonomin, som fick en stark återhämtning efter att ha kämpat i spåren av den globala finanskrisen 2008. I valet i september 2010 fick Moderaterna 30 procent av rösterna, dock hans center-högerkoalition saknade majoritet. Reinfeldt bildade därefter en minoritetsregering månaden därpå.

I avsaknad av absolut majoritet höll Reinfeldts koalitionsregering en relativt låg profil 2011. Den förespråkade politiska kompromisser där det var nödvändigt, som i frågan om karaktären av svenskt deltagande i NATO:s militära ansträngningar för att skydda rebeller engagerade i störtandet av Muammar al-Qaddafi i Libyen. Efter starka krav från Socialdemokraterna tillät Reinfeldts regering inte sina Gripen-jaktflygplan att delta i bombuppdrag utan begränsade istället deras deltagande till spaningsflyg. När arbetslösheten klättrade till över 7,5 % 2012 genomgick Reinfeldts finansminister Anders Borgs politik en stor förändring. Efter att ha betonat vikten av att minska de offentliga utgifterna för att generera ett överskott i statsfinanserna över en konjunkturcykel, försökte regeringen stimulera ekonomin genom en rad åtgärder, inklusive en ytterligare sänkning av inkomstskattesatsen.

Se även  Harold Robbins 5 bästa böcker

Samtidigt fortsatte obalansen att växa mellan de mer rika svenskarna och de som saknade jobb och bra inkomster. I maj 2013 skakades landet av upplopp i ett antal svenska städer, framför allt i Stockholms förorter, där unga militanta demonstranter – många av dem från invandrarfamiljer – satte eld på hundratals bilar. Som svar på den utvecklingen vände den svenska väljarkåren sig bort från Reinfeldt i riksdagsvalet i september 2014, där hans center-högerallians stod för cirka 39 procent av rösterna, jämfört med cirka 13 procent för de invandrarfientliga Sverigedemokraterna och cirka 44 procent. för den rödgröna koalitionen ledd av socialdemokraterna. När Reinfeldt lämnade in sin avgång stod Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven redo att bilda en minoritetsregering.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇