1. Socialdemokrater möter invandrare : arbetarrörelsen, invandrarna och främlingsfientligheten i Landskrona
I få städer har socialdemokraterna haft en så dominant ställning som i Landskrona under 1900-talet. Länge har också invandrare kommit dit, som arbetskraft eller på flykt undan krig och förtryck i sina ursprungsländer. Men trots arbetarrörelsens uttalade engagemang för att invandrarna ska välkomnas och integreras väl tycks främlingsfientliga strömningar ha fått ett särskilt starkt fäste i Landskrona.
I Socialdemokrater möter invandrare analyserar historikern Hans Wallengren arbetarrörelsens sätt att hantera invandring, segregation och främlingsfientlighet i Landskrona efter 1945. Han blottlägger attityder, handlingar och tänkesätt som påverkat arbetet och format arbetarrörelsens politik på den lokala nivån. Finns det kanske även ett samband mellan dessa förhållningssätt och framväxten av främlingsfientliga opinioner och partier?
Genom att belysa utvecklingen i ett längre tidsperspektiv kan vi upptäcka generella mönster och förändringsprocesser som inte låter sig fångas i en enbart samtidsorienterad betraktelse. Författaren beskriver och analyserar fenomen som boendesegregation, valrörelser och flyktingmottagande ur ett historiskt perspektiv och bygger sin studie på ett brett källmaterial från bland annat arbetarrörelsen, kommunala organ och lokalpressen.
Socialdemokrater möter invandrare : arbetarrörelsen, invandrarna och främlingsfientligheten i Landskrona är tillgänglig som e-bok.
2. En marsch mot avgrunden
I denna bok skildrar två av de mest erfarna politiska bedömarna i landet den kris som drabbade Socialdemokraterna efter valnederlaget 2010, det sämsta val partiet gjort sedan den allmänna rösträtten infördes 1921.
Sveriges Televisions politiska kommentator Margit Silberstein berättar om dramatiken kring Mona Sahlins avgång och valet av den tämligen okände Håkan Juholt. Vem drev på och vilka var emot? Spelet kring partiledarfrågan pågick i offentlighetens skoningslösa ljus och avslöjade en partiledning i kris. Silberstein står mitt i händelsernas centrum och ger med hjälp av ett stort antal intervjuer en initierad bild av händelseförloppet. Ett raffinerat maktspel avslöjas.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap, sätter partiets kris i ett historiskt perspektiv och analyserar striderna mellan partiets olika fraktioner. Vad handlar egentligen maktspelet om? Möller försöker också förklara varför Håkan Juholt blev partiledare och varför han misslyckades i den rollen.
Berättelsen om Håkan Juholts tio månader som partiledare är en sällsam historia om ett av Sveriges starkaste maktcentrum. Hur hamnade Socialdemokraterna i detta kristillstånd och vilka bär ansvaret. Författarna Möller och Silberstein lägger ett politiskt högspänningspussel som inte släpper taget om vare sig Juholt eller läsaren.
En marsch mot avgrunden är tillgänglig som e-bok.
3. När vinden vände : Olof Palme 1969-1986
Olof Palmes väg till makten gick spikrakt. Hans tid som statsminister började i ett guldläge. Sverige låg i topp i den internationella välståndsligan, socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen. Under 70-talets första år genomfördes den mest omfattande reformvåg vårt land har sett och Palme blev en självklar samtalspartner för den tredje världens ledare, från Fidel Castro till Indira Gandhi. Ingenting verkade kunna hota Olof Palme och hans parti.
Men bara två månader efter att Palme blivit ordförande för socialdemokraterna gick 5.000 gruvarbetare ut i strejk och gjorde slut på myten om Sverige som landet utan klasskonflikter. Sedan följde slag i slag politiska nederlag – i förlustvalet 1976 förlorade socialdemokraterna makten för första gången på 44 år – och personliga skandaler som IB- och Geijeraffären.
Olof Palmes drivkrafter var politikens glädje och övertygelsen att världen gick att förändra. Vad hände med dem när vinden vände? När vinden vände är andra delen av Kjell Östbergs biografi om Olof Palme och behandlar hans tid vid makten fram till mordet. Kjell Östberg är professor vid det samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. ”Jag tycker mycket om hans bok. Den är cool och varm på samma gång, med en saklighet som får mig att tro att vi nu, till sist, kan betrakta ikonen Olof Palme utan raseri, och utan hjältedyrkan.” P. O. Enquist, Expressen
När vinden vände : Olof Palme 1969-1986 är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023