1. Haja ADHD : om nuets förbannelse, hjärnans skärmsläckare och vikten av dagdrömmeri
Haja ADHD tar med dig på en spännande och initierad djupdykning i, inte bara hur det är vid ADHD, utan också varför.
Varför har personer med ADHD så svårt för att njuta av framtida segrar, och på vilket sätt hänger det ihop med avhoppade utbildningar och drogers lockande låga?
Är det psykedeliska drömspel som hjärnans skärmsläckare (default mode network) bjuder oss på bara ett ointressant bakgrundsbrus, eller rent av huvudpersonen i den nya tidens förståelse för vad ADHD egentligen är?
Hur kan det dagdrömmeri man tidigare trodde bara var ett meningslöst tidsfördriv nu kommit att betraktas som själva grundförutsättning för det vi kallar jag?
Hur kan jammande jazzmusiker skapa förståelse för hur grupper av hjärnregioner spelar tillsammans, men också duckar för varandra?
Hur kan ADHD vara så starkt kopplat till risker, eller rent av undergångsfaktorer, men samtidigt ha psykiatrins bästa prognos?
Hur kan ADHD-mediciner skynda på tillväxten av de regioner i hjärnan som är försenade vid ADHD, och hur kan fysisk aktivitet via delvis samma mekanismer hjälpa personer med ADHD?
Med förvånansvärd lätthet förmedlar Björn Roslund avancerad kunskap som gör skillnad i hur vi ser på och kan leva med ADHD. Boken är därför skriven för dig som själv har ADHD, anhöriga och för dig som vill lära dig mer.
Haja ADHD : om nuets förbannelse, hjärnans skärmsläckare och vikten av dagdrömmeri är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Adhd – Från duktig flicka till utbränd kvinna
ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar.
Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.
Lotta Borg Skoglund är överläkare och forskare och en av grundarna till SMART Psykiatri. Hon har tidigare givit ut Lyssnar din tonåring? (tillsammans med Liria Ortiz).
Lotta Borg Skoglunds egna ord:
”Under mina år som läkare har jag träffat många flickor och kvinnor som kämpat så hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv. Trots intelligens, trots begåvning och livsklokskap, trots vita knogar och ständiga omstarter berättar de för mig att de bara inte får livet att fungera.
Tyvärr har vare sig forskningen eller vården haft ett särskilt stort intresse för flickors och kvinnors unika utmaningar vid adhd och kunskapen om den här stora gruppen av kämpande människor är fortfarande skrämmande låg. Den här boken är till er.”
Presscitat
”Jag ser hur tufft mina adhd-patienter har det, så jag känner ett ansvar att stå upp för dem. Det är därför jag finns där ute och sprider kunskap och ger svar på tal.”
”Den vanligaste missuppfattningen i media är att alla skulle ha en släng av adhd. Så är det naturligtvis inte och det är fortfarande underdiagnostik som är det allvarligaste problemet.”
Ur intervju i Medicinsk Vetenskap
”Innan jag skrev boken trodde jag att jag skulle gå igenom forskning och möta tusentals artiklar så som man gör i ett avhandlingsarbete. Men här gick det på en eftermiddag i stort sett.
Det finns mycket lite högkvalitativ forskning om flickor och kvinnor med ADHD både från Sverige och internationellt utöver Svenny Kopps ovärderliga långtidsuppföljningar. I stort sett så är 99% av all forskning och alla studier av ADHD gjorda på och av män.”
Ur intervju i Attentions medlemstidning
Adhd – Från duktig flicka till utbränd kvinna är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Joakims överlevnadsguide till adhd
Joakims överlevnadsguide till adhd är en snabbläst handbok om hur du tar mer kontroll över din adhd. Den är sprängfylld av lösningar. Enkla tips du kan prova direkt. Inga tips funkar för alla, men du hittar garanterat något du har nytta av.
Det här är främst en bok för vuxna med adhd – men även anhöriga, kollegor, vårdpersonal och nyfikna som vill veta mer om adhd. Om du är ute efter de vanliga psykologtexterna och tjocka böckerna bör du läsa någonting annat.
I den här boken har Joakim Hedström samlat verktygen som fick honom att gå från sjukpensionär till att jobba heltid, något läkarna sa var omöjligt.
—
”Joakims överlevnadsguide till adhd är en underbar bok som utan krusiduller beskriver hur vardagen kan gestalta sig. […] Ett genomgående budskap är att våga ta ansvar och förstärka det som fungerar. En välfylld guide som rekommenderas varmt!”
– Katharina Jacobsson, BTJ-häftet nr 11/2019
”Boken är i många delar skriven med en stor portion humor utan att för den skull ta bort allvaret i råden som ges. Den har ett litet format (10 x 14 cm) och är lättläst men ger väldigt mycket och riktar sig till alla med adhd, anhöriga och inte minst de som vill förstå människor med denna funktionsnedsättning.”
– Habilitering & Hälsa, Region Stockholm
”Joakims adhd-råd riktar sig till oss alla.”
– Skolledaren, nr 4 2019
”En snabbläst och enkel handbok med massor av tips på hur man tar kontroll över sin adhd.”
– Region Värmland, lästips för unga med psykisk ohälsa
”En väldigt bra bok. Personlig, full av tips och hoppfull. Den visar att det går att hitta en väg fram. Det är ett otroligt viktigt budskap till dem som har svårt att orka och som helt felaktigt tror att de är ‘dumma’.”
– Henrik Heslyk, leg. psykolog
”Kort, inbjudande, rakt på sak och ärlig. Den här ska jag rekommendera till många.”
– David Brohede, leg. psykolog
Joakims överlevnadsguide till adhd är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
4. Föräldraboken om ADHD
Det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop. Det är ännu svårare att få vardagen att gå ihop om du behöver lägga energi på saker som du vanligtvis inte behöver lägga energi på.
Konflikthantering, noggrann planering av enkla aktiviteter, förtydligande instruktioner. Att vara förälder till ett barn eller en ungdom med ADHD kan vara en utmaning.
Den här boken hjälper är fylld med värdefulla tips och tricks för hur du ska få vardagen att fungera enklare.
Lena Westholm är en svensk författare och leg. psykolog.
Hon har en mångårig erfarenhet av arbete med barn och ungdomar med ADHD-diagnos.
Föräldraboken om ADHD är tillgänglig som ljudbok.
5. Coolt med ADHD
Hon försöker verkligen titta på siffrorna. Försöker att inte lyssna på alla de små små ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nåt. De sitter ju oberörda. Som robotar. Hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden.
Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar. Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD.
Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.
Röster om boken:
”Livet med ADHD, precis som det är. En bra inblick i ADHD och hur det är att vara förälder till ett barn med ADHD. En jättebra bok!”
/Bo Hejlskov Elvén Leg./auktoriserad psykolog/Clinical psychologist
”En jättebra bok. Kändes som den handlade om mig och min dotter (fast jag är också som Alice). Inget konstigt med andra ord. Rock n roll.” / Caroline af Ugglas
”Man blir varm i hjärtat av denna fina lilla bok – både som yrkesmänniska och som förälder. Mycket att känna igen sig i, även om förstås alla barn med ADHD är olika. En bok som alla coola barn med ADHD, deras anhöriga och de som möter barnen i skola, fritidsverksamhet mf.l borde läsa.” / Annika Brar, verksamhetschef VO Autism & ADHD, Habilitering & Hälsa, Stockholms Läns Landsting
”Vilken fantastisk bok!
Den här boken kommer hjälpa många … Tack för det du gör för min dotter och alla andra i hennes situation.” / Malin Sääf, speciallärare
”Boken är lätt att känna igen sig i, väcker mycket känslor både som diagnostiserad och anhörig. En viktig bok som berör! Fungerar också perfekt som diskussionsunderlag, kan se ungdomar i grupp arbete kring boken.” / Jessica Hjert Flod, psykolog
”Vilken toppenbok! Så nödvändig! En oerhört viktig bok som ger aha-känslor och kunskaper till alla som möter, eller lever med ADHD.” / Pernilla Alm, författare och lärare
”Vilken viktig bok du har skrivit! Så behövd!” / Lotta Åhman, Barnskötare
”Det här är en bra och viktig bok som borde finnas i alla grundskolor för att öka förståelsen för ADHD.” / Författaren Liz Wennberg
”En lika härlig som viktig bok om att vi med små medel, och genom att tänka lite utanför ramarna, kan underlätta vardagen för barn och ungdomar med ADHD, och faktiskt lära oss något själva också – för det ÄR coolt att inte vara som alla andra.” / Författaren Caroline Säfstrand
”Att få ett inifrånperspektiv på de svårigheter ett barn med ADHD kan möta, ger mer än alla informationsblad. Jag önskar att boken blir läst av lärare och lärarstudenter, som i sin yrkesutövning möter barn och ungdomar med ADHD. Om du öppnar ditt hjärta för dessa barns utsatthet, kan du också lättare stå ut med det som kan vara provocerande i mötet med dem.” / Specialpedagog Katarina Lindquist
”Läs boken som väcker nyfikenhet och hopp inom varje människa.” / Författaren Ebba Range
”Bli berörd och upplev livet från ADHD barnets perspektiv. Få en inblick i hur det kan kännas och genom det förstå hur man kan bemöta barnet på ett bra sätt.
Om vi vuxna förstår och lär oss får vi gladare barn med positiva känslor inom sig. Boken ger tankeställare och tips hur vi vuxna kan tänka.” / Skolsköterska Jenny Nordfors
”Det här är en viktig bokserie som verkligen kommer att kunna göra skillnad för barn med olika former av bokstavsdiagnoser och för alla de som finns i barnens omgivning.
Jag vill rekommendera berättelsen om Alice som ett alldeles utmärkt verktyg för att öppna en diskussion med barn som fått diagnos.
Den är även otroligt värdefull för föräldrar och personal som arbetar med barn i skolan.
Igenkänningsfaktorn är hög för mig som mamma till en tjej med ADHD och en med högfungerande autism och ADD. Jag tycker att ni lyckats gestalta hennes koncentrationssvårigheter och hennes trötthet på ett levande sätt. Bra at
Coolt med ADHD är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
6. På högvarv: Att leva med ADHD
På ytan ser det ut som om Mikael Ressem inte kan ha adhd. Han är framgångsrik deckarförfattare, har en chefsposition inom sjukvården i Gävle och ordnad tillvaro med fru och två barn.
Lever man så kan man inte ha adhd. Det har han läkares ord på.
På högvarv – Att leva med adhd är en inifrånberättelse som få andra kunnat skriva.
Den handlar om kaos, utanförskap, kärlek och en växande insikt om att något var annorlunda. Men den handlar också om en kamp för att få veta vem man är, om en ofta oförstående sjukvård och om att få en diagnos i vuxen ålder. Men mest av allt handlar den om en livsvilja som försätter berg.
Det här är berättelsen för dig som tror att adhd inte är på riktigt, för dig som funderar på om du, eller någon i din omgivning kanske har adhd eller add. Men framför allt är det en bok för dig som har levt och lever med adhd.
Mikael Ressems historia är också en berättelse om allas våra fördomar och varför vi aldrig får sluta att försöka förstå.
På högvarv: Att leva med ADHD är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
7. Fördel ADHD: var på skalan ligger du?
Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, flexibel, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Kanske känner du igen dig själv?
Förmodligen blir du lite förvånad när du hör att dessa positiva egenskaper är typiska för personer med ADHD! Vi som så länge har betraktat denna århundradets diagnos som något som bara för med sig problem.
I dag tror man att dessa delvis nedärvda personlighetsdrag var nödvändiga för att våra förfäder skulle överleva. Den som inte orkade jaga sitt byte eller kunde hyperfokusera på savannen svalt ihjäl eller blev själv ett byte för vilda djur.
Det var helt enkelt en stor fördel att ha vissa egenskaper, som vi i dag betraktar som en diagnos. Vi vet också att vi alla har mer eller mindre drag av ADHD och att vi alla ligger på skalan – vissa långt borta i den ena änden, andra i den helt motsatta.
Lär dig hur du kan vända diagnosen till en fördel, oavsett om det gäller dig själv eller ditt barn, och hur du kan hantera även nackdelarna. Och upptäck det positiva i att vi inte alla är likadana med samma personlighetsdrag. Olika är bäst – vare sig det handlar om familjen eller jobbet!
I lexikon och liknande skrifter kan vi läsa att ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat yttrar sig i koncentrationssvårigheter,
hyperaktivitet och impulsivitet – drag som tillsammans gör vardagen svårare för den som har diagnosen. Allt detta är förvisso sant, men det är samtidigt en grov och missvisande förenkling – inte minst därför att de positiva sidorna av ADHD helt faller i skymundan.
I denna bok vänder överläkaren Anders Hansen på perspektivet och visar hur personer med ADHD också kan ha stora fördelar gentemot andra: de är ofta mer kreativa och flexibla i sitt tänkande, de är orädda och ifrågasättande och vågar i högre grad lita till sin intuition.
Och hyperaktiviteten går inte sällan hand i hand med en särskild förmåga till hyperkoncentration – en förmåga som i rätt sammanhang kan uträtta storverk och rentav haft en avgörande betydelse för människans utveckling som art.
Här vill Anders Hansen visa hur ADHD med rätt stimulans kan vändas till en tillgång, något man kan dra nytta av, i skolan, på arbetsplatsen och i sitt privatliv.
Samtidigt vill han en gång för alla göra upp med den seglivade myten att ADHD är något som bara berör de som fått diagnosen eller uppvisar tydliga symptom; som Hansen illustrerar har vi alla drag av ADHD i någon mån – det som skiljer oss åt är bara var på skalan vi ligger.
Fördel ADHD : var på skalan ligger du? är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
8. Min superkraft!: Så har jag lärt mig älska min struliga adhd
Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. När läkaren sa:
”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare.
ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet.
Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång och rakt in i svenska folkets hjärtan.
Här berättar Viktor om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom.
Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.
Det här är boken som Viktor Frisk önskar att han, hans familj, lärare och kompisar hade kunnat läsa när livet var som tuffast. Han är storebrorsan som hjälper till att visa vägen till hur man kan hantera en vardag med ADHD.
Här erbjuder han sina egna lösningar på det som många ser som ett hopplöst läge – vare sig det handlar om en hyperaktiv tonåring eller en frustrerad omgivning. För i Viktor Frisks värld är allting möjligt. Så länge turbomotorn är igång är det bara att tuta och köra.
Min superkraft! : Så har jag lärt mig älska min struliga adhd är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022