2 ungdomsböcker om sorg att spana in

1. I mitt hjärta finns du kvar: om sorg och saknad av Jennie Persson (2017)

Möt Charlie som säger att han aldrig förstod hur sjuk hans pappa var innan han dog, Leia som brukar besöka sin lillebror på kyrkogården, Amir som har levt med en sjuk pappa hela livet och Esmeralda som bara var fyra år när hennes mamma insjuknade i cancer. I den här boken får vi ta del av unga människors upplevelser av förlust.

Se även  2 ungdomsböcker om självmord att spana in

Jennie Persson har intervjuat barn i olika åldrar, som alla delar erfarenheter av sorg och saknad. Vi får också läsa om tröst och hopp, och hur man går vidare. Psykologen förklarar hur sorg kan ta sig uttryck och ger hand- fasta råd för den som sörjer, och en begravnings entreprenör går sakligt igenom hur det går till vid en begravning.

En bok som ger tröst, stöd och en påminnelse om att man aldrig är ensam i livets svåra stunder.

JENNIE PERSSON är journalist som bland annat arbetat på Kamratposten. Hon debuterade 2014 med Vilken vecka?! När föräldrarna skiljer sig, även den i samarbete med Elin Lindell. ELIN LINDELL debuterade hösten 2006 med Stora Syndboken som fick ett mycket bra mottagande av såväl kritiker som läsare. Elin är journalist, författare och illustratör.

2. Läsning på flera nivåer 2. Sju berättelser om kärlek, sorg och saknad av Emma Brandberg (2017)

Läsning på era nivåer innehåller noveller skrivna i två olika svårighetsgrader, men med bibehållen titel, handling och innehåll.

Se även  3 ungdomsböcker om mobbning som är viktiga

Detta underlättar arbetet i heterogena grupper och möjliggör gemensamma diskussioner även när eleverna kommit olika långt i svenskkunskaperna.

Till varje berättelse nns ordlistor och läsförståelsefrågor att jobba med enskilt eller i grupp. Novellerna utspelar sig i vardagliga och igenkännbara miljöer vilket underlättar elevernas textförståelse.

Detta ger dessutom en gemensam grund för diskussioner kring likheter och skillnader mellan olika kulturer och kulturella företeelser.

Texternas tydligt skönlitterära karaktär kan även verka läsfrämjande och locka eleverna till fortsatt läsning även utanför klassrummet.

Se även  3 ungdomsböcker om psykisk ohälsa att läsa

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇