Kejsaren av Portugallien: Sammanfattning

Jag har lĂ€st ”kejsaren av Portugallien” skriven och utgiven av Selma Lagerlöf Ă„r 1914.”Kejsaren av Portugallien” Ă€r en dramatisk roman som handlar om hur en relation mellan fader och dotter kan vĂ€xa sig sĂ„ otroligt stark att de slutar i galenskap.

Jan i Skrolycka Àr en bitter fattig man, men dÄ han en dag fÄr en dotter Klara Fina Gulleborg förÀndras allt. Relationen som skapas mellan dem Àr inget annat Àn ren faderskÀrlek.

Men i den hÀr texten ska inte jag skriva om den vackra men relationen som skapas mellan fader och dotter, istÀllet ska jag skriva om varför den hÀr boken Àr sÄ lÀsvÀrd. Detta kommer jag göra genom att koncentrera mig pÄ tre saker ur boken nÀmligen sprÄket, karaktÀrerna och miljöerna.

SprÄket i en bok Àr vÀldigt viktigt för att göra en bok lÀsvÀrd. Hur vida man tycker om en boks sprÄk Àr vÀldigt inviduellt, beroende pÄ om man lÀser mycket böcker och vilket skrivsÀtt man som person Àr van vid att lÀsa. Eftersom boken Àr skriven 1914 sÄ Àr det ett gammeldags sprÄk i boken med mÄnga Àldre utryck.

Jag ser detta som nĂ„got bra dĂ„ jag personligen Ă€lskar det Ă€ldre sprĂ„ket, eftersom det ger hela boken en större inlevelse. Helt plötsligt befinner man sig 200 Ă„r bakĂ„t i tiden, man befinner sig pĂ„ samma plats som karaktĂ€rerna i boken. Detta styrks Ă€ven genom de ”replikerna” som hon anvĂ€nder sig av, dĂ„ nĂ„gon pratar.

Starka karaktĂ€rer Ă€r viktigt för att en bok ska fĂ„ en bra handling. I ”kejsaren av Portugallien” finns det mĂ„nga olika karaktĂ€rer, men den jag vill prata om Ă€r Jan i Skrolycka. Redan frĂ„n de första sidorna i boken fĂ„r vi lĂ€ra kĂ€nna Jan, men vad som verkligen gör Jans karaktĂ€r sĂ„ stark Ă€r hans mĂ€ktiga kĂ€rlek till Klara gulla som vi stĂ€ndigt fĂ„r en pĂ„minnelse om.

NÄgot som jag tycker Àr viktigt Àr hur vi fÄr lÀra kÀnna personerna i boken. Selma lÄter hos lÀra kÀnna Jan genom att vi fÄr följa hans tankegÄngar och nÄgot som fascinerar mig Àr han hela tiden lyckas komma pÄ förklaringar till varför Klara Gulla inte hör av sig. Förmodligen Àr det en försvarsmekanism som Jan utvecklar dÄ han inte vill möta sanningen ansikte mot ansikte.

Att fĂ„nga miljön som boken utspelar sig i gĂ„r att göra pĂ„ olika viss. Det som gör miljöbeskrivningarna sĂ„ bra i ”Kejsaren av Portugallien” Ă€r hur Selma med fĂ„r en att se hela scenen framför sig. Som till exempel nĂ€r Jan och hela byn traskar ivĂ€g mot kyrkan pĂ„ julottans morgon. Hon beskriver hur Jan ser de smĂ„ trollen gömma sig inne i skogarna och hur mörkret skingrar sig kring det lĂ„nga tĂ„get av byborna.

En annan faktor till den kÀnsla man fÄr för miljöerna Àr nÀr nÄgon i boken talar, jag kan nÀstan höra hur Lars i Falla stÄr och skriker under aktionerna, och hur prÀsten predikar inför folket.

Sammanfattningsvis sĂ„ skulle jag vilja rekommendera ”kejsaren av Portugallien” dĂ„ det Ă€r en otroligt bra bok som har allt. Det Ă€r inte bara en bok utan ett kulturminne som bör lĂ€sas dĂ„ det ger oss en kĂ€nsla för Sveriges historia.

KĂ€lla: https://sebbelito95.wordpress.com/2012/11/27/kejsaren-av-portugallien-sammanfattning/

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇