Sammanfattning: Alkemisten av Paulo Coelho

Sammanfattning: En pojke driver omkring ute pÄ herdarna och vallar sina fÄr. Men en Äterkommande dröm fÄr honom att undra över om det Àr hans rÀtta kall i livet. Kanske Àr hans drömmar ett tecken? Kanske finns sÄna tecken överallt för att hjÀlpa mÀnniskorna att följa sina levnadsöden? I sÄ fall borde han kanske följa sin dröm och resa till Egypten för att leta efter en skatt vid pyramiderna!

En feel good bok som vÀckte mycket positiva kÀnslor och Àven tankar. Den kÀndes vÀldigt unik, jag har aldrig tidigare lÀst en bok som bygger helt pÄ tanken att vÄga följa sitt hjÀrta. Boken var fint skriven, Àven om sprÄket var enkelt, med mÄnga reflektioner över omvÀrlden. Tankarna var vackra och optimistiska som t.ex. att din dröm Àr en del av universums vilja. Den blev inte heller trÄkig eller seg trots att den kunde ha blivit det nÀr tankebanorna och hÀndelserna hela tiden kretsar runt ett och samma tema.

Se Ă€ven  Kejsaren av Portugallien: Sammanfattning

Anledningen var nog att tankebanorna var tillrĂ€ckligt intressanta och att huvudkaraktĂ€ren rĂ„kade ut för en del problem pĂ„ sin resa. SprĂ„ket var enkelt sĂ„ boken kĂ€ndes lĂ€tt att lĂ€sa. Skickligt av Coelho att kunna skriva sĂ„ enkelt nĂ€r han skriver om djupa tankebanor. Huvudpersonen refererades till som “pojken” hela tiden. Jag gillade det eftersom det gav kĂ€nslan av att den hĂ€r berĂ€ttelsen kunde tillhöra vem som helst, vilket gjorde det enkelt att identifiera sig.

Men jag kan tÀnka mig att boken inte passar personer som vill ha mycket handling i sina romaner. Boken Àr ocksÄ vÀldigt optimistisk, vilket kanske stör cyniska personer. SjÀlv tyckte jag att den, trots optimismen, var bra och berörde. Den Àr ju inte optimistisk pÄ det sÀttet att den sÀger att allt Àr toppen och kommer att lösa sig utan visar verkligen att det kan vara en svÄr process att följa sina drömmar.

Se Ă€ven  Kejsaren av Portugallien: Sammanfattning

MotgÄngar sker i den, efter den första undrar jag faktiskt hur pojken ska orka fortsÀtta (jag hade tolkat det som ett negativt tecken eller som ett bevis för att det inte finns nÄgra tecken). Jag gillar ocksÄ budskapet att man mÄste ut pÄ en ganska lÄng resa för att lÀra sig hur man uppfyller sina drömmar.

Precis som i “Veronika bestĂ€mmer sig för att dĂ¶â€ bygger tankebanorna mycket pĂ„ individens möjlighet att styra över sitt egna öde. Det kan kĂ€nnas lite provocerande. Det kan ju vara lĂ€tt för andra att sĂ€ga “följ dina drömmar” men om man har en anstrĂ€ngande livssituation eller blir motarbetad av sin omgivning Ă€r det kanske inte sĂ„ lĂ€tt.

Se Ă€ven  Kejsaren av Portugallien: Sammanfattning

Uppmaningen kan kÀnnas dömande som att du fÄr skylla om du inte lever det liv du vill ha. Men jag gillar ÀndÄ budskapet eftersom jag tror att mÄnga ger upp sina drömmar för lÀtt och istÀllet lever som det förvÀntas av dem. För dem kan en sÄdan hÀr bok sÀkert vara en vÀlbehövlig knuff för att vÄga förÀndra sitt liv.

+ Budskapet som gav en positiv kÀnsla och kÀndes viktigt.

– Kan fĂ„ en att fundera över om man slösar bort sitt liv för att man inte vĂ„gar tro pĂ„ sina drömmar
 LĂ€skig kĂ€nsla.

Författare: Paulo Coelho

KĂ€lla: https://blygsammabokbloggen.wordpress.com/2014/08/09/alkemisten/

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇