2 ljudböcker om tsunamin du måste lyssna på GRATIS i 7 dagar

För 13 år sedan i Indiska oceanen inträffade det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Över 200 000 människor dog och över tre miljoner skadades i tsunamin, den enorma flodvågen, som skapades och som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten.

Enligt siffror från Statens offentliga utredningar dog 543 svenskar och 1500 skadades, i vad som resulterade i en av de största naturkatastroferna det senaste seklet.

Det här är 2 ljudböcker om tsunamin på svenska du kan lyssna på ifall du vill lära dig mer om händelseförloppet eller bara vill fördjupa dig.

1. Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Lena Katarina Swanberg & Pigge Werkelin

Den 26 december 2004 förlorade 220 000 människor livet i en tsunami i paradisorten Khao Lak, Thailand. Bland de döda fanns Pigge Werkelins fru Ulrika och deras två små söner, Charlie och Max. I boken berättar Pigge om den fruktansvärda tragedin som förändrade hans och så många andras liv, och riktar kritik mot svenska myndigheters hantering av katastrofarbetet.

Se även  3 ljudböcker av Olof Lundh du måste lyssna på [GRATIS]

Lena Katarina Swanberg föddes i Stockholm den 8 februari 1947. Hon är en av våra flitigaste biografiförfattare och har skildrat många kända svenskars liv. Som författare har hon skrivit både skön- och facklitteratur, och hon har också arbetat som journalist på bland annat Expressen och Månadsjournalen.

Pigge Werkelin är en gotländsk entreprenör. Han förlorade sin fru och sina två söner i Tsunamikatastrofen i Khao Lak i Thailand den 26 december 2004.

Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak är tillgänglig som ljudbok.

2. 9,3 på Richterskalan av Andreas Norman

Nyss antagen till UD:s diplomatprogram skickas Andreas Norman till Thailand, dagarna efter tsunamin i Indiska oceanen den 26 december 2004. Oförberedd hamnar han mitt i krishanteringen efter en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Tio år efter flodvågen skriver han nu om sin om sina upplevelser, sin sorg och sin vrede.

Se även  Saknad som ljudbok GRATIS i 7 dagar

9,3 på Richterskalan är en ögonvittnesskildring ur en ung UD-tjänstemans perspektiv – det kaotiska arbetet, hanteringen av döda och mötet med överlevande. En uppgörelse med hopplös byråkrati och ett utforskande av misslyckandets mekanik och en helvetesskildring, där Norman inte väjer för det mest fruktansvärda. Tio år efter katastrofen skriver han nu om sin maktlöshet och sin vrede. En dramatisering av 9,3 på Richterskalan har urpremiär på Malmö stadsteater i februari 2015, i regi av Sara Cronberg.

Se även  The Hate U Give som ljudbok GRATIS i 7 dagar

9,3 på Richterskalan är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 26 mars, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇