Topplista: 5 bästa trädgårdsböcker 2021 [GRATIS]

1. Skillnadens Trädgård: Ett ekologiskt trädgårdsskafferi

Sara Bäckmo förvandlade en igenvuxen tomt till ett ekologiskt trädgårdsskafferi och fick på köpet en ny passion Skillnadens Trädgård. Tvärtemot alla råd till nybörjarodlaren om att börja smått och sedan utöka började Sara stort. Och utökade till större.

Genom att Sara på olika sätt förlänger den traditionella odlingssäsongen är det möjligt för familjen att äta nyskördat under hela året. En del av skörden lagras också för att ätas under vintermånaderna. I Skillnadens Trädgård delar Sara med sig av den glädje hon känner inför att odla grönsaker, frukt och bär.

Hon ger enkla och handfasta råd om hur man går tillväga för att bli så gott som helt självförsörjande på grönsaker.

Det handlar mycket om att testa sig fram, att våga experimentera och att leva med köksträdgården, snarare än att ha en grönsaksodling. Och det fina med en trädgård är att hur det än råkar bli just i år så kommer det alltid en ny vår.

Sara Bäckmo är journalist som sedan fem år tillbaka odlar och skriver om Skillnadens Trädgård. Saras köksträdgård har en unik position i sociala medier med 20 000 följare på Facebook, 5 000 på Instagram och 140 000 sidvisningar/månad på bloggen.

Maria Fors Östberg delar Saras trädgårdspassion och tillbringar mycket tid i Skillnadens trädgård. Hon är verksam som frilansfotograf och skribent.

Skillnadens Trädgård : Ett ekologiskt trädgårdsskafferi är tillgänglig som ljudbok.

2. Det var en gång en trädgård : Minnen från ett odlarliv

Karin Berglund, författare, fotograf och trädgårdspersonlighet, berättar om sitt liv i trädgården. Om människor hon mött, böcker som inspirerat, trädgårdar som gjort intryck, om dofterna och färgerna, älsklingsbilderna i konsthistorien och om trädgården och odlingen som grunden och förutsättningen för hopp och liv.

”En bra trädgård är som en lyckad fest. Där finns allt. Skönheten, dofterna, överdådet, lyxen, minnena, myterna. Ingredienserna kan vara desamma, men hur helheten blir beror på dess människa”, konstaterar Karin Berglund i sitt förord. Hon berättar om vandringar genom syriska öknar där hon ser de röda anemonerna nästan studsa ur marken, och tar med läsaren in i möten med några av 1900-talets stora svenska och engelska trädgårdskännare.

Författaren och filmaren Derek Jarmans trädgård på en stenig strand i skuggan av ett kärnkraftverk i södra England är en av hennes stora inspirationskällor. Varje växt han planterade riskerade att när som helst fällas till marken av vinden och saltet från havet. Hans trädgård handlade om hopp, om liv som på trots. ”Kanske är det mötet med honom som betytt mest för min föreställning om vad en trädgård kan vara.”

Det var en gång en trädgård : Minnen från ett odlarliv är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Blombok: Rapport från en trädgård

Karin Berglund tar oss med till en trädgård som med stor sannolikhet är hennes egen.

Alla som läst hennes underbara växt- och trädgårdsskildringar har säkert ibland undrat hur hon själv har det. ”Här ser skräpigt ut”, sa två damer som objudna kikade in i Karin Berglunds trädgård i Mölndal. ”Inte alls som i dina böcker!” ”Men om de kommit nu i januari i stället, tänkte jag.

När Snödrottningen slagit ut på verandan och fyller hela huset med sin söta vaniljdoft och då rimfrosten svept in buxbomen i ett besjälat mönster. Varje okrattat löv har fått en vit spetskant.

Murgrönan slingrar frisk och grön ut över stenläggningen. Hasselörtens blanka blad ligger som stora broscher strax över marken…”, skriver författaren i förordet. Det var så hon kom på idéen till boken som rymmer många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Här får vanliga och ovanliga växter ett ansikte och en historia t ex mistel, blåregn, kanadensisk blodrot, tolvgudablomma, storrams och myskmadra.

Snödroppar, liljor, rosor och violer. Blombok tar sin början i december, med trädgårdstomten som vill ha skära pioner och blommande purjolök vid sina fötter fast det är mitt i vintern, och följer året ända fram till nästa vintersolstånd. Jessika Berglunds sirliga tuschteckningar tillsammans med Karin Berglunds vackra färgfotografier ger boken en extra dimension.

Blombok : Rapport från en trädgård är tillgänglig som ljudbok.

4. Välkommen in i min trädgård

Välkommen in i min trädgård är en vacker berättelse om en älskad trädgård på en ö i Sverige. Här naturens små och stillsamma under, med de stora och dramatiska i ett litet jubel över en sommarträdgård.

Lättlästa böcker från Vilja är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för en vuxen läsare.

Välkommen in i min trädgård är tillgänglig som ljudbok.

5. En trädgård till tröst

När det ofattbara händer och livet rämnar uppstår en intensiv längtan efter något hanterligt, något litet och konkret. Detta har Lena Katarina Swanberg själv upplevt och skrivit om i denna lite ovanliga trädgårdsbok. ”Bokens titel fanns i mitt hjärta långt innan jag hade börjat skriva: En trädgård till tröst. Min steniga jordplätt har hjälpt mig att vända stor sorg i ny livsglädje.” Trösten finns i den framväxande trädgården, där tiden går runt, inte framåt.

I trädgården vänds misslyckanden till erfarenheter, litenheten blir en tillgång och planer kan alltid ritas om. Det går inte att skynda på glädjen. Precis som livet i trädgården går i cirklar, vissnar ner och börjar om gång på gång, har sorgen sin egen tideräkning.

I korta texter förmedlar Lena Katarina en stilla och stark uppmaning att inte ge upp. Att söka tröst i det lilla, att tänka om och att tveklöst ta emot glädjen när den finns – för det gör den. Kan själv, kan be om hjälp, skriver författaren i förordet. Att tänka så, både i livet och i trädgården har gett henne en ny balans i stället för den som gick förlorad. En mänsklig gemenskap, där vardagsglädjen är en varm famn, mitt i sorgen.

”Språkbruket är minimalistiskt, sentimentalitetsfaktorn noll. Förtvivlan behöver inga bombastiska förstärkningsord. En trädgård till tröst är allt annat än en hurtfrisk coaching-bok på temat ’så här kommer du vidare’.”

Hanne Kjöller Dagens Nyheter

En trädgård till tröst är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇