Tatueraren i Auschwitz som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Tatueraren i Auschwitz helt gratis i 7 dagar via Nextory.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som märkts ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl direkt. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom – och när han möter hennes blick gör hans hjärta en volt i bröstet.

Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan också se till att den unga kvinna han just ska tatuera också ska göra det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder även Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.

Tatueraren i Auschwitz är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Tatueraren i Auschwitz: Mer om boken

I april 1942 tvångstransporteras Lale Sokolov, en slovakisk jude, till koncentrationslägren i Auschwitz-Birkenau. När hans tillfångatagare upptäcker att han talar flera språk, sätts han i arbete som Tätowierer (det tyska ordet för tatuerare), med uppgift att permanent markera sina medfångar.

Se även  2 ljudböcker som ger dig bättre självförtroende [GRATIS]

Lale, som är fängslad i mer än två och ett halvt år, bevittnar fruktansvärda illdåd och barbari – men också otroliga handlingar av tapperhet och medkänsla. Han riskerar sitt eget liv och använder sin privilegierade position för att byta ut juveler och pengar från mördade judar mot mat för att hålla sina medfångar vid liv.

En dag i juli 1942 tröstar Lale, fånge 32407, en darrande ung kvinna som står i kö för att få numret 34902 tatuerat på sin arm. Hon heter Gita, och i det första mötet lovar Lale att på något sätt överleva lägret och gifta sig med henne.

En levande, upprörande och i slutändan hoppfull återskapande av Lale Sokolovs upplevelser som mannen som tatuerade armarna på tusentals fångar med vad som skulle bli en av de mest potenta symbolerna för Förintelsen. Tatueraren i Auschwitz är också ett bevis på kärlekens och mänsklighetens uthållighet under mörkast möjliga förhållanden.

Tatueraren i Auschwitz: Om författaren – Heather Morris

Heather Morris är född i Nya Zeeland, nu bosatt i Australien. Under flera år, medan hon arbetade på ett stort offentligt sjukhus i Melbourne, studerade och skrev hon manus, varav ett valdes av en Oscar-vinnande manusförfattare i USA. 2003 introducerades Heather för en äldre herre som ”kan ha en historia värd att berätta”. Dagen hon träffade Lale Sokolov förändrade bådas liv.

Deras vänskap växte och Lale gav sig ut på en resa av självgranskning och anförtrodde henne de innersta detaljerna i sitt liv under Förintelsen.

Se även  Nattsångaren som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Heather skrev ursprungligen Lales berättelse som ett manus – som rankades högt i internationella tävlingar – innan hon omformade den till sin debutroman, Tatueraren i Auschwitz.

Tatueraren i Auschwitz: Handling

Tatueraren i Auschwitz är baserad på en sann berättelse om en judisk man, Lale Sokolov, som sätts att arbeta som tatuerare i Auschwitz, det ökända tyska koncentrationslägret. Där träffar han Gita, en kvinna som väntar på att bli stämplad med sitt identifierande serienummer, och han blir kär i henne.

Berättelsen som följer handlar om kärlek, tur, överlevnad och att hitta hopp på de mest omöjliga platser.

Tatueraren i Auschwitz: Recension

Jag gillade Tatueraren i Auschwitz mer än jag trodde att jag skulle göra.

Lales historia är unik genom att han egentligen inte är en normal fånge i Auschwitz. Istället har han i ett lyckokast en chans att bli tatuerare på koncentrationslägret, vilket för honom in i den politiska flygeln av lägeradministrationen. Detta ger honom en viss nivå av skydd, frihet och privilegier som ger ett lite annorlunda perspektiv på Auschwitz och Förintelsen än vad som vanligtvis kan ses. När han blir kär i Gita kan han utöka några av dessa skydd till henne också.

Naturligtvis räcker det inte att bara bli tatuerare för att säkerställa hans överlevnad, vilket framgår av försvinnandet (och förmodligen döden) av hans föregångare, Pepan. Istället lyckas Lale ta sig ur livet på grund av en kombination av tur, sin egen uppfinningsrikedom och en vilja att göra det som behöver göras för att överleva.

Tatueraren i Auschwitz är en handlingsdriven berättelse som är skriven på ett rakt och enkelt sätt. Det lämnar mycket av analysen och kontemplationen för läsaren att göra på egen hand, men handlingen är tillräckligt intressant för att det trots det förblir en sevärd historia.

Se även  Expeditionen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

En del av min initiala motvilja när jag läser den här boken är att jag tenderar att ogilla ”söta” eller tårdristiga romaner som andra tycker är hjärtvärmande. Jag vet att den sortens får mig att låta som ett monster, men jag är ofta för skeptisk till de historierna för att njuta av dem.

I tatueraren i Auschwitz fanns det några delar som kändes på gränsen till konstruerade, men det fanns också tillräckligt med substans där så att jag kände att jag kunde få ut något av det hur som helst. I slutändan kände jag att det ökade min kunskap och förståelse för erfarenheten och tragedin under andra världskriget och förintelsen. Jag säger dock detta med en nypa salt på grund av historiska felaktigheter som har rapporterats.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇