Så roligt ska vi inte ha det som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Så roligt ska vi inte ha det som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Så roligt ska vi inte ha det: En historia om svensk alkoholpolitik av Mattias Svensson

Så roligt ska vi inte ha det: Introduktion

Så roligt ska vi inte ha det är skriven av Mattias Svensson och handlar om Sveriges alkoholpolitiska historia. En bok om monopol, motböcker, skatter och förordningar och hur de (inte) fungerar. Om varför mycket blivit bättre i takt med att politiken avskaffats och folk fått börja bestämma mer själva, och om hur olydiga svenskar roat sig under tiden. För svenskar som velat dricka har det inte alltid varit så kul, men historien om alla våra restriktioner genom tiderna är oavbrutet underhållande.

Mattias Svensson debuterar med denna härliga bok, där det till synes har lagts ner ett otroligt forskningsarbete från författarens sida för att kunna få fram en sådan välskriven bok.

Så roligt ska vi inte ha det finns tillgänglig som ljudbok.

Se även  Fyr 137 som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Så roligt ska vi inte ha det: Handling

I en fantastiskt humoristiskt skriven skildring, med enormt välgjord efterforskning, tar vi ett djupdyk rakt ner i den svenska alkoholens historia:

Varför greps en fyllerist i Göteborg med tio kokta ägg i kavajen? Varför letade Sällskapsresans Robban och Berra efter en butik som hade rom på vinflaskor?
Och varför blev den holländske kommissionären Frans Andriessen chockad när han skulle koppla av på sitt hotellrum under förhandlingarna om svenskt EU-medlemskap?

Alla dessa frågor får sitt svar från våra säregna svenska alkoholrestriktioner vi haft genom tiderna. Mer än vad vi anar har dessa restriktioner format vårt land och blivit en gemensam referens för flera generationer. Inte sällan i form av tristess – av köer, tullkontroller och blandningar som druckits mer för effektens skull än för smakens.

I boken finner du hela 262 fotnoter, mängder av källhänvisningar, vilket tar boken upp till akademisk nivå. Det är en lärorik bok som beskriver hur vi svenskar har fått utstå ett starkt kontrollsamhälle, inte bara när det kommer till vår alkoholpolitik, men också till mycket annat, som präglar oss stort än idag och med största sannolikhet även flera generationer framåt i tiden.

Se även  Frågor jag fått om Förintelsen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Så roligt ska vi inte ha det: Sammanfattning

Boken Så roligt ska vi inte ha det är ett riktigt mästerverk! Med en övergripande bild över vår svenska alkoholhistoria kommer man ofta på sig själv med att skratta åt många händelser. Men i skymundan av skratten så inser man också hur påverkade vi faktiskt är av vår historia och vad som skett tidigare.

Tack varje Mattias Svenssons välgjorda efterforskningar får du som läsare ta del av en historia som lika mycket är förvånande, som kontrollerad. Allt från när brännvinet kom till Sverige på 1600-talet till de nykterhetsrörelser som vuxit fram i vårt land.

En rekommendation till dig som gillar böcker som är baserade på fakta, historia och som ger dig en helhetsbild över tid som passerat. Det är en något tung bok för den som ogillar akademiska skrivsätt.

Se även  The Secret som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇