9 ljudböcker om psykisk misshandel att lyssna på GRATIS

Emotionell misshandel är en typ av övergrepp som är subtil när det gäller att skada människor. Böckerna vi rekommenderar nedan talar om känslomässiga övergrepp, dess effekter och hur man lämnar eller undviker dessa typer av relationer i förebyggande syfte vilket också är oerhört viktigt.

Emotionell misshandel är när någon gör narr av, förödmjukar eller till och med isolerar en annan person. Smärtan som människor utsätts för med känslomässiga övergrepp är enorm, och känslomässiga övergrepp kan ibland växa till fysisk misshandel med tiden i många relationer.

Emotionell misshandel är inte begränsad till människor i en viss ålder. De känslomässiga övergrepp som drabbar barn och tonåringar kan komma från deras kamrater, vuxna och familjemedlemmar. Det kan också komma i många former, allt från olämpliga förväntningar från auktoritetspersoner till att helt enkelt ignoreras av sina kamrater.

Den här typen av övergrepp kanske inte ens riktar sig direkt mot mottagaren – till exempel kan ett barn som bevittnar fysiska övergrepp mellan sina föräldrar drabbas av känslomässiga övergrepp — indirekt.

Kort sagt, psykisk misshandel är ett komplext problem som kan leda till bestående men på ett barns utveckling och känsla av självvärde. Att läsa och diskutera böcker om psykisk misshandel är ett bra sätt att hjälpa barn och tonåringar att lära sig känna igen och hantera eventuella känslomässiga övergrepp i form av bland annat härskartekniker de kan komma att utsättas för under livets gång.

Böckerna nedan är avsedda för både vuxna, gymnasieelever och för yngre barn, och de utforskar känslomässiga övergrepps genom många olika dimensioner samtidigt där de även ger exempel på hur man hanterar (och hur man inte hanterar) övergreppen i verkliga livet.

1. Fri himmel: Destruktivt förhållande med psykisk och fysisk misshandel

Noah är 50 år när hon faller för Katja. De blir snabbt ett par och inom två veckor har Katja flyttat in hos henne.

Katja tar snabbt kontrollen över Noah och hennes liv, och hon tar över kontakten med hennes nära och kära. Katja utsätter dagligen Noah för psykisk misshandel, mot slutet även fysisk.

Efter två år i Katjas våld lyckas Noah ta kontakt med en kvinnojour och socialtjänst och kan äntligen börja ett nytt liv.

”Fri himmel” är en naken och utlämnande sann berättelse om att under lång tid leva med psykisk och fysisk misshandel i ett lesbiskt förhållande.

Fri himmel: Destruktivt förhållande med psykisk och fysisk misshandel är tillgänglig som ljudbok.

2. Helvetet jag kallade kärlek

En relation som tog sin början i het passion och ömhet, övergick i kontroll, kränkningar och flera år av psykisk misshandel. Jag som hade allt – ett bra jobb, två fina barn och många vänner, trycktes ner och tappade min inre kompass. Utåt sett framstod vi som ett lyckligt par, en självständig kvinna och en ömsint man. Tillsammans byggde vi en solid mur mot omvärlden och inte ens mina närmaste anade vad som pågick bakom fasaden.

Det här är min egen berättelse om att leva med en man som bröt ner mig bit för bit, om det helvete jag kallade kärlek.

Se även  Sommarskuggan och halloween-buset som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Helvetet jag kallade kärlek är Lena Bivners debutbok, en självbiografisk berättelse om ett förhållande som tar sin början i en romantisk dejt men snart övergår till en dysfunktionell relation, präglad av både psykiskt och fysiskt våld från partnern Martin. Utan att sväva på målet beskriver författaren de subtila manipulationer och kränkningar som är så svåra att sätta ord på, men som sammantaget gör så mycket skada.

Boken är också en fantastisk skildring av varför man väljer att stanna kvar i en relation som orsakar så mycket smärta, när allt talar för att man borde bryta upp. Lena har barn, men beskriver hur hon nästan inte förmår att ta ansvar för dem när allt kretsar kring att försöka hålla Martin nöjd och undvika utbrott hos den labile partnern.

Men boken skildrar också uppbrottet och vad som slutligen får Lena att fatta det modiga och viktiga beslutet att bryta upp. Snart får hon kontakt med andra kvinnor som också har fruktansvärda erfarenheter från sina relationer med Martin.

För alla som någonsin undrat över dynamiken i ett dysfunktionellt förhållande med offer och förövare, och vad som händer med självkänslan hos den som blir utsatt för psykiskt och fysiskt våld i en relation under en lång tid, är det här både viktig och skrämmande läsning. Boken är tidvis smärtsam att ta in, men lämnar läsaren med en känsla av hopp och en insikt om att det faktiskt går att ta sig ur en omöjlig relation och skapa sig ett bättre liv efteråt.

Helvetet jag kallade kärlek är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Hjälp – han är psykopat

Har du någon gång råkat ut för en psykopat? Kanske misstänker du att någon i din närhet har drabbats? Den som råkar ut för en psykopat riskerar att bli illa behandlad och får kanske till och med utstå fysisk eller psykisk misshandel. Den intet ont anande omgivningen förstår dock ingenting – den charmige psykopaten är nämligen världsmästare på att manipulera. Så hur ska man egentligen göra för att klara sig undan?

I ”Hjälp – han är psykopat” delar psykiatern Christina Gustavson med sig av såväl verkliga som fiktiva exempel på situationer där psykopater är inblandade. Hon belyser det faktum att dessa människor kan dyka upp precis var som helst i vår vardag: på jobbet, i hemmet eller i mataffären. Boken riktar sig framför allt till den som själv drabbats, eller känner någon som drabbats, av en psykopat.

Christina Gustavson är en medicine doktor, forskare och specialistläkare inom både psykiatri och allmänmedicin. Hon är även specialist i rättspsykiatri. Som författare har hon bland annat skrivit flera böcker om att hantera psykisk ohälsa.

Hjälp – han är psykopat är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Bittrare än döden

En regnig höstkväll, någonstans i Stockholm, blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds. Gömd under köksbordet bevittnar flickan det brutala mordet. Samtidigt träffar terapeuten Siri och hennes kollega Aina en helt ny grupp med patienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna i gruppen den ena grymma historien efter den andra om omöjlig kärlek, våld och förnedring.

Där finns Kattis, som blivit misshandlad av sin före detta pojkvän och som lever med en ständig hotbild, och Malin, den unga, lovande friidrotterskan som blev våldtagen efter att ha dejtat en kille hon träffat på internet. Där träffar vi också Sofi, tonårstjejen som blivit misshandlad av sin styvfar, och Sirkka, en äldre kvinna som först efter många års äktenskap förstått att hon blivit fysiskt, men kanske framför allt psykiskt, misshandlad under decennier.
En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram. Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv – ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare?

Se även  Självkänsla nu som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Stegvis flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnornas i gruppen, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en mördarjakt.
Bittrare än döden är den andra psykologiska spänningsromanen om terapeuten Siri Bergman. Från mottagningen vid Medborgarplatsen, genom ett regnigt, höstkallt Stockholm och ut i skärgården, till Siris ensligt belägna stuga, får vi följa jakten på en mördare.

Omslagsformgivare: Sofia Scheutz

Bittrare än döden är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. 3096 dagar

Den 2 mars 1998 blev tioåriga Natascha Kampusch överfallen och bortförd på väg till skolan.

I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt ljudisolerat källarutrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Fullkomligt utlämnad till förövarens nycker tvingades hon utstå såväl fysisk som psykisk misshandel, utan att veta om hon någonsin skulle bli fri igen.

När hon som artonåring slutligen lyckades fly var hennes barndom över.Med 3096 dagar tar Natascha Kampusch tillbaka makten över sin egen historia, från uppväxten och kidnappningen fram till utbrytningen och Priklopils självmord.

Hennes vittnesmål över åren i gärningsmannens våld är en berättelse utan enkla svar, som ger en unik och utmanande inblick i fångenskapens psykologi.

Insiktsfullt och drabbande beskriver Kampusch den frihetsberövades vardag: hur överlevnadsinstinkten kan få människan att anpassa sig till de mest extrema förhållanden, hur de fysiska betongväggarna omärkligt byts ut mot osynliga inre murar, och hur man som offer påverkas av en tillvaro där förövaren är hela ens värld.

I boken finns en mobilkod som leder dig ut på nätet till en sida där vi har samlat bilder, filmat material och annat kring boken. Detta för att inte störa läsningen och ständigt kunna uppdatera materialet kring boken.

3096 dagar är tillgänglig som ljudbok.

6. Allra finaste du

Sarah träffar Mats på en dejtingsajt, de inleder en kärlekshistoria. Mats är hyllad vetenskapsman och Sarah doktorerar. De är perfekta för varandra och förhållandet avancerar snabbt. Mats vill gifta sig omgående, han är överlycklig över barnet de väntar.

De reser, köper ett vackert hus och får sitt efterlängtade barn. Handlingskraften övergår i kontrollbehov, kränkningar och psykisk misshandel blir vardag.

Allra finaste du är tillgänglig som ljudbok.

7. Förlorad barndom: En sann historia

Kathleen O´Malley föds 1942 i Dublins slum. Hennes mamma har fött sina barn utanför äktenskapet och det räcker för att de sociala myndigheterna ska ha ögonen på henne. Hon förlorar vårdnaden om sina tre små flickor som skickas till en klosterskola driven av den katolska nunneordern Sisters of Mercy.

Kathleen är ensam och rädd när hon bara fem år gammal kommer till nunnorna. Det är början på tio år av fysisk och psykisk misshandel, förnedring och förtvivlan.

Se även  10 klassiska böcker att lyssna på som ljudbok [GRATIS]

Idag lever Kathleen O´Malley tillsammans med man och son i Hertfordshire och arbetar som fredsdomare.

Förlorad barndom: En sann historia är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Svinstian

Tina lever ensam med sina katter sedan hennes man gått bort. Hon är tyngd av bitterhet och svåra skuldkänslor över att ha svikit sitt nu vuxna barn. Många år av psykisk misshandel har format henne och det förflutna spökar, ovälkomna minnen gör sig ofta påminda.

När Tina lär känna grannen Sanna och hennes son Noa, och förstår att de lever med en man som inte behandlar dem väl, rivs gamla sår upp.

Sanna börjar inse att det är ohållbart att stanna med mannen Mats, hans oberäkneliga humör oroar henne mer och mer för varje dag. Hon hoppas in i det längsta att de ska kunna lösa sina problem, men efter en skrämmande händelse får hon nog och flyr i panik till grannen.

Tinas ilska växer och hon ser det som sin uppgift att ställa allt till rätta… Svinstian är en berättelse om skuldkänslor, bitterhet och hämnd och obehaget anas hela tiden under ytan. Svinstian är Susanne Schempers andra spänningsroman.

Svinstian är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

9. Tips från coachen – Bryt destruktiva relationer och skapa äkta kärlek

Madeleines förhoppning med denna ljudbok är att hjälpa andra komma ur tuffa och destruktiva relationer och inse att det inte är kört, utan det finns en väg ut. Att det finns möjlighet att leva i en relation igen. Madeleine kallar sig relationsexpert, eftersom en expert är en person som begått alla misstag inom ett visst område och hennes är relationer.

Madeleine valde att delta i denna bok eftersom hon själv gått igenom 10 år av psykisk misshandel från min före detta make. ”Det jag tar upp i boken är egna erfarenheter som jag vet fungerar, verktyg jag själv använt och använder när jag coachar mina kunder.” Madeleine kallar sig relationsexpert, eftersom en expert är en person som begått alla misstag inom ett visst område och hennes är relationer.

I hennes del i boken får i ta del av verktyg som hon själv använder sig av och lär ut till sina klienter. Sedan 2011 driver Madeleine sitt företag inom personlig utveckling, mindfulness, yoga & EFT.

Läs mer om Madeleine på
www.madeleinemagnusson.se

Tips från coachen – Bryt destruktiva relationer och skapa äkta kärlek är tillgänglig som ljudbok.


Vi hoppas våra boktips ovan kring psykisk alternativt emotionell misshandel ger dig något att bita i.

Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇