5 ljudböcker om palmemordet att lyssna på [GRATIS]

1. Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme

Är Palmemordet löst?
En sensationell, spännande och skrämmande bok om ett statsministermord som plågat Sverige i drygt 30 år, men som nu närmar sig sin lösning.

I DEN OSANNOLIKA MÖRDAREN presenterar Pettersson en rad nya fakta för Palmemordets uppklarande inklusive hur Stig Engström avfördes från utredningen på helt felaktiga grunder. Intervjuer med USA:s främsta expert på politiska mord och Mårten Palme fogar också viktiga bitar till pusslet.

Stig Engström var på plats när Olof Palme mördades och fanns med i mordutredningen från dag ett men utreddes sedan aldrig som gärningsman. Thomas Pettersson har nu hittat det som alla andra gått bet på: Engströms motiv, och att han hade skjutvana samt tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med.

”Det är helt otroligt att polisen inte utredde Engström! Omständigheterna kring honom är bestickande.”
Mårten Palme, vittne och Olof Palmes son, intervjuas i Den osannolika mördaren.

”Skynda dig att läsa boken innan Palmegruppen kommer fram till samma sak. Boken är en njutning. En thriller som är på riktigt.”
Fredrik Björkman, Arbetarbladet
”Måste-läsning för dem som funderar över vad som hände på mordnatten. Jag tror fallet är löst. Det var egentligen enklare än vad alla trodde. Som det brukade vara i Enid Blytons böcker ungefär.”

Dag Sandahl, Östra Småland
”Palmeutredarna blev väldigt glada i det som journalisterna har grävt fram. Det var sådant som deras kollegor skulle ha tittat väldigt noga på långt tidigare.”

Leif G W Persson i TV4 Nyheterna, efter Thomas Petterssons och Filters avslöjande om Stig Engström.

Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Olof Palme

I stort sett alla nu levande svenskar känner till vad som hände på Sveavägen den 28 februari 1986. Många har exakta minnen av var de befann sig och vad de gjorde när nyheten att Sveriges statsminister blivit mördad nådde dem. Det var ett extraordinärt levnadsöde som tog slut i förtid, och bilden av Olof Palme är motsägelsefull. Älskad av sina meningsfränder men hatad av sina motståndare var han överklassgrabben som blev arbetarrörelsens förkämpe, en svensk statsminister som i skuggan av kalla kriget gjorde internationellt avtryck på båda sidor om järnridån.

I denna biografi skildrar Dick Harrison en av Sveriges mest inflytelserika politiker i modern tid. Palme drev många frågor som splittrade opinionen, men hans politik gjorde avtryck som än idag präglar det svenska samhället.

Olof Palme är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Olof Palmes sista steg: I sällskap med en mördare

Olof Palme mördades inte av en slump. När det dödande skottet avlossades klockan 23.21 den 28 februari 1986 var han Sveriges mest omstridda person och många, även högt uppsatta personer inom polisen, Säpo och militären, såg honom som ett hot mot landet och till och med som en landsförrädare.

Lars Borgnäs, känd för sina tevedokumentärer, böcker och radioprogram om Palmemordet och en av Sveriges främsta experter i ämnet återvänder här till brottsplatsen – och ger med ledning av centrala vittnesmål och dokument en ny, skrämmande bild av hur mordet gick till.

Han visar att också privata omständigheter som kan ha varit avgörande negligerats, att viktiga uppgifter om förspelet till mordet hållits dolda och att Olof och Lisbeth Palme tycks ha varit på väg mot ett hemligt, icke-officiellt möte denna sena vinterkväll – utan livvakter.

Olof Palmes sista steg : I sällskap med en mördare är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Konspiration Olof Palme

Mordet på Olof Palme har i 30 år framstått som en olöslig gåta. Kanske är det inte så. Den prisbelönte grävande journalisten Gunnar Wall pekar i denna bok på att lösningen kan ligga närmare än vad vi letts att tro. Han har fått kontakt med flera personer som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt – märkliga händelser som väckt frågor om mordet och som inte lämnat dem någon ro trots alla år som gått.

Se även  Vänligheten som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Här möter vi inte bara en rad vittnen. Vi får också en påminnelse om det dramatiska samhällsklimatet 1986, då Sverige hade en statsminister som var hyllad av många men samtidigt djupt avskydd av andra. Hans motståndare fanns både i Sverige och utomlands. Många hade höga positioner och var vana att fatta drastiska beslut.

Pusselbitar fogas till varann i denna bok. Och läsaren konfronteras med frågan: Var sanningen om Palmes död sådan att den var farlig att utreda när spåren efter mördaren var färska?

Gunnar Wall menar att mycket pekar på att den svenske statsministern föll offer för ett väl planerat politiskt attentat – och att utredningen under de första avgörande åren var ett spel för gallerierna. Kanske, menar han, är Sverige idag moget för att närma sig vad som egentligen hände den där kalla februarikvällen.

Konspiration Olof Palme är tillgänglig som ljudbok.

5. Underbara dagar framför oss : En biografi över Olof Palme

Detta är den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid. Den rör sig från tysta lägenheter på Östermalm i Stockholm till kokande metropoler i Sydostasien, från privata internatskolor till socialdemokratiska kursgårdar, från lantligt herrgårdsliv i Sörmland till sjaskiga drugstores i den amerikanska södern.

”Inget i hans liv var så vackert som det sätt han lämnade det.” Så heter det om en avrättad statsman i Shakespeares drama om den skotska medeltidskungen Macbeth.

Med Olof Palme är det tvärtom. Det brutala mordet på Sveavägen i Stockholm en februarinatt för tjugofem år sedan har höljt hans liv i skugga. Vi står kvar med en blandning av nostalgiska drömmar och svarta nidbilder. Det är inte bara mordutredningen som är ouppklarad utan också vårt förhållande till Olof Palme.
Det finns inget enkelt eftermäle. Aristokraten som blev socialist. Individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska kollektiv. Kavalleriofficeren som blev nedrustare. Klassförrädaren som var stolt över sin borgerliga familj. Litteraturälskaren som kom på kant med författarna. Amerikavännen som angrep USA:s regering. Antikommunisten som omfamnade Fidel Castro.

Vem var han – ”egentligen”, frågar vi oss oroligt. Och tror att svaret finns i något gåtfullt hemligt rum dit eftervärlden ännu inte trängt in.

Men Olof Palmes motsägelser är hans tids motsägelser. Han föddes nio år efter första världskriget och dog tre år innan Berlinmurens fall. Hans liv tillhör det korta, stormiga nittonhundratalet och han var mer delaktig i dess avgörande konflikter än någon annan svensk av sin generation.

Underbara dagar framför oss är en flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med kraft.

Underbara dagar framför oss : En biografi över Olof Palme är tillgänglig som e-bok.

Palmemordet: En liten guide

Sista natten i februari 1986 strosade statsminister Olof Palme och hans fru Lisbet hem genom centrala Stockholm. De hade tagit en improviserad bioresa och bestämde sig, som de ofta gjorde, för att inte ta med livvakter. Palme strävade efter att leva så mycket som möjligt som en vanlig människa; han ville inte att det faktum att han styrde landet skulle komma mellan honom och hans landsmän.

– Man såg honom på gatorna hela tiden, säger den svenske etnologen Jonas Engman.

”Du kunde prata med honom. Det fanns en intimitet i det.”

Palmemordet: vad var det som hände?

Klockan 23.21 när paret gick nerför Sveavägen, en av Stockholms mest trafikerade gator, gick en lång man i mörk rock fram bakom dem. Mannen lade ena handen på Palmes axel och sköt med sin andra hand ett skott från en pistol i statsministerns rygg. Han betade Lisbet med en andra kula innan han flydde uppför en flygning med 89 trappsteg som förbinder huvudgatan med en parallell väg ovanför.

Se även  The Play som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Det var en fredag ​​och Sveavägen var fullproppad med folk som vandrade mellan barer och restauranger. Åskådare rusade för att försöka återuppliva Palme, som nu låg på trottoaren i en expanderande blodpöl.

Sex minuter senare fördes han till närmaste sjukhus, där han strax efter midnatt officiellt förklarades död. Det fastställdes senare att kulan hade klippt av hans ryggmärg och att han hade dött innan han träffade marken.

Även om mer än 20 vittnen såg pistolmannen, är dessa fakta fortfarande mer eller mindre allt som allmänheten med säkerhet vet om mordet på den mest kontroversiella ledaren i Sveriges moderna historia.

För sina landsmän var Palme mer än en politiker. I mer än 16 år hade han lett Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, som satt vid makten under en stor del av 1900-talet. Partiet var ansvarigt för många av den politik som folk vanligtvis förknippar med Sverige, inklusive höga skatter och ett robust socialt välfärdssystem. Palme hade kommit att förkroppsliga inte bara partiet utan även dessa värderingar.

För detta var Palme älskad av många – hans föregångare Tage Erlander kallade honom ”den största politiska talang Sverige har sett detta århundrade” – och föraktad av andra.

Han misstroddes av vissa på vänsterkanten för att vara från aristokratisk släkt och misstroddes av aristokrater för att vara en klassförrädare. Paranoida hörn av den svenska högern gjorde vilda påståenden om att han var en sovjetisk spion. Contra, en populär konservativ tidning, sålde darttavlor med en karikatyr av hans ansikte.

Mordnatten, när beskedet om Palmes död nådde Claes Löfgren, journalist på SVT, befann han sig på en restaurang.

När de hörde nyheten, berättade Löfgren för mig, jublade och skålade några personer i restaurangen. För svenskar av alla politiska övertygelser var symboliken i Palmes lönnmord tydlig: det var som om mördaren ville förstöra själva idén om det moderna Sverige.

Efter Palmes död var landet först i kaos och sedan i förvirring. Under de senaste tre decennierna har den ena chefsutredaren efter den andra misslyckats med att lösa fallet och i dag är den officiella utredningen fortfarande öppen. 2010 tog Sverige bort preskriptionstiden för mord, särskilt för att utredarna skulle kunna fortsätta sitt sökande efter Palmes mördare så länge det tar.

Över 10 000 personer har förhörts i ärendet, vars akter nu tar upp över 250 meter hyllutrymme i Sveriges nationella polishögkvarter. Det är det största aktiva mordutredningsarkivet i världen.

Mysteriet med Palmes död har blivit en nationell besatthet. ”Ett av mina tidigaste minnen är av mina föräldrar som diskuterade vem som dödade Palme”, ​​berättade en vän som jag träffade när jag bodde i Sverige de senaste åren. ”Jag kan inte beskriva för dig hur djupt detta är i den svenska själen.”

Mordet har inspirerat filmer, pjäser och musik, och har till och med citerats som en faktor i den världsomspännande explosionen av skandinavisk kriminallitteratur. Ett antal svenska amatördetektiver har ägnat mycket av sina liv åt att lösa fallet. Att undersöka det har fått några av dem att bryta mot lagen och drivit andra till något som närmar sig galenskap.

En del svenskar kallar denna Palmessjukdom – ”Palmesjuka”. Mer än 130 personer har falskeligen erkänt brottet. ”Svenskar ammas med tanken på detta hemska trauma”, säger Måns Månsson, regissör som gjorde en film om mordet. ”Det är verkligen svårt att släppa taget.”

Varje olöst brott skapar ett tomrum som människor fyller med sina egna teorier, men det finns få fall i världen där detta har varit mer sant än dödandet av Palme. Han hade många fiender, och hans död lämpar sig lätt för konspirationsteorier.

Palme så delade åsikter att kriminalpolisen Lennart Gustafsson, som arbetade med fallet 1986 till 2016, sa till en reporter 2012 att ”man kan misstänka halva svenska befolkningen”.

En av Palmes söner, Joakim, som nu är statsvetare vid Uppsala universitet, sa till mig att många av konspirationsteorierna är långt ifrån grundlösa. ”Du kan komma på inte bara ett eller två utan en handfull olika, mer eller mindre trovärdiga scenarier för ett organiserat mord,” sa han. När han dog 2004 arbetade kriminalromanförfattaren Stieg Larsson på en teori om fallet med en internationell konspiration som nu utreds på allvar av svensk polis.

Se även  Nätverket som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Även om det har funnits falska gryningar tidigare, finns det anledning att hoppas på att fallet snart kan nå sitt slut. I februari i år dök den senaste förundersökningsledaren upp i svensk tv och lovade med häpnadsväckande tillförsikt att ge allmänheten en lösning inom de närmaste åren. Försiktighet är tillrådligt; denna möjlighet har retats många gånger tidigare. Men polisen har bekräftat att de intervjuar nya ämnen och testar nya fysiska bevis för första gången på många år. Efter 33 år kan det moderna Sveriges avgörande drama närma sig sitt slut.

Palmemordet: Efteråt

Från det ögonblick då det första nödropet ringdes efter skottlossningen kastades Sverige ut i kaos. Inspelningar av tidiga samtal mellan polisens högkvarter, poliser på platsen för Palmes skottlossning och personal på sjukhuset är mestadels uttryck för misstro. ”Vad? Nej! Vår premiärminister?” frågar en polis. ”Det är total förvirring här”, säger en annan person. ”Är det verkligen Olof Palme som har blivit skjuten?”

Leif Brännström rapporterade för rikstidningen Expressen den natten. Han minns att han ringde chefen för stadspolisen för att få bekräftelse på ryktena om att Palme hade dött. ”Han skrek något åt ​​mig och la direkt på luren”, berättade Brännström.

På Sveavägen, där skottlossningen inträffade, verkade chocken ha tagit överhanden. Polisen lyckades inte spärra av brottsplatsen ordentligt och täckte ett för litet område. En av kulorna hittades inte förrän två dagar senare, då den plockades upp från trottoaren av en förbipasserande.

Sörjande som anlände timmarna efter Palmes död gled förbi bandet för att placera blommor nära blodpölen; genom att trampa på brottsplatsen gjorde de framtida sökningar efter mördarens fotspår värdelösa.

Nyckelvittnen fick lämna platsen utan att bli förhörda. Sändningsjournalisten Löfgren var ute i området den natten och ropade en taxi för att ta honom hem. Föraren hade blivit vittne till dödandet men inte förhörts, mindes Löfgren med misstro. ”Jag ringde polisen och sa: ’Den här killen här hävdar att han var ett vittne till mordet, och han är fortfarande ute och kör taxi?!'”

Andra protokoll ignorerades eller glömdes bort. Stockholmspolisen har ett system för att söka i innerstaden gata för gata, men det har aldrig satts in. Polisgrupper slet runt och letade efter den beväpnade mannen, men hade nästan ingen information om hur han kunde se ut. Tåg, färjor och flyg fortsatte som vanligt, medan vägarna och broarna ut ur staden förblev öppna i timmar efter mordet.

I det skedet verkade det som om ingen egentligen var ansvarig. Det var ”sportveckan”, en högtid då många stockholmare beger sig till fjällen. Hans Holmér, överkonstapeln vid Stockholms länspolis, åkte skidor i norra landet med sin älskarinna.

Holmér hade aldrig gjort en mordutredning tidigare, men när han fick beskedet tidigt följande morgon rusade han tillbaka till staden och tog hand om utredningen. Han såg åtminstone ut som den delen med ett knasigt ansikte, hårdkokt uppförande och en stark linje i skinnjackor. Från sitt första tv-framträdande spelade han rollen som hjälten som den förskräckta nationen kunde lita på. Allmänheten översvämmade snart hans kontor med buketter och choklad, och tidningar hyllade honom som Sveriges Clint Eastwood.

Vi hoppas för övrigt att du gillar ljudböckerna om palmemordet vi tipsar om i det här inlägget!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇