Utvandrarna som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Utvandrarna som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg (Gratis Ljudbok)

”Utvandrarna” i förkortad inläsning från 1997.

”Utvandrarna” är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos.

”Utvandrarna” gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess. Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal ”Kristina från Duvemåla”. Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan.

Ljudboken är bearbetad och något förkortad av Per Sjöstrand i samråd med upphovsrättsinnehavarna.

Utvandrarna är tillgänglig som ljudbok.

Utvandrarna: Om boken

Serien berättar om en svensk familj från Småland, en lantlig del av Sverige, som emigrerar till Minnesota. Fråga mig inte varför den franska utgåvan har fem volymer, den andra handlar om korsningen av Atlanten. Jag antar att den finns med i den första boken i den engelska utgåvan.

Se även  Jag är inte perfekt, tyvärr som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Utvandrarna beskriver böndernas liv i Småland i början av 1850-talet. Eftersom arvslagen delar fastigheter lika mellan barn måste den arvinge som vill ha kvarlåtenskapen köpa ut sina syskons del. Om uppdelningen görs under föräldrarnas livstid behåller de ett bidrag. Det har en enorm inverkan på deras levnadsvillkor.

Vi följer Nielsson som är små markägare. Den äldsta sonen, Karl Oskar, köpte marken men deras egendom är inte tillräckligt stor för att försörja hans familj och betala tillbaka lånet som de tecknade för att köpa den del som tillhörde Karl Oskars syskon. Dessutom är jorden fattig, full av stenar, med liten avkastning. Oavsett hur hårt Karl Oskar och hans fru Kristina jobbar, kan de inte tjäna tillräckligt med pengar för att klara sig. När familjen växer riskerar de att svälta och kan inte betala sin skuld när vädret är dåligt och äventyrar skördarna. Sakta lägger sig tanken på att flytta i Amerika i deras sinnen då de inte kan se någon framtid för dem i Sverige. Trots sin rädsla bestämmer de sig för att riskera det och bosätta sig i landet av guld och honung.

Jag förstod att det fanns fyra officiella villkor för en person i Sverige på den tiden: präst, aristokrat, bonde och annat. Emigranterna beskriver småböndernas levnadsvillkor. Det visar hur de är under kyrkans ok och den sekulära makten också. Lantarbetare skriver kontrakt med mästare som är nära slaveri. De kan inte lämna godset, de kan bli misshandlade och kan gå i fängelse om de flyr. (Motsvarigheten till gendarmer jagar dem och för dem tillbaka till sina herrar)

Se även  Loves superbesvärliga bajskorv som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Moberg för också fram den lutherska kyrkans makt och intolerans. ”Kättare” jagas och några emigranter lämnade för att de blev förföljda och inte kunde leva enligt sin tro. Jag såg där rötterna till obskyra amerikanska kyrkor som dessa emigranter tog med sig. Detta är något konstigt för en fransman, eftersom dessa alternativa kyrkor inte är utbredda här.

Utvandrarna: Första volymen

Denna första volym är inte en komplett berättelse i sig. Den tar upp livet i Sverige för familjen Nilsson, deras beslut att emigrera och deras sjöresa. Slutet på boken är bara slutet på ett kapitel (även om det är ett viktigt kapitel), och det är nödvändigt att läsa hela serien för att ta in den här historien. Jag vet att det är ett stort engagemang för någon utan personlig historia inblandad.

Skriften är lite torr på sina ställen, eftersom den täcker mycket information snarare än mycket action (även om det finns handling), och det kan vara långrandigt och repetitivt. Det här är att skriva menat att frammana en tid och plats, så ett visst intresse för den miljön krävs för att kunna njuta.

Utvandrarna: Recension

Jag tycker ofta att böcker om jordbruk är tråkiga. Jag vet inte varför, eftersom jordbruket i sig inte lämnar en tillräckligt med tid för att vara uttråkad. Det är bara något med manuellt arbete och att lämna sin förmögenhet till vädrets nycker som bara inte verkar översättas väl till litteraturen. Men Moberg väcker dessa karaktärer till liv på ett sätt som driver berättelsen genom lager av beskrivning.

Se även  Stjärndamm som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Varje karaktär har sin egen distinkta relation till jordbruket och åsikten om att emigrera. De bär den känslomässiga kampen att förlora ett barn på grund av fattigdom orsakad av torka, och att förlora för att elda hela säsongens skördade spannmål och att ta ansvar för sin familjs liv i beslutet att riskera månaderna till sjöss.

Vissa karaktärer anses vara galna för att de försöker bryta med sin gemenskapskyrka för att följa sin egen tro. En dräng hånas av sin arbetsgivare, en annan skadas. Alla måste lämna något bakom sig. Trots den tunga detaljeringen av vardagen på gården och på fartyget, ingjuter Moberg även denna roman med känslor och psykologi, mänsklighet som läsaren kan relatera till även utan personlig erfarenhet av svenska gårdar och segling. Det är en vacker dokumentation.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇