Silvervägen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Silvervägen som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Silvervägen av Stina Jackson

Utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman 2018

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.

Silvervägen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Silvervägen: Introduktion

De senaste tre åren har Lelle ägnat sommarnätterna åt att köra bil. Han spårar väg 95 med sin bil som skär genom norra Sveriges isolerade landskap i nordvästlig riktning tills han når norska gränsen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter på denna motorväg, en färglös vägsträcka som midnattssolen nu lyser upp framför honom. Silvervägen. Hennes försvinnande sliter Lelle sönder inifrån.

Se även  Sapiens som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Den lilla staden Glimmersträsk, ett nästan omärkligt stopp längs Silvervägen, ser Meja och hennes mamma anlända. Meja är i samma ålder som Lelles dotter var när hon försvann. När höstens mörker närmar sig sammankopplas Lelles och Mejas öden. När en annan tjej försvinner är deras liv för alltid sammanflätade.

Stina Jacksons debutroman Silvervägen är ett spökande och gripande spänningsverk. En kritikers favorit från dag ett, det är en berättelse om gemenskap, isolering, att aldrig ge upp och om att ha styrkan att fortsätta även i de mörkaste tiderna.

Silvervägen: Recension & handling

Stina Jackson skriver en djupt gripande, stämningsfull och spöklik debut som utspelar sig i den avlägsna och isolerade delen av norra Sverige, med sina skogar, så intensivt mörka och kalla. Lelle är en medelålders lärare, vars 17-åriga dotter, Lina, försvann från en busshållplats för tre år sedan. Hans liv har sönderfallit, hans fru skyllde på honom och deras äktenskap överlevde inte ångesten och förtvivlan av deras förlust. Ett tag hade polisen honom som misstänkt, tillsammans med Mikael, Linas pojkvän, där Lelle ofta konfronterade honom. Medan hans fru äntligen har gått vidare till ett annat förhållande, kan Lelle bara inte släppa taget, drickandet har blivit en välbehövlig krycka för att hjälpa honom att klara sig.

Lelle kör tvångsmässigt längs Silvervägen på natten i sin bil, ofta åtföljd av sin dotters spöke. Han tycker att polisen har ansträngt sig otillräckligt för att hitta Lina när han desperat söker efter informationssmulor på internet, samtidigt som han uppmanar andra att hjälpa till att hitta henne.
Oroliga nykomlingar i området, 17-åriga Meja och hennes alkoholiserade mamma, Silje, en kvinna med psykisk ohälsa har en historia av att flytta runt ofta. Silje har en tendens att vända sig till män som hon tror kommer att ge ekonomisk trygghet och haka fast vid dem, men Meja har fått nog när hon längtar efter stabilitet och flyttar in hos sin pojkväns överlevnadsfamilj. Hon kommer att hamna i fara. Meja och Lelles vägar går att korsa och knyta an till varandra eftersom ytterligare en tjej försvinner och hon har en anmärkningsvärd likhet med Lina. Lelle finner sig själv gå med i ansträngningarna att hitta henne av uppenbara skäl och de separata trådarna i berättelsen börjar mötas när sanningen börjar komma fram.

Se även  Familjen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Jackson är en begåvad författare och ett välkommet tillskott till Scandi-Noir-genren med denna mörka och oroväckande roman. Det överordnade fokuset ligger på kärlek, förlust, sorg och familj, och inverkan av hjärtesorg på familjens dynamik. Känslan av läge förmedlas fantastiskt, med sina skogar och övergivna byggnader, och genomsyras av en udda känsla av kuslighet och kyla. Jag tyckte att detta var en imponerande läsning där karaktäriseringen är gjord med skicklighet, vilket gör karaktärerna övertygande och minnesvärda. En underbar läsning som jag varmt rekommenderar till de som älskar sin skandinaviska kriminalitet. Stort tack till Atlantic Books för en ARC.

Silvervägen: Sammanfattning

Silvervägen är en mycket levande och beskrivande debut med en spökande aura som drar in läsaren direkt. Det är en väldigt suggestiv läsning, med några mycket kraftfulla beskrivningar av landskapet och dess människor. Det finns en konstant känsla av hot hela tiden när ditt sinne kastar tvivel och farhågor på många av karaktärerna när berättelsen rullar på. Det är ganska klaustrofobisk läsning med misstankar utbredda när en dysterhet smyger sig in omkring dig.

Se även  En sekund i taget som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Silvervägen är ett mysterium men det är också en mycket spökande berättelse med Stina Jacksons skrivstil och miljön, vilket ger berättelsen en viss skönhet. Det skulle bli en mycket beroendeframkallande TV-serie, med undertexter som ger berättelsen en verklig autenticitet…

Rekommenderas om du gillar en alternativ kriminalroman med en otrolig atmosfärisk kant, en där miljön är lika viktig som handlingen…

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇