Hypnotisören som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Hypnotisören som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Hypnotisören av Lars Kepler

Jonas Malmsjö läser Black Edition, den nya officiella Hypnotisören.

2009 inledde kriminalromanen Hypnotisören ett av Skandinaviens mest framgångsrika författarskap någonsin.

Denna labyrintiska thriller som börjar med att Joona Linna tar hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark för att förhöra ett svårt skadat vittne har hittills kommit ut i sextio länder.

Nu har författarna skrivit om Hypnotisören för att fira 10-årsjubiléet. Meningen är att Black Edition ska återspegla hur mycket Lars Kepler har utvecklats som thrillerförfattare sedan debuten. Tempot har pressats upp, kapitlen har stramats till, dialogen är omskriven, nya scener har tillkommit och Joona Linna har fått en större roll.

Om du redan har läst Hypnotisören, men har lust att återvända, kommer du att uppleva skillnaden även om grundberättelsen förstås är densamma.

Hypnotisören – Black edition är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Hypnotisören: Introduktion

I den kyliga klimatet av Tumba, Sverige, lockar ett grymt trippelmord intresse från kriminalinspektör Joona Linna, som kräver att morden ska utredas. Mördaren är fortfarande på fri fot, och det finns bara ett överlevande vittne – pojken vars familj dödades framför hans ögon. Den som begick brotten ville att den här pojken skulle dö: han har ådragits mer än hundra knivsår och hamnat i ett tillstånd av chock. Desperat efter information ser Linna bara ett alternativ: hypnotism. Han anlitar Dr Erik Maria Bark för att fascinera pojken, i hopp om att upptäcka mördaren genom hans ögon.

Det är den sortens arbete som Bark har svurit att han aldrig skulle göra igen – etiskt tvivelaktigt och psykiskt ärrbildande. När han bryter sitt löfte och hypnotiserar offret börjar en lång och skrämmande kedja av händelser utspelas.

Se även  Josas bok som ljudbok GRATIS i 7 dagar

En internationell sensation, The Hypnotist kommer att dyka upp i trettiosju länder, och den har hamnat i toppen av bästsäljarlistorna varhelst den har publicerats – i Frankrike, Holland, Tyskland, Spanien, Italien, Danmark. Nu är det Amerikas tur. Genom att kombinera den beroendeframkallande kraften i Stieg Larsson-trilogin med berättardriften i The Silence of the Lambs, är denna adrenalindränkta thriller trollbindande från första sidan.

Hypnotisören: Recension & handling

Ett fruktansvärt trippelmord. Det finns bara ett överlevande vittne – pojken vars familj dödades framför hans ögon… och han kan inte komma ihåg vad som hände.

Polisen är desperat efter information. Kriminalpolis Joona Linna tar hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark. Men när Bark låser upp hemligheterna i pojkens minne, utlöser han en skrämmande kedja av händelser som kommer att sätta alla deras liv i fara.

Den svenska romanen ”Hypnotisören” blev snabbt en bästsäljare i hela Europa. Jag tvivlar på att den kommer att sälja lika mycket som Larssons Millennium-trilogi – uppemot 40 miljoner exemplar vid sista räkningen – men det är en värdig utmanare: en allvarlig, störande, mycket läsvärd roman som äntligen är en meditation över det onda.

Romanen inleds med ett fruktansvärt brott: En pappa, mamma och deras 5-åriga dotter slaktas. Parets son, 15-årige Josef, överlever men har blivit knivhuggen hundratals gånger och är medvetslös. Han kanske kan identifiera angriparen och på så sätt rädda andra liv, så polisen tillkallar en hypnotisör i hopp om att han kan kommunicera med pojken trots att han är i koma.

Erik Maria Bark, psykiatern/hypnotisören, är en man med många sorger. Han lovade 10 år tidigare att ge upp hypnotism på grund av en tragedi som först inte förklaras. Han är beroende av smärtstillande mediciner, hans äktenskap håller på att falla samman och hans 14-årige son har en blodsjukdom som kräver ständig behandling. Ännu värre ansträngningar väntar när Bark bryter sitt löfte och använder hypnos för att kommunicera med den som överlevde massakern.

Se även  Rum 213 som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I en av de första av romanens många överraskningar erkänner Josef under hypnos att han dödat sin familj. Naturligtvis fungerar det undermedvetna på konstiga sätt, och bekännelsen kanske inte är sann. Pojken flyr sedan från sjukhuset och kan eller kanske inte vara inblandad i nästa skräck, när Barks sjuka son kidnappas.

Bark slår sig ihop med en detektiv vid namn Joona Linna för att hitta båda ungdomarna, den ena kanske en massmördare, den andra möjligen i klorna på någon som hatar sin far. Misstänkta för kidnappningen inkluderar en grupp våldsamma brottslingar som Bark hade behandlat med hypnosterapi och som inte alltid var tacksamma för hans insatser.

Den skickligt plottade berättelsen går vidare i mer än hundra korta, snabba scener; den rör sig ungefär lika snabbt som en 500-sidig roman kan. I en scen är Barks fru och hennes far på väg att gå in i källaren i ett hus där hennes son kan hållas kvar av sin kidnappare. Källaren påminner om den i ”The Silence of the Lambs” där Clarice Starling nästan miste livet till seriemördaren känd som Buffalo Bill. När kvinnan och hennes far stiger ner i mörkret – med läsaren som skriker ”Nej, nej, sluta, era dårar!” — strålen från deras ficklampa faller på ”glaset på en inramad filmaffisch.” Jag tar den affischen för att vara en hyllning till Thomas Harriss landmärke thriller, som både som bok och film var ännu en minnesvärd blandning av ondska och spänning.

Keplers karaktärer är beundransvärt felaktiga. Bark berättar om ett kort släng med en yngre kollega: ”Vi hade sex slarvigt, berusade”, och sedan, nästa morgon, ”kände jag avsky för vad jag hade gjort.” Hans fru, förbittrad över sveket, har en egen släng, även när sökandet efter hennes son fortsätter.

Linna hyllas överallt som en briljant detektiv, och överallt förbittrad över sin vana att oblygsamt förklara: ”Jag hade rätt, eller hur?” Vi träffar läkare som är mycket skeptiska till sin kollegas hypnosterapi och tonåringar som har byggt sina liv kring Pokémon. Och det här är de sansade karaktärerna.

Se även  Never let me go som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Några av mördarna dödar utan att tveka eller ångra sig. När systern till en av dem vägrar att släppa in honom i hennes lägenhet, hotar han att slakta grannarna om hon inte gör det, och han skojar inte. En annan karaktär, en galen-som-en-lom-kvinna, skär av näsan på dem hon är på väg att döda som ett slags förspel. Ibland undrade jag om dessa människor var galna, psykopatiska eller helt enkelt onda. De suddar ut sådana skillnader. Vad de än är, vill du att de ska försvinna.

Lars Kepler är en pseudonym för Alexandra och Alexander Ahndoril, ett litterärt par som bor i Sverige. Deras foto avslöjar en attraktiv man och kvinna som kan vara i 30-årsåldern. Det är ett smidigt samarbete. På första kapitlets andra sida, när hypnotisören lämnar sitt hem, ”fångar han blixten av ett glänsande stålblad bakom sig”, och vi tänker: ”Slakten har börjat!” Men det är bara hans sons skridskor som hänger från dörren. En stund senare går han in i sin bil, vrider om nyckeln. . . och vad? Hårda thrillerfans kan krypa ihop och förvänta sig en bomb. Istället ”strömmar musiken in som en mjuk våg: Miles Davis, ”Kind of Blue.” Boken är sådär, med frekventa överraskningar och graciösa toner mitt i blodbadet. Med lite tur kommer vi att höra mer av Lars Kepler.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇