4 ljudböcker om Gustav Vasa att GRATIS i 7 dagar

Gustav Vasa eller Gustav I, enligt flera källor född 12 maj 1496, död 29 september 1560 på Tre Kronor i Stockholm, var kung av Sverige 1523–1560 och riksföreståndare 1521–1523, under det pågående befrielsekriget. Det här är 3 ljudböcker om honom vi anser att man bör lyssna på ifall man vill lära sig mer.

1. Gustav Vasa – Del ett av Olle Larsson

Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa – även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson. Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven.

Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning.

Genom historikern Olle Larssons flyhänta penna växer Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo tas vi med på en spännande resa i tid och rum. Som en röd tråd genom boken löper kungens ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen.

Se även  Det som är dolt som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar.

Gustav Vasa – Del ett är tillgänglig som ljudbok.

2. Gustav Vasa av Lars-Olof Larsson

Gustav Vasa är en magistral gestalt och något av en nationell ikon. Generationer av historieskrivare har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Han har även blivit en positiv förebild för sentida välfärdspolitiker. Men hur väl stämmer myten med verkligheten?

Är detta alltjämt en acceptabel bild av Gustav Vasa och hans kungagärning? Eller är den ytterst en glättad kvarleva av makten över det historiska minne som skapades av kungen själv, av hans devota krönikeskrivare och okritiska efterföljare?

Detta är ett par av de övergripande frågor som löper genom Gustav Vasa – landsfader eller tyrann?, en bok om en dramatisk tid i europeisk historia och en person i dess svenska mitt.

När den här boken kom år 2002 var det mer än 50 år sedan en samlad Gustav Vasa-biografi skrevs för en svensk publik. Samma år vann den Augustpriset i kategorin bästa fackbok!

Gustav Vasa är tillgänglig som ljudbok.

3. När Gustav blev kung – en sagolik historia om Gustav Vasa av Andreas Sjölander

Berättarröst: Johan Glans

Se även  3 ljudböcker om klimakteriet vi rekommenderar [GRATIS]

Storsäljande boken om Gustav Vasa nu även som ljudbok.

Det fanns en gång en kille som hette Gustav. En dag, när han var utomlands, kom den danske kungen till Sverige och dummade sig. Då blev Gustav arg. Snabbt som attan drog han hem för att stoppa honom. Hur det gick? Rätt så bra faktiskt.

Boksmart ger ut sagolika historier som lär dig och ditt barn om svensk historia. På bara 10 minuter får du och ditt barn koll på en historisk person och händelse som ni kan minnas livet ut. För vem glömmer en saga?

Sagor i serien om svensk historia:

1. När Maggan tog makten – en sagolik historia om drottning Margareta (1300-tal)

2. När Gustav blev kung – en sagolik historia om Gustav Vasa (1500-tal)

3. Lejonet från Norden – en sagolik historia om Gustav II Adolf (1600-tal)

4. Flickan som inte ville bli drottning – en sagolik historia om drottning Kristina (1600-tal)

5. Kalles vilda äventyr – en sagolik historia om Karl XII (1700-tal)

6. Kungen som ville bli hjälte – en sagolik historia om Gustav III (1700-tal)

Se även  Björndansen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

När Gustav blev kung – en sagolik historia om Gustav Vasa är tillgänglig som ljudbok.

4. Sveriges regenter – från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf av Adrienne Bönnelyche & Peter Olausson

Minibiografier över Sveriges alla regenter från Gustav Vasa till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf. Det är historier om makt, krig, familjefejder, älskarinnor … Följ släktband och uppgörelser fram till vår moderna kungafamilj.

Sveriges regenter – från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇