Doktor Glas som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Doktor Glas som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Doktor Glas Ljudbok Gratis av Hjalmar Söderberg

Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslös äktenskap. Ständigt ser han den motbjudande pastor Gregorius och hans unga skyddslösa hustru och känner att han håller på att dras in i ett triangeldrama.

Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen. Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.

Hjalmar Söderberg räknas som sin epoks främste stilist och är en mästare i det lilla formatet. Han föddes 1869 i Stockholm och dog i Köpenhamn 1941. Doktor Glas är vid sidan av Den allvarsamma leken Hjalmar Söderbergs mest uppskattade roman.

Se även  Bli bättre på att slappna av med denna ljudbok [GRATIS]

Doktor Glas är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Doktor Glas: Introduktion

Stark, grubblande och oerhört kontroversiell när den publicerades första gången 1905, denna häpnadsväckande roman ställer intryck av fin-de-siècle Stockholm mot det psykologiska landskapet hos en man belägrad av besatthet. Ensam och inåtvänd har doktor Glas länge känt en instinktiv fientlighet mot den avskyvärda lokala ministern. Så när ministerns vackra fru klagar över sin mans förtryckande sexuella uppmärksamhet, funderar doktor Glas på att han överväger mord. Doktor Glas är ett mästerverk av bestående kraft, och konfronterar ett häftigt moraliskt problem med gripande intensitet.

Doktor Glas: Handling & Recension

Denna korta roman är en melankolisk guide till Stockholm. Den är ett kompendium av tankar och reflektioner över livet från en säregen karaktär. Det är en berättelse om alienation och obesvarad kärlek. Och det är också historien om ett planerat mord.

Även om den är mer än hundra år gammal känns den här romanen lika fräsch som om den skrevs igår. Den enda antydan till dess ålder är skildringar av platser i Stockholm som inte längre finns och några förlegade debatter (om abort, till exempel), men i övrigt är språket inte föråldrat och idéerna är lika universella som alltid.

Se även  Ett hopplöst fall som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Tyko Gabriel Glas är en ung läkare i Stockholm. Han är intelligent och välbeställd, men hans cyniska syn på livet har gjort honom till en ensam man. Han har en vana att falla för kvinnor som redan är kära i andra män, eftersom bara de verkar väcka hans intresse. Men han är smärtsamt medveten om att ingen kvinna verkligen kan lära känna och acceptera honom.

Han tillbringar sina kvällar ensam, promenerar genom stadens gator och skriver i sin dagbok. Hans natur är en åskådare, han föredrar att observera människor på långt håll, snarare än att spendera tid i deras sällskap. Å andra sidan har han ingen hög uppfattning om sig själv heller.

Jag går igenom gråa dagar och mörka stunder. Jag är inte glad. Men jag skulle inte ta någon annans plats; mitt hjärta kryper vid tanken på att jag skulle kunna vara en av mina bekanta.[…] Jag gillar inte mig själv speciellt, varken skalet eller kärnan. Men jag skulle inte vilja vara någon annan.

Pastor Gregorius är den man han föraktar och fruktar mest och efter att predikantens vackra hustru bett om hans hjälp i en ömtålig fråga, överger doktor Glas sin reserverade ställning och bestämmer sig för att blanda sig. Men hur långt är han villig att gå för kvinnan som gradvis blir föremål för hans tillgivenhet, han som brukade gömma sig bakom pliktens skärm när det gällde att bryta mot lagen?

Se även  Dagboken som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Jag kan se varför den här romanen ansågs kontroversiell 1905 – Hjalmar Söderberg berör några känsliga ämnen: abort, assisterat självmord (som han föreställer sig som en mänsklig rättighet i framtiden), sexualitet, moral och religion. Enligt min mening har romanen inte tappat sin smak, så den är helt värd att läsa den.

Doktor Glas: Sammanfattning

Doktor Glas är en svensk klassiker alla bör ha läst i alla fall en gång.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇